1
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Trio ‘BMV’ jurio je za Zvezdom i Hajdukom, a danas Velež skoro ni da ne postoji (VIDEO)

Objavljeno: 31.08.17 u 00:05

HotSport predstavlja ‘mezimče’ u staroj Jugoslaviji ekipu Veleža na čijem terenu u Mostaru su se mnogi okliznuli, a danas klubu koji živi od sećanja.

Kakva su samo imena igrala u Mostaru od kraja 50-ih do sredine 70-ih godina. Od Muhameda Mujića, preko Dušana Bajevića i Envera Marića, do Franja Vladića, Marka Čolića, Bore Primorca, Vladimira Pecelja, Jadrnaka Topića, Vahida Halihodžića  i Džemala Hadžiabdića. Velež je osnovan 26. juna 1922. godine i igrao je na stadionu Vrapčići, ali se kasnije preselio na sada već legendarni stadion pod Bjelim Brijegom.

Kao i u svim bivšim jugoslovenskim državama fudbal nije bio tako razvijen sve do posle Drugog svetskog rata. Kasnije su se izdvojili velikani poput Crvene zvezde, Partizana, Hajduka iz Splita i zagrebačkog Dinama. Ipak, svi oni su se uvek plašili jednog gostovana, u Mostaru, pogotovo 70-ih godina prošlog veka.

Tu se pre svega misli na period od 1972. do 1974. godine kada je Velež bio drugi na tabeli. Prvo 1973. godine kada ga je Crvena zvezda ostavila sa šest bodova manje iza sebe, a potom i godinu dana kasnije kada je zbog gol razlike kruna pripala Hajduku iz Splita. Bilo je to doba trija ‘BMV’ – Bajević, Marić i Vladić. Uz Slobodana Santrača, Dušan Bajević (Princ sa Neretve) bio je jedan od najboljih golgetera u Jugoslaviji. Marić je bio najbolji golman, a bez Vldića to ne bi imalo smisao. Kasnje je došao i Vahid Halihodžić i Velež je tada bio strah i trepet. Te 1975. godine je igrao Kup UEFA i stigao je do četvrtfinala, ali je tada bio bolji Tvente. Pre toga su padali Tatran Prešov, Spartak Moskva, Rapid Beč i Derbi Kaunti.

Velež je jedina svoja dva trofeja osvojio 80-ih godina, tačnije 1981. i 1986.godine kada je bio osvajač Kupa. Igrao je Kup UEFA, ali je posle pobede od 5:0 i poraza od 3:0 protiv Siona, na gol bio izbačen od slavne Borusije iz Dortmunda.

Kasnije je u Jugoslaviji, a pre svega u BIH izbio građanski rat i fudbal je u Mostaru stao. Posle sukoba grad je podeljen na bosanski i hrvatski deo, sa veoma malim brojem Srba. Pored Veleža nastao je i hrvatski klub Zrinjski koji je sada ponos grada. Velež je ispao u drugu ligu, a tamo je sada na sredini tabele.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter