0
Domaći fudbal

Lazovic Mutavdzic Rukavina Kolarov Milijas Dragutinovic Krasic Ivanovic Jovanovic Disljenkovic Stankovic Sport Fudbal Reprezentacija Soccer Football Serbia National Team Friendly Prijateljska Kipar Cyprus Nikozija Nicosia Ukraina Ucraine11.2.2009. (credit image © photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

HOTSPORT ANALIZA: ‘Orlovi’ koji su napravili velike karijere, a nikada nisu zaigrali za ‘večite’!

Objavljeno: 18.12.21 u 13:27

Crveno i crno-beli dresovi, do skoro su predstavljali ‘ulaznicu’ za A reprezentaciju Srbije.

Mnogo je reprezentativaca koji su igrali za jedan od dva kluba sa Topčiderskog brda. Stvari se menjaju, sadašnji reprezentativci, neki su čak i nosioci igre, svoju karijeru gradili su van Srbije.

Neki su kroz mlađe kategorije nastupali za Zvezdu ili Partizan, a neki su proglašeni kao ‘netalentovani’. Postoje i fudbaleri koji nikada nisu igrali u domaćem fudbalu.

Mi smo izabrali jedanaest igrača, koji nikada nisu nosili dres ‘večitih’, a bitnu kariku su predstavljali, ili predstavljaju i dalje u našoj reprezentaciju.

Marko Dmitrović – Pre nešto više od devet godina, Marko je proglašen za najperspektivnijeg mladog igrača na ‘Marakani’, ali ubrzo nakon toga, morao je da se odvoji od ekipe zbog bolesti, odnosno mononukleoze. Prošao je sve mlađe selekcije crveno-belih, ali priliku da debituje za seniorski tim, nije dobio. Tokom 2013. godine, kao slobodan igrač potpisuje za Ujpešt Dožu, a dve godine kasnije prelazi u Čarlton, za koji je branio svega pet mečeva. Nakon toga, dve godine je proveo u Alkorkonu, na pozajmici. Nakon dve sjajne sezone u Španiji, krajem juna 2017. potpisuje za španski Eibar, u transferu vrednom 700.000 evra. U novembru 2017. godine, dobio je poziv tadašnjeg selektora Mladena Krstajića da se prikljuci A timu Srbije pred prijateljske mečeve sa Kinom i Južnom Korejom. Prethodnog leta potpisao je ugovor sa Seviljom do kraja 2025. godine.

Miloš Veljković – Fudbal je počeo da trenira sa svega pet godina u mlađim kategorijama Bazela, gde se zadržao do svoje petnaeste godine kada je karijeru nastavio u Engleskoj. Potpisao je petogodišnji ugovor za Totenhem. Za Sparse je odigrao samo dva meča i dve sezone je proveo na pozajmicama u Čarltonu i Midlzbrou, gde se takođe nije naigrao. Svoju šansu dočekao je kada je u februaru 2016. godine potpisao za nemački Verder, gde se nakon jedne sezone ustalio u prvi tim. On je takođe dobio poziv od bivšeg selektora Mladena Krstajića da se prikljuci A timu Srbije pred prijateljske mečeve sa Kinom i Južnom Korejom.

Serbia Squad Training, Aviva Stadium, Dublin 4/9/2017
Branislav Ivanovic (R) and Aleksandar Kolarov (L)
Mandatory Credit ©INPHO/Starsportphoto/Ryan Byrne

Branislav Ivanović – Rekorder našeg nacionalnog tima karijeru je počeo u Sremu, a pažnju na sebe skrenuo je u OFK Beogradu. Nakon toga prešao je u Lokomotivu iz Moskve, a od 2008. do 2017. godine s velikim uspehom nosio je dres Čelsija. Nakon toga preselio se u Rusiju, gde je potpisao trogodišnji ugovor sa Zenitom, a trenutno je slobodan igrač. Za reprezentaciju Srbije nastupao je 105 puta.

Aleksandar Kolarov – Na levoj strani našeg nacionalnog tima vec dugo je nezamenljiv. Prve profesionalne korake napravio je u Čukarickom, igrao je za OFK Beograd, a zatim je bio važna karika u Laciju. Od 2010. do 2017. godine bio je nezamenjivi levi bek Mancester Sitija. Trenutno nastupa za Inter.

Dušan Tadić – Povratnik medu ‘orlove’ kao klinac je za loptom trcao u rodnoj Bačkoj Topoli, a među seniorima se oprobao najpre u Vojvodini. Po dve godine proveo je u Groningenu i Tventeu, i sa velikim uspehom nosio je dres engleskog premijerligaša Sautemptona. Trenutno je član Ajaksa u kome pruža sjajne partije. Fudbalski Savez Srbije 2016. godine, proglasio ga je najboljim srpskim fudbalerom.

Filip Kostić – On je prvi profesionalni ugovor potpisao 2010. kao 17-godišnjak sa Radničkim iz rodnog Kragujevca, čiju je školu i prošao. Brzo je privukao pažnju Crvene zvezde, medutim sa nepunih 20 godina je prodat Groningenu za 1,25 miliona. Od 2014. igra u Nemačkoj gde je promenio tri kluba. Nastupao je za Štutgart, zatim za Hamburg a trenutno je član Ajntrahta.

Aleksandar Prijović – U karijeri je promenio dvanaest klubova, ali dresove ‘večitih’ nikada nije nosio. Trenirao je u Sent Galenu, gde je rođen, ali je Švajcarsku napustio sa 16 godina i postao je član akademije Parme za koju je, međutim, odigrao samo jedan meč. Dve sezone je proveo kao član Derbija, ali na pozajmicama u Jeovilu i Nortemptonu, dok je od 2010. do 2013. igrao za Sion, sa kraćim epizodama u Lozani i norveškom klubu Tromzo. Leta 2015. godine prelazi u varšavsku Legiju, za obeštecenje od 320 hiljada evra. U Legiji je proveo godinu i po dana, osvojio titulu prvaka Poljske i igrao u Ligi šampiona, gde je postigao dva gola, oba protiv Borusije iz Dortmunda. Od 2017. godine igrao je za grčki PAOK sa kojim je osvojio dva trofeja kupa Grčke. Bio je najbolji strelac grčke lige u sezoni 2017/18. sa 19 postignutih golova. Trenutno nastupa za Vestern junajted.

Nemanja Matić – Srpski vezista je 2000. godine kao 12-godišnjak stigao u Crvenu zvezdu, ali je 2004, kako je sam rekao, oteran iz kluba. Pošto se školovao u Beogradu, odlučio je da pređe u Partizan, iz kojeg je takođe izbačen posle samo nekoliko meseci. Matić se vratio u Jedinstvo sa Uba, odakle je poceo njegov uspon do Čelsija i sada Mančester junajteda. Kao član ‘plavaca’ sezonu 2010-2011. proveo je na pozajmici u Vitezeu. Tri godine je proveo i u Benfici, a trenutno brani boje Mančester junajteda.

From left (TOP) Aleksandar Mitrovic Goalkeeper Vladimir Stojkovic Nemanja Matic Sergej Milinkovic Savic Nikola Milenkovic Branislav Ivanovic (DOWN) Luka Milivojevic Aleksandar Kolarov Dusan Tadic Adem Ljajic and Dusko Tosic-Srbija – Kostarika, Serbia – Costa Rica, Samara, Rusija 17.6.1018. Jun 17. 2018. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Nemanja Gudelj – Jedan od malobrojnih koji nikad nije igrao fudbal u Srbiji, tačnije sedam godina profesionalne karijere i još 11 u mladim kategorijama proveo je u Holandiji. Od 2009. igrao je za Bredu četiri godine, naredne dve za AZ, a od 2015. je bio član slavnog Ajaksa. Odatle je poslat u na pozajmicu u Sporting iz Lisabona. Od 2019. godine član je španske Sevilje.

Mijat Gaćinović – Sa 18 godina debitovao je za Vojvodinu. U avgustu 2015. preselio se u Nemačku, potpisao je ugovor sa Ajntarhtom iz Frankfurta, gde je igrao pet godina. Na 147 utakmica postigao je 10 pogodataka. Od juče, srpski reprezentativac je novi fudbaler Hofenhajma, sa kojima je potpisao cetvorogodišnji ugovor.

Sergej Milinković Savić – Kao klinac je počeo u austrijskom GAK-u, da bi prošao akademiju Vojvodine za koju je debitovao 23. novembra 2013. godine protiv Jagodine. I kada se očekivalo da kao tinejdžer pojača večite rivale, Novosađani su odlučili da ga prodaju Genku za milion evra, koji ga je nepune dve godine kasnije poslao u Lacio za 18 miliona evra. Sergej je danas jedan od najtraženijih fudbalera na planeti. Sa reprezentacijom Srbije do 20 godine postao je prvak sveta na prvenstvu na Novom Zelandu 2015. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter