0
The Best Of

FOTO: Reprezentacija.ba

VREMEPLOV: Bila je to možda i najjača reprezentacija Jugoslavije, ‘tukla’ je Zair 9:0 na SP (VIDEO)

Objavljeno: 12.02.16 u 22:15

Vremeplov nas vraća u davnu 1974. godinu kada je Jugoslavija zabeležila najveću pobedu na Svetskim prvenstvima i kada je možda imala najbolji tim u istoriji našeg fudbala.

Bio je to Mundijal koji je igran u Zapadnoj Nemački, a naša selekcija našla se u grupi „2“ zajedno sa selekcijama Brazila, Škotske i Zaira (današnje DR Kongo). Jugosalvija je po imenima tada važila za jednog od favorita (Džajić, Šurjak, Bajević, Petković, Oblak, Petrović, Karasi i drugi), što je dokazala već na startu takmičenja kada je igrala 0:0 sa Brazilom. Posle tog meča usledila je utakmica koja će zauvek ostati zapamćena, ne samo u istoriji našeg fudbala, već i svetskog, jer je Jugoslavija sa velikih 9:0 demolirala Zair. Bila je to jedna od najvećih pobedea jednog tima na Mundijalima ikada.

Na tom meču blistao je klasni napadač, princ sa Neretve, Dušan Bajević koji je „upisao“ het-trik, a i načeo mrežu Afrikanaca u 8. minutu. U 14. minutu na 2:0 povisio je Dragan Džajić efektnim golom iz slobodnog udarca. Rapsodiju Jugoslavije nastavio je Šurjak u 18. minutu, potom je Katalinski u 22. povisio na 4:0, pa ponovo Bajević u 30. za neverovatnih 5:0. Da je Zair pred katastrofom bilo je jasno u 35. minutu kada je Bogićević postavio 6:0 u prvom poluvrmenu.

Jugoslavija je u drugih 45 minuta spustila gas, ali nije stala sa postizanjem golova. Čekalo se do 61. minuta kada je Oblak pogodio za ogromnih 7:0. Samo četiri minuta kasnije u listu strelaca se upisao i Petković, a tačku na velikih 9:0 stavio je Bajević u 81. minutu. Posle ove pobede i dalje nije bilo sigurno da li će naš tim u drugu rundu, a to je bilo jasno posle remija Škotske i Brazila (0:0) i nas i Britanaca 1:1 (gol za Jugoslaviju je postigao Karasi), kada je naš tim zbog najbolje gol razlike kao prvi završio u B grupi sa Zapadnom Nemačkom, Poljskom i Švedskom.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

JUGOSLAVIJA – ZAIR 9:0 (6:0)

Strelci:

Bajević 8, 30, 81, Džajić 14, Šurjak 18, Katalinski 22, Bogićević 35, Oblak 61, Petković 65.

Parkstadion u Gelzenkirhenu. Gledalaca: 31.700. Sudija: Omar Delgado (Kolumbija).

JUGOSLAVIJA: Enver Marić, Ivan Buljan, Enver Hadžiabdić, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Ilija Petković, Branko Oblak, Ivica Šurjak, Jovan Aćimović, Dragan Džajić i Dušan Bajević. Rezerve: Ognjen Petrović, Rizah Mešković, Dražen Muzinić, Jurica Jerković, Miroslav Pavlović, Luka Peruzović, Kiril Dojčinski, Franjo Vladić, Danilo Popivoda, Stanislav Karasi i Vladimir Petorvić Pižon. Trener: Miljan Miljanić.

ZAIR: Kazadi Muamba, Muepu Ilunga, Mvamze Mukombo, Buanga Tšimen, Lobilo Boba, Kilasu Masamba, Mana Mabuena, Kembo Kembo, Kidimu Mutantu, Ndaje Mulamba. Kakoko Etape.

[/stextbox]

Očekivalo se da Jugoslavija zauzme tada jedno od prva dva mesta u grupi i plasira se u polufinale, ali usledili su katastrofalni rezultati. Prvo poraz od Zapadne Nemačke predvođene Gerdom Milerom 2:0, potom i od Poljske 2:1 (gol za nas postigao Karasi) i na kraju najteži udarac poraz id Švedske 2:1, iako smo poveli golom Šurjaka u 27. minutu. Bila je ovo jedna od najboljih generacija Jugoslavije u istoriji i propuštena jedna velika prilika da se stigne do odličija na Svetskom prvenstvu.

(Izvor: YouTube/MrSljiva66)

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter