0
The Best Of

NA DANAŠNJI DAN: Tragedija koja je obeležila istoriju fudbala i spojila Crvenu zvezdu i Mančester junajted

Objavljeno: 06.02.17 u 09:03

Na današnji dan 6. februara 1958. godine Mančester junajted pobedio je Crvenu zvezdu u četvrtfinalu Kupa šampiona. ‘Crveni đavoli’ su pobedili – svet je zauvek izgubio.

Navijači širom sveta obeležavaju minhensku nesreću kao dan jedne od najvećih sportskih tragedija. Avion koji je iz Beograda sleteo na aerodrom u zapadnom Minhenu da dopuni rezervoar, tri puta pokušao je bezuspešno pokušao da uzleti. Osam pupoljaka iz Bazbijeve bašte prerano su uvenula.

Fudbaleri Mančester Junajteda slavili su na Old Trafordu sa 2:1, a potom je, dan pre nesreće na stadionu Jugoslovenske narodne armije meč sa Zvezdom završen rezultatom 3:3.

Minhenska nesreća odnela je 23 života – osmoricu fudbalera, isto toliko novinara, trojicu članova stručnog štaba, dva prijatelja kluba i dva člana posade. Poslednji sudijski zvižduk odsviran je za Džefa Benta, Rodžera Birna, Edija Kolmana, Marka Džounsa, Dejvida Pega, Tomija Tejlora i Liama Vilana.

Među žrtvama nesreće bio je i Dankan Edvards, u to vreme 21-godišnjak, koji je do tada odigrao 18 mečeva za englesku reprezentaciju, igrač kome su predviđali svetlu budućnost. On je samu nesreću preživeo, ali je izdahnuo dve nedelje kasnije.

Podatak koji najbolje govori koliko su „Bazbijeve bebe“ bile nadmoćne u Engleskoj je i to da su nakon pet osvojenih juniorskih titula, „bebe“, sa prosekom od 22 godina, vezali dve titule šampiona Engleske i u seniorskoj konkurenciji.

Pripremio: Aleksandar Ilić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter