0
Fudbal

SUPERLIGA KINE: Milioneri u kopačkama su spremni, vežite se – polećemo! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 03.03.17 u 11:00

Danas će nešto iza podneva, po našem vremenu, početi Superliga Kine u kojoj se nadmeće 16 ekipa za trofej prvaka te zemlje. Potrošeno je oko 373 miliona evra na nivou lige, a videćemo kako će to izgledati na terenu.

Titulu brani klub sa najviše pehara u vitrinama u ovoj azijskoj zemlji, Gvangžu Evergrande na čijem je kormilu Luiz Felipe Skolari. Gvangžu je vladar kineskog fudbala od 2011. godine kada je osvojio prvu titulu, da bi, sa prošlom sezonom, vezao šest. Čast naše zemlje brane Dragan Stojković Piksi, Nikola Petković i Nemanja Gudelj.

Kina je preko noći postala centar fudbalskih zbivanja što se tiče skupo plaćanih fudbalera kojih ima i po nekoliko u jednom timu. Svi ti silni milioni su se uložili kako bi se ovaj sport na istoku popularizovao, i jeste, ali videćemo kakav će kvalitet igre biti u ovoj sezoni u kojoj je potrošen rekordan novac. Kineska liga je izazvala veće interesovanje u svetu čak i od Lige šampiona Azije, to govori i podatak o broju zemalja koje su otkupile pravo na prenose utakmice najboljih kineskih timova, a ima ih 52 i uz to još pet regionalnih televizija.

(Izvor: YouTube/SpadeAce91)

Najbogatiji tim u ovom takmičenju jeste Šangaj SIPG koji je u prošloj sezoni zauzeo treće mesto. Iza ovog kluba stoji ‘Shanghai International Port Group’, kompanija koja rukovodi centralnom lukom ovog velegrada. Šef struke Šangaja jeste Andre Viljaš Boaš, a najveće zvezde su sigurno Brazilci Hulk i Oskar, kao i Elkeson. Zenit je za stasitog napadača zaradio skoro 56 miliona evra, dok je Čelsi za otkup Oskara dobio ravno 60 miliona. Treći Brazilac, Elkeson, je verovatno najveće ime tamošnjeg fudbala a da pritom nikada nije igrao u Evropi, iako su se mnogi velikani otimali za njega. On je izazvao veliku buru u Kini kada je iz Gvangžua prešao u tim za koji i danas nastupa. Ova ekipa u svojim redovima ima i prvaka Evrope i Lige šampiona, Portugalca Rikarda Karvalja koji je deo odbrambenog stuba.

FOTO: REPRODUCAO/SINA.COM
FOTO: REPRODUCAO/SINA.COM

Što se Gvangžua, šampiona, tiče, njih predvodi Skolari koji pred sobom ima zadatak da odbrani prvo mesto koje je izborio. I u ovom timu glavnu reč imaju Južnoamerikanci, Paulinjo i Džekson Martinez, tu su i Alan, kao i Rikardo Gulart, dva veoma opasna brazilska ofanzivca. Kao slobodan igrač je već jak tim pojačao Alesandro Dijamanti, nekadašnji reprezentativac Italije.

Svakako najveće ime koje je na ‘daleki istok’ otišlo ove zime jeste Karlos Tevez. On je otišao kod nekadašnjeg trenera Betisa i poznatog fudbalera Totenhema, Gusa Pojeta, u Šangaj Šenhua. Boka je od tog odlaska u Aziju zaradila oko 10 i po miliona evra, ali je Argentinac dobio astronomske uslove u kineskom klubu, odnosno 721.000 evra nedeljno. U tom timu su još Fredi Guarin, Obafemi Martins i kapiten Đovani Moreno, ali euforija navijača je kratko trajala, jer je favorizovani Šangaj u plej-ofu Azijske Lige šampiona izgubio od Brizbejna i to bez postignutog gola (2:0).

FOTO: REX FEATURES

Još jedan izuzetno bogat tabor u Kini jeste Đangsu Suning iza kojeg stoji ‘Alibaba grup’ – sve vam je jasno. Opet ista priča, Brazilci su okosnica tima, i to kakvi. Vezni red ‘drži’ Ramireš, dok je u napadu Aleks Tešeira. Do pre četiri godine je ovaj klub vodio Dragan Okuka koji ima izuzetno veliki trenerski pedigre u Kini. Đangsu je aktuelni vicešampion, kojem se ne daju tolike šanse za ozbiljniju borbu za prvu poziciju.

Veliki posao je ove zime odradio i Čangčun Jatai koji je u svoje redove doveo potvrđenog golgetera Premijer lige, Odiona Igala iz Votforda za 23,3 miliona evra. Na kormilu ovog tima je Okuka bio takođe, a ono što je specifično jeste to da je stadion Čangčuna drugi po redu što se malih stadiona tiče sa svega 25.000 mesta. U timu je od ove godine i poznati mađarski internacionalac Šabolč Hušti, koji je u karijeri igrao za Hanover, Ajntraht, Zenit…

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Top 10 najskupljih pojačanja u Kini:

1. Oskar (Čelsi – Šangaj SIPG) 60.000.000€

2. Hulk (Zenit – Šangaj SIPG) 55.000.000€

3. Odion Igalo (Votford – Čangčun) 23.000.000€

4. Čengdong Žang (Peking Guan – Hebej) 20.000.000€

5. Aksel Vitsel (Zenit – Tijanđin Kuanđijan) 20.000.000€

6. Aleksandre Pato (Viljareal – Tijanđin Kuanđijan) 18.000.000€

7. Juhao Žao (Hangžu – Hebej) 18.000.000€

8. Gracijano Pele (Sautempton – Šandong) 15.000.000€

9. Jongpo Vang (Šandong – Tijanđin Kuanđiajn) 12.000.000€

10. Braun Ideje (Olimpijakos – Tijanđin Teda) 12.000.000€

[/stextbox]

Največi stadion , ‘Vorkers’, je u vlasništvu Pekinga koji ima možda i najbolju publiku u Kini. Najživopisnije je to Balkanu predstavio Dejan Damjanović koji je nastupao za Peking Guan, da bi ga prošle godine tamo zamenio Turčin Burak Jilmaz. Peking sem navijačima, može da se pohvali i brazilskim reprezentativcem Renatom Augustom koji pruža verovatno i najbolje partije u svojoj karijeri. Tu je i Džonatan Sorijano, napadač koji je imao ponude da iz Salzburga pređe u neki veći evropski klub, ali je ipak u 31. godini odabrao Kinu, a Austrijanci dobili okruglo 10 miliona evra.

Tijanđin Kuanđijan je sa dva velika pojačanja dosta povećao svoje šanse u Super ligi Kine ove sezone. Stigli su Pato i Vitsel, za veliku sumu. Belgijanac ih je koštao 20 miliona evra, dok su za Brazilca izdvojili 18 miliona.

Dragan Stojković Piksi je jedini srpski trener koji radi u Kini, on vodi Gvangžu R&F, tim koji je prošle sezone zauzeo šesto mesto. ‘Plavi lavovi’ imaju ubedljivo najmanji stadion u Kini, kapacitet je samo 15.000 mesta. Pored dva Brazilca koji nikada nisu igrali na ‘starom kontinentu’, Žunior Urso i Renatinjo, poznato ime je Eran Zahavi, nekadašnji član Palerma i Makabija.

piksi

Jedan od najboljih napada u Super Ligi Kine jeste Šandong Luneng u kojem je Ljubiša Tumbaković ostavio dubok trag kao trener. Pravi premijerligaški špic, tandem Sise Pele. Papis Sise je u julu prošle godine pojačao Luneng, dok je Gracijano Pele ove zime došao iz Sautemptona za 15,25 miliona evra. Nastavimo u tom stilu, iz Engleske (Fulama) je stigao i strateg tima Feliks Magat koji će ove godine morati da uradi mnogo više od 14. pozicije koju je Šandong zauzeo prošle sezone. Ovaj tim je vodio i Radomir Antić sezone 2012/13 kada je na 30 utakmica imao 18 pobeda i bio vicešampion.
[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Srbi u Super ligi Kine:

Nemanja Gudelj (Tijanđin Teda)

Nikola Petković (Janbijan Funde)

Dragan Stojković Piksi (Gvangžu R&F)

[/stextbox]

FOTO: YANBIAN FOOTBALL CLUB
FOTO: YANBIAN FOOTBALL CLUB

Tim za koji je Nenad Milijaš upisao 29 utakmica i postigao 13 golova, Hebej, je sada mesto gde igra nekoliko pravih fudbalskih majstora. Na prvom mest Ezekel Laveci, koji je nakon četiri godine u PSŽ-u otišao u Kinu ali još uvek nije postigao nijedan pogodak. Tu je i Stefane Mbija, defanzivni vezni Kamerunac, kao i Hernanes koji je u poslednjem prelaznom roku za osam miliona evra prešao iz Juventusa.

KVOTE KLADIONICE MAXBET

Guangžu RF – Tijanđin 1 (2.55) – X (3.25) – 2 (2.55)

Guangžu E – Peking Guan 1 (1.50) – X (3.95) – 2 (6.50)

Pređimo malo na Srbe, igrače, u Kini. Naši predstavnici su Nemanja Gudelj i Nikola Petković. Vezista je pre nekoliko meseci pojačao Tijanđin Tedu nakon svađe u Ajaksu, gde će zaraditi oko 17 miliona evra do 2020. godine. U tom timu se nalazi i nigerijski tandem koji čine Braun Ideje u napadu, kao i Džon Obi Mikel u veznom redu. Hajme Pačeko je trener kluba, a interesantna stvar vezana za Tijanđin jeste što nijedan igrač ne može da uzme dres sa brojem 12 koji je povučen. Ovaj broj je povučen zbog navijača, koji su 12. igrač Tede. Bivši igrač Crvene zvezde, Nikola Petković je od prošle godine u Janbijan Fundi koja je bila deveta prošle sezone. U ovom timu je nekada nastupao i Abubakar Oumaru.

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN
FOTO: TWITTER PRINTSCREEN

Što se tiče naših ljudi koji su ostavili trag u Super ligi Kine, jedan od prvih je to bio Branko Jelić, fudbaler koji je bio proglašen za najkorisnijeg igrača sezone 2005. godine. On je tada nastupao za Peking Guan, a ponikao je u Borcu iz Čačka, da bi kasnija karijeru nastavio u Crvenoj zvezdi, pa Vojvodini iz koje je otišao u Aziju. Čak trojica naših ljudi je u Kini proglašeno za najboljeg trenera godine. Ljubiša Tumbaković je to uradio dvaput, 2006. godine kada je sa Šandongom osvojio Super ligu i FA Kup Kine, kao i 2008. kada je sa istim timom bio šampion prvenstva. Pored njega, prvi je to uradio Vladimir Petrovć Pižon 2005. godine sa duplom krunom na ‘kormilu’ Dalijana, dok je 2012. godine Dragan Okuka dobio istu nagradu i to kao vicešampion sa Đangsuom.

RASPORED PRVOG KOLA:

Petak:

12.35 Gvižu Žičeng – Liaoning

Subota:

8.30 Gvangžu R&F – Tijanđin Kuanđin

12.35 Šangaj SIPG – Čangčun Jatai

12.45 Šandong Luneng – Tijanđin Teda

Nedelja:

8.30 Čongćing Lifan – Janbijan

12.35 Gvangžu – Peking Guan

12.35 Henan Đianje – Hebei

12.35 Šangaj Šenhua – Đangsu Suning

PS: Mečevi linkovani ka kvotama kladionice MaxBet

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter