1
Domaći fudbal

Nebojsa Jandric Vozdovac - Novi Pazar Superliga Srbije 8.7.2022. photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

IMT IGRA POTPUNO DRUGAČIJE OD DRUGIH, A SJAJNO GA JE GLEDATI: Nebojša Jandrić, šef struke tima sa Novog Beograda, govorio ekskluzivno za HotSport!

Objavljeno: 25.08.23 u 10:00

Čini se da nismo nikada videli ovakav pristup od novajlija u eliti.

Svedoci smo da Superliga Srbije iz sezonu u sezonu napreduje, u čiji prilog ide to da smo od početka sezone imali nekoliko sjajnih utakmica u uvodna četiri kola. Ipak, verovatno meč dosadašnjeg toka sezone sezone, nakon nestvarnog preokreta u Pazaru, ali i generalno najbolji utisak ostavio je tim IMT-a, tim čiji šef struke jeste fantastični Nebojša Jandrić.

Pomenuti strateg je vodio Traktoriste u sva tri najjača ranga našeg fudbala, rastao sa klubom, za kratko vreme u eliti nametnuo se kao neko ko potpuno drugačije postavlja utakmice od drugih, ali i impresionirao javnost dosadašnjim rezultatima sa praktično timom koji je „preneo“ iz Prve lige Srbije. O tome koliko je bilo teško adaptirati se na najviši nivo, o svojim taktičkim zamislima, ali i o mnopo toga drugog, govorio je Jandrić za HotSport.

ĐS: Pre svega da čestitam na sjajnom početku sezone, sigurno ste najprijatnije iznenađenje uvodnog dela ove sezone. Ne samo rezultatski jer i Lučani imaju podjednak broj bodova, ali prosto način na koji igra IMT je totalno nešto novo  kada se uzmu ekipe koje ne konkurišu, barem na papiru, za jedno od prva četiri mesta. Koliko je bilo teško prilagoditi se Superligi, odnosno koliko je hrabrosti potrebno da se preselite u viši rang, a stil igre ostane podjednako ofanzivan?

NJ: Veliko hvala od srca na čestitkama i rečima podrške za ono što radimo.  Prilagođavanje na Supreligaško takmičenje za nas još traje, iako možda sada izgleda da smo mi uveliko adaptirani, ali to svakako nije slučaj. Pred nama je još mongo izazova i iskušenja, pa je ozbiljno shvatanje momenta u kome se nalazimo od izuzetne važnosti za ono što nas očekuje“, govori šef struke ekipe koja igra svoju prvu istorijsku sezonu u eliti, a potom i dodaje:

Po pitanju stila, rekao bih da to nema po meni mnogo veze sa hrabrošću, posebno ako znamo da je to stil koji prefiram i ja kao trener u svom dosadašnjem radu, a i klub kao neku svoju filozofiju, uzimajući u obzir kontinuitet igračkog kadra, koji je gotovo nepromenjen i prilično dobro selektiran i prilagođen takvom načinu igre. Moja osnovna ideja je i bila, da na isti način nastupamo i u najvišem rangu, kako bi na taj način istakli sve vrline i izazvali pozitivnu reakciju celokupne fudbalske javnosti. Pokazuje se, da nam je plan i pristup ispravan i sada treba ostati dosledan i dodatno angažovan, kako bi se svakodnevno potvrđivali.

ĐS: Vodili ste IMT u svakom od tri najjača ranga, može se reći da ste i sa klubom praktično i vi rasli trenerski. Kolika je prednost što ste od nekih uslovno rečeno „težih dana“ za klub bili tu, da li to igra veliku ulogu u ovim rezultatima?

NJ: Da, to je jedna od zanimljivosti, treći put na klupi IMT, u tri različita ranga, uvek uspešno, odlasci i svaki povratak, srdačni i sa velikim obostranim zadovoljstvom. Na neki način rasli smo zajedno, uzajmno doprinoseći istom. Sve to sigurno danas, itekako ima važnu ulogu u ovome što se dešava, jer se odlično poznajemo i onda je saradnja i razumevanje potreba obe strane mnogo lakše. Podatak da su u timu i danas, ne tako mali broj igrača, sa kojima sam sarađivao, u IMT-u i u prethodnim navratima, takođe ide u prilog nekom dobrom kursu koji smo uhvatili. 

ĐS: IMT već par godina u nazad igra na ovaj način, praktično od povratka u drugu po snazi ligu, a sada i u najjačem rangu, ne odustaje da tempom i napadima lomi rivala. Da li je to politika kluba, odnosno da li IMT smatra i da je i za  takmičarske rezultate ali i za razvoj mladih igrača, najbolja opcija da se igra ofanzivno?

NJ: Apsolutno tačno. To je i neka klupska filozofija, koja očigledno daje rezultate na više polja, a gde smo mi potpuno poravnati u rezonovanju istog. Mnogo puta do sada dokazano u praksi, da je takav pristup višestruko produktivan, ali možda i najzahtevniji za sprovesti, jer igrati na ovaj način, imati rezultat i razvijati mlade igrače, u ovom našem dobro poznatom nestrpljivom i za tako nešto, prilično nezahvalnom ambijentu, je ponekad u domenu sanjarenja, naučne fantastike, pa i kako ste spomenuli, izuzetne hrabrosti…ali ne i za nas!

ĐS: Da li ste donekle i dalje razočarani što ste doživeli poraz u subotici? IMT je praktično bio bolji rival u svakom dosadašnjem meču koji je igrao, možda čak je to najupadljivije bilo upravo na severu, kada je ekipa Aleksandra Keržakova  jedva izvukla živu glavu, kolokvijalno rečeno. Tu je deluje sreća baš izostala, ili je ipak nenaviknutost ekipe na najjači rang, pošto je to bio isotirjski debi, presudila?

NJ: Sa te utakmice je ostao mali žal zbog rezultata, ali nikako nismo bili ili ostali razočarani. Razvoj i sam rasplet na toj utakmici, je nešto što ide u domen adaptacije i prilagođavanja novim stvarima sa kojima se suočavamo na ovom nivou, što nas je koštalo možda po svemu prikazanom, zaslužene pobede i nikako to ne bi stavio pod nesrećne okolnosti već naše neiskustvo i izostanak koncentracije u presudnim momentima utakmice. Izvukli smo pouke, radimo na korekcijama i vidi se napredak. 

ĐS: Odakle ideja da se igra 4-4-2, odnosno njene varijacije, to je nekada 4-4-1-1, odnosno 4-2-4 kada se juri pogodak. Malo se stereotipno ta formacija smatra arhaičnom, ali neke sjajne ekipe koje teže razvoju mladih igrača širom Evrope sve više u poslednje vreme pribegavaju toj formaciji, kao austrijski Red Bul, ili belgijski Sent Žil, pa čak i vicešampion Švajcarske Servet. Da li je to potpis Nebojše Jandrića koji u svim okolnostima želi takvu postavku, ili prosto igrači koje IMT ima najviše mogu da pruže u toj formaciji?

NJ: Svako ko prati moj dosadašnji rad, mogao je da uoči stalne varijacije u rasporedu na terenu, uglavnom uslovljen karakteristikama igrača koji su deo tima, a zatim, u određenom procentu i načinom igre protivnika. U osnovi je ideja, da se napada sa velikim brojem igrača, a isto tako i brani. Sve navedeno na neki način i jeste pečat moje vizije igre, a drago mi je da se poklapa sa nekim velikim sistemima koji imaju sličnu filozofiju i pri tom su uspešni u tome što rade.

ĐS: Odakle odluka da mladi Miloš Luković ponese kapitensku traku sa nepunih 18 godina, pošto punoletan postaje tek u novembru? Svi su svesni njegovog talenta, to je pokazao i prošle, ali poakzuje i ove sezone, ipak ne bi se svako odlučio na tako hrabar potez sa bukvalnim tinejdžerom, iako je ekipa jedna od najmlađih u takmičenju? Možete li da objasnite tako hrabru odluku?

NJ: To je na prvom mestu odluka rukovodstva kluba, sa kojom smo se svi saglasili i usmerili svoju pažnju na to da se Milošu u početku olakša obaveza i odgovornost koju nosi kapitenska traka, a koju on za sada dosta dobro savladava. Odluka inače, ima snažno utemeljenje u tome, da je on od svojih prvih fudbalskih koraka do danas u klubu i da svojom harizmom i potencijalom to zaslužuje. Ima tu i stvari na koje treba da obrati pažnju, kako bi ih podizao sve na viši nivo, ali vreme radi za njega i verujem da će sazrevanjem sve ići uzlaznom putanjom, kao što možemo i primetiti kroz nastupe u SLS.

ĐS: Kada smo kod ekipe, da li se očekuju pojačanja? Tim za sada izgleda izuzetno dobro, kompaktno, ali utisak je da fali dubine, iako su džokeri u Pazaru doneli preokret na meču, pre svega Živojinović. Hoće li IMT biti aktivan na pijaci do kraja leta, da li smatrate da nešto mora da se ojača, ili barem dubinski popuni?

NJ: Što se tiče pojačanja, to je prilično apstraktan pojam, šta su to pojačanja, ako imate u sistemu igrače potpuno adaptirane klupskoj i filozofiji igre i doveli ste već one koji se brzo i lako uklapaju i sve to dosta dobro funkcioniše. Izbor, ako bude potrebe do kraja prelazong roka, mora doći iz duboke analize po pitanju svih ključnih faktora, da se postojeće ni na koji način ne naruši.

ĐS: Apsolutni hit uvodnog dela jeste i „đak“ IMT-a Vladimir Lučić, koji je proveo dve sjajne sezone na pozajmici upravo na Novom Beogradu, a sada deluje kao neizostavan šraf tima Baraka Bahara? Koliko je napredovao od svog perioda u IMT-u, odnosno Vaše viđenje njegovih nastupa i mišljenje koliko daleko mu je plafon? Može li ofanzivac još bolje da igra s obzirom da ima tek 21 godinu?

NJ: Posebno zadovoljstvo zbog ovoga što se dešava oko Lučića i njegovog statusa u ovakvom timu Crvene zvezde i kod ovako zahtevnog trenera. Imao sam priliku da kroz saradnju sa njim, na neki način utičem na period njegovog prelaska iz omladinskog u seniorski fudbal, koji je, svi znamo izuzetno osetljiv, a koji je on prevazišao na jedan fascinantan način, samo iz razloga što fudbal još uvek doživljava kao igru, a pored toga vrlo je svestan da bez profesionalnog poštovanja zahteva takmičarskog fudbala, ovo prethodno neće biti dovoljno. Spoj dve navedene karakteristike, uz ogroman potencijal , koji polako prerasta u suvi kvalitet, daje mu u perspektivi ozbiljne šanse da dotakne  fudbalske zvezde i stane uz rame sa njima.

ĐS: Moram i da pitam Vaše viđenje za generalno prvenstvo, može li neko da izazove Crvenu zvezdu, s obzirom na godine dominacije, ali i sada već budžeta koji daleko prevazilazi domaće standarde, da li iko može da zakuva tu trku za titulu ili će ponovo da bude zanimljivije u svim drugim delovima tabele?

Iskreno u ovom trenutku ne vidim pravog takmaca Crvenoj zvezdi u trci za titulu, između ostalog zbog ovoga što ste spomenuli. Možda neko uspe u nekoj od utakmica i trenutaka slabosti da ugrozi pobedu u toku sezone, ali definitivno trka za preostalo u SLS će biti daleko zanimljvija, što i sam početak sezone potvrđuje.

ĐS: I za kraj, kakve su rezultatske ambicije IMT-a ove sezone? Šta je to što bi Vas kao šefa struke, ali i generalno šta bi ceo klub zadovoljilo, kakav rezultat?

NJ: IMT je kao klub uvek stremio visokim ciljevim, ja kao trener takođe, pa smo stoga sada tu gde jesmo i od takvog pristupa se neće odstupiti.  Po pitanju takmičarskih ciljeva, sledićemo mudrost „Gađaj uvek Mesec, pa i ako ga promašiš, pogodićeš neku od Zvezda u blizini“! Za sada smo zadovoljni načinom na koji smo skrenuli pažnju, a rezultati prate, što je samo podstrek za još posvećeniji rad i odricanja i ništa više od toga!

Standings provided by Sofascore

 

4
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter