0
Evrokupovi

FOTO: HotSport

RAZGLEDNICA – KELN: Katedrala je simbol grada, a ‘jarčevi’ su njegov ponos (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 29.09.17 u 17:04

HotSport vam predstavlja Keln, grad na obali reke Rajne koji će navijačima Crvene zvezde ostati više nego u lepom sećanju, zbog osvojena tri boda u Ligi Evrope posle skoro 12 godina.

Keln je grad na reci Rajni i četvrti je po veličini u Nemačkoj iza Minhena, Berlina i Hamburga. Nalazi se u oblasi Severna Rajna-Vestfalija i ima više od milion stanovnika. Presečen je velikim brojem mostova što daje draž ovom gotskom gradu nastalom još 50-ih godina nove ere kao glavni grad rimske provincije Donja Germanija. U Drugom svetskom ratu je skroz razrušen, ali je kasnije podignut i sada je jedan od najrazvijenijih u Nemačkoj.

Simbol grada je Kelnska katedrala čija je gradnja počela 1248. godine, a završena je 1880.godine. Građena je u gotskom stilu, visoka je čak 157,38 metara što je svrstava među četiri najviša svetilišta na planeti. Posvećena je Simonu Petru i Bogorodici, a turistima pomaže da se lakše orijentišu u gradu. Zdanje izgleda fenomenalno i ostavlja bez daha.

FOTO: HotSport

Centar grada je sličan našoj Knez Mihailovoj ulici sa velikim brojem prodavnica i dva mega Tržna centra. Cene hrane su slične ovima u Srbiji, dok se garderoba može naći veoma povoljno, dobre zimske jakne, kako za odrasle, tako i za decu, od 25 do 45 evra.

Ono što nam je pobilo teoriju kako su Srbi lenj narod, a Nemci vredan jeste slika iz centra grada, gde su u sredu i četvrtak oko 12 časova popodne svi kafići puni. Pije se lokalno pivo i jedu kobasice uz koje u većini restorana dobijete pire krompir i kiseli kupus. Ukusno? Nego šta…

Stvar koja nam je išla na živce u Kelnu nisu nervozni vozači kao u Beogradu, nego biciklisti. Jure svojom stazom i ne mare nizašta. Razumljivo kad mi u Srbiji nismo navikli na to da je staza uz pešačku zonu, pa su se dešavali izleti i umalo sudari.

Kada je reč o sportu, broj ‘jedan’ je fudbal i ponos grada Keln. ‘Jarčevi’ jesu u rezultatskoj krizi, ali to nije sprečilo više od 45 hiljada gledalaca da dubke napune Rajn Enerdži stadion. Ono što nas je fasciniralo je kultura navijanja, to jest ceo stadion je pevao. Za razliku od nas u Srbiji koji svaku situaciju tokom utakmice doživljavamo fatalno, kod Nemaca je fudbal uživanje, pa iako je Crvena zvezda u 80. minutu vodila sa 1:0, nekoliko gledalaca je tada izašlo do prodavnice i kupilo kolače kako bi se zasladilo za kraj. Na kraju pobeda Crvene zvezde i aplauz domaće publike gostima, za pohvalu. Kop, kao i u Srbiji, barjaci, pokušaj koreografije i pirotehnika. Ako ‘zapad’ i ‘istok’ na Marakani moraju da se ugledaju na Nemce i pomognu kopu, onda najvatrenije pristalice ‘jarčeva’ moraju još više da nauče od Delija.


Na parkinzima oko stadiona najmanje je bilo automobila (inače voze se Mercedes, Audi i BMV), preovladavali su bicikli. Više od 500 parkiranih uredno u redu na livadi pored stadiona. Glavno prevozno sredstvo po gradu pored bicikla su tramvaji koji seku ceo grad.

Kada je reč o drugim sportovima, tu su još rukomet, košarka i hokej. Ipak, prvenstvo ima rukomet, jer su se u kelnskoj ‘Lankses areni’ igrali fajnal-forovi Lige šampiona. Takođe, ova hala služi za koncerte poznatih stranih grupa,a period u njoj je obeležio i naš proslavljeni košarkaš Saša Obradović koji je sa Kelnom bio šampion Nemačke.

FOTO: HotSport

Bilo kako bilo, ako vas put nanese u Nemačku i preko Kelna, ovaj grad nemojte zaobići, već ga posetite, verujemo da ćete uživati.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter