0
ATP

Davis Cup Finals-Semifinals-Serbia v Croatia-Novak Djokovic (SRB) v Marin Cilic (CRO) Madrid, 03.12.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

BORBA ZA VRH ATP LISTE: Punoletstvo vladavine tenisom velike četvorke, najveća dominacija u istoriji sporta!

Objavljeno: 02.02.22 u 09:43

Skoro nije bilo zanimljivije oko prvog mesta ATP liste

Novak Đoković je pre skoro godinu dana prestigao rekord Rožera Federera koji je delovao nedodirljivo još za vreme njegovih ranijih mandata na tom mestu, a ne kada je juna 2018. došao do 310. nedelje na samom tronu. Novak ne samo da je stigao taj rekord, nego ga je potpuno razneo i trenutno broji svoju 358. nedelju na teniskom tronu.

Ipak, delovalo je kao da na tzv. „Otvorenom“ prvenstvu Australije Danil Medvedev može postati prvi čovek još od februara 2004. Ipak do toga nije došlo, Nadal je pokazao da, na podlozi na kojoj su pojedini sumnjali da su Medvedev, Zverev i Cicipas zbog svoje fizičke snage i veličine prevazišli čak i Novaka Đokovića, i dalje postoji ogromna razlika između njihovog nivoa i nivoa najvećih u istoriji sporta.

(191116) — LONDON, Nov. 16, 2019 (Xinhua) — Rafael Nadal of Spain celebrates after winning the singles group match against Stefanos Tsitsipas of Greece at the ATP World Tour Finals 2019 in London, Britain on Nov. 15, 2019. (Xinhua/Han Yan)

Zanimljivo da na današnju dan pre tačno 18 godina prvi put na vrh svetskog tenisa zaseo je Rožer Federer, a nakon punoletstva tog zasedanja, na tronu je sedelo samo 4 igrača, od čega najmlađi, Novak Đoković ovog maja puni „samo“ 35 godina. Neverovatna dominacija nad jednim od najrasprostanjenijih sportova širom sveta.

Ipak vladavini bi na kraju sledeće sedmice i konačno mogao da dođe kraj, jer Danilu Medvedevu je potrebno da osvoji titulu na turniru u Roterdamu kako bi prestigao Novaka Đokovića. Najpre Rus mora da pobedi konkurenciju u Holandiji, koja ni malo nije laka, jer igraju i Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov, dok mora i da sačeka i 21. februar kako bi se Novaku izbrisali bodovi sa AO. Ovo bi takođe bilo samo privremeno jer Đokoviću treba četvrtfinale Dubaija kako bi se nakratko vratio na vrh.

Davis Cup Finals-Semifinals-Serbia v Croatia-Novak Djokovic (SRB) v Marin Cilic (CRO)
Madrid, 03.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Posle toga, sledi američka turneja, tu će se videti koliko i da li će Novak uopšte igrati, zbog potrebnog odmora i kovid protokola, a nakon toga sledi i prolećna turneja na šljaci, pa s obzirom na to da Nadal još evidentno nije rekao poslednju reč možemo možda i Španca videti na tronu svetskog tenisa još jednom. U najboljem slučaju na kratke staze, projektovano Novak može da dođe do 364. nedelje na vrhu, što ga stavlja na samo 13 nedelja zaostatka od apsolutnog teniskog rekorda Štefi Graf, koji u najgorem slučaju može pojuriti pred kraj godine gde ne brani previše poena.

Ipak sve moguće rekorde je oborio, stigao i pogazio, a što da ne i ovaj, samo da mu se dozvoli da igra tenis i niko ne sumnja u Novaka, njegovu glavu i njegov inat.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter