0
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Preminio čovek koji je od invalidskih kolica stigao do olimpijske medalje

Objavljeno: 29.09.16 u 08:45

Rođeni Ševčenko, Ljajić i Dragan Škrbić a napustio nas osmostruki olimpijski pobednik.

1937. – Preminuo je Rej Juri, američki atletičar i osmostruki olimpijski pobednik. Kao dete je bio u invalidskim kolicima zbog dečije paralize, ali je snagom volje uspeo da stane na sopstvene noge. Neprekidno je skakao kako bi ojačao mišiće nogu. Tako je i postao najpoznatiji skakač bez zaleta a njegove discipline su bile: troskok, skok udalj i skok uvis. Na OI u Parizu, 1900. godine, osvojio je sve tri zlatne medalje u ove tri discipline, s tim što su se one izvodile iz mesta, bez zaleta. Na sledećim OI u Sent Luisu, 1904. ponovio je sve tri zlatne medalje ali su nakon ovih Igara ukinuli troskok iz mesta pa je 1908. godine u Londonu osvojio zlato u preostale dve discipline. Prozvali su ga „čovek od gume“. Posle OI u Stokholmu, 1912. godine, skokovi bez zaleta su skinuti sa programa. Ono što je interesantno jeste da je Juri učestvovao i na Olimpijskim međuigrama 1906. u Atini gde je takođe osvojio dve zlatne medalje iz skokova, ali mu one nisu priznate. S obzirom da je i ova manifestacija bila održana pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta, trebalo bi da i one budu priznate, pa bi onda „čovek od gume“ imao 10 zlatnih medalja. Od njega bi bio bolji jedino Majkl Felps sa osvojenih 23 zlatnih medalja na OI.

1968. – Rođen je Dragan Škrbić, bivši srpski rukometaš i reprezentativac. Sa svojih 1,90 metara visine, igrao je na poziciji pivota. Karijeru je počeo u Crvenki a zahvaljujući svojoj upornosti i posvećenosti rukometu, tokom 1988. je prešao u Crvenu zvezdu. Nakon pet godina nastupanja za crveno-bele prešao je u Atletiko Madrid. Time je počeo njegov put ka jednom od najboljih rukometaša na planeti. Klubovi su se ređali, kao i uspesi, da bi na kraju svoju karijeru krunisao nastupanjem za Barselonu 2002-2008. godine. I za njih je osvojio gomilu trofeja a među njima i najvredniji – Ligu šampiona 2005. godine. Dva puta je bio najbolji pivot španske lige, osvojio je Superkup Evrope, EHF Kup, dve titule šampiona Španije i po dva španska Kupa i Superkupa. U dresu reprezentacije Jugoslavije a kasnije Srbije i Crne Gore ima dve bronze sa Svetskog prvenstva, bronzu sa Evropskog prvenstva, zlato sa Mediteranskih igara i osvojeno 4. mesto na OI u Sidneju 2000. godine. Takođe, vrhunac priznanja njegovog rada je bio izbor za najboljeg igrača na svetu, 2000. godine, po izboru Međunarodne rukometne federacije.

Dragan Škrbić

1976. – Rođen je Andrij Ševčenko, bivši ukrajinski fudbaler. Još kao dečak je počeo da igra za Dinamo Kijev i to sa nepunih 10 godina a već 1994. je debitovao za prvi tim Dinama. Nastupao je za njih narednih pet sezona i u svakoj sezoni je osvajao titulu prvaka Ukrajine. Posle prelazi u Milan gde uspeva da postane već prve sezone najbolji strelac Serije A sa 24 postignuta gola. Nakon uspešnih sedam sezona u Milanu, prelazi u Čelsi u kojem je proveo tri sezone da bi nakratko otišao na pozajmicu u Milan a po povratku u Čelsi, napušta klub i vraća se u Dinamo Kijev u kojem i završava fudbalsku karijeru. Za reprezentaciju Ukrajine je nastupao 111 puta i postigao je 48 golova. U svojoj karijeri ima puno trofeja i priznanja među kojima su Kup Italije, Superkup Italije, Liga Šampion, UEFA Superkup, najbolji strelac Serija A, najbolji strelac Lige šampiona, dobitnik Zlatne lopte kao i FIFA 100. februara ove godine, Ševčenko je postao pomoćnik trenera reprezentacije Ukrajine a u junu je i zvanično zamenio Mihaila Fomenka i postao selektor ukrajinske reprezentacije. Srećno!

1991. – Rođen je Adem Ljajić, srpski fudbaler. Fudbalom je počeo da se bavi u FK Jošanica da bi prešao u FK Partizan, 2005. godine. Potpisao je predugovor sa Mančester Junajtedom koji odustaje od njega u poslednjim sekundama pa je prešao u Fiorentinu u kojoj je proveo tri sezone. Posle nje je otišao u Romu pa je čak i pozajmljen Interu a posle isteka pozajmice postao je novi član Torina za koji igra i danas. Našoj javnosti je takođe poznat i kao fudbaler koga je Mihajlović odstranio iz reprezentacije jer pevanje himne nije u skladu sa njegovim ubeđenjima, iako se ugovorom između ostalog i to predviđa. Tek dolaskom Ljubinka Drulovića na mesto selektora, Adem biva vraćen u „orlove“.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter