0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Rođen teniski ‘kralj’, ‘glumac’ Luj van Gal i Rišard Luis

Objavljeno: 08.08.16 u 08:45

Kralj tenisa, NBA košarkaš vredan milione dolara, holandski fudbalski trenerski stručnjak i sirena američkog plivanja… pogledajte ko su te osobe.

1921. – Rođena Ester Vilijams, američka plivačica i glumica. Pre nego se otisnula u filmske vode, bila je veoma uspešna plivačica i imala blistavu karijeru. Kao mlada plivačica postavila je nekoliko nacionalnih rekorda takmičeći se za klub iz Los Anđelesa. Postavila je tadašnji svetski rekord na 100 metara u slobodnom plivanju I štafeti 4 x 400 metara. Drugi svetski rat ju je sprečio da učestvuje na Letnjim Olimpijskim igrama 1940. godine. Nakon početka rata, potpisuje ugovor sa filmskom kućom MGM i snima nekoliko mjuzikla na vodi. Njen najpoznatiji film je bio “Bal na vodi”. Po okončanju glumačke karijere popularna “Holivudska sirena” daje svoje ime liniji kupaćih kostima i bazena i snima kratke filmove učeći decu da plivaju. Takođe je bila i voditelj takmičenja u plivanju za ABC televiziju tokom Olimpijskih igara
1984. godine. Preminula je u dubokoj starosti, 2013. godine.

1951. – Rođen Luj van Gal, fudbalski trener i selektor holandske državne reprezentacije. Rođen je u Amsterdamu, Holandija. Pre karijere trenera nastupao je kao vezni igrač za Telstar, Rojal Antverp, Spartu Roterdam i AZ. Tokom svoje karijere fudbalera, radio je kao profesor gimnastike u srednjim školama. Od 1991. godine je postao trener Ajaksa. Klub je, pod njegovom dirigentskom palicom, osvojio tri prvenstva, Ligu šampiona, UEFA kup. U Barselonu je prešao 1997. godine i osvojio dve titule španske lige i jedan kup. Nakon odlaska iz Barselone zbog razilaženja u komunikaciji sa rukovodstvom, prelazi na mesto selektora holandske reprezentacije ali nije uspeo da omogući kvalifikaciju svojoj zemlji na SP 2002. godine. Nakon ponovne kratke epizode u Barseloni prelazi u holandski AZ sa kojim osvaja državno prvenstvo u sezoni 2008/2009. godine. U Bajern Minhen prelazi jula 2009. godine, osvaja Bundes ligu, nemački kup i dovodi ih do finala Lige šampiona. Novinare baš i ne obožava i ne dozvoljava glupa pitanja.

van-gal-klupa

1979. – Rođen Rašard Luis, američki profesionalni košarkaš. Igra na poziciji plejmejkera a trenutno je slobodan igrač pošto je napustio Majami Hit. Izabran je u 1. krugu NBA drafta 1998. godine od strane Sijetl Supersoniksa. Nakon Sijetla, potpisao je šestogodišinji ugovor sa Orlando Medžiksima vredan 118 miliona $! Učestvovao je na dve All Star utakmice 2005. i 2009. godine i bio je član reprezentacije SAD koja je osvojila zlatnu medalju na Igrama dobre volje. U predsezoni 2009. godine je bio suspendovan na prvih deset utakmica nove sezone jer je pao na doping testu.

1981. – Rođen Rodžer Federer, profesionalni švajcarski teniser. Po mišljenju mnogih stručnjaka, najbolji teniser svih vremena. Najviše osvojenih Grend slem turnira (17), najviše nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste (302), 24 turnira ATP Masters 1000 serije, šest titula na Tenis Masters kupu, zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, srebro u pojedinačnoj konkurenciji na Letnjim OI u Londonu 2012. godine, učestvovanje na 10 uzastopnih Grend slem finala (počevši od Vimbldona 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007. godine) a drži i rekord open ere po broju uzastopnih pobeda na travnatoj podlozi (56) i na betonu (56).Četiri puta zaredom je bio proglašen za najboljeg sportistu godine, po izboru Laureusa, od 2004. do 2007. godine. ATP ga je proglasio 2009. godine za najboljeg tenisera prve decenije 21. veka. Najveći rivali su mu Rafael Nadal, Endi Marej i Novak Đoković. Federer i Đoković su jedini teniseri koji su se sreli 10puta u grend slem polufinalu. Odlični volej udarci, neverovatni top-spin udarci iz forhenda, izvrsni slajsevi i vineri, servisi brzine i do 220 km/h a uz sve to odličan rad nogu i odlično pokrivanje celog terena čine ga, zaista, teniserom kojeg je teško pobediti. Jedina pretnja po postignute rekorde dolazi mu od našeg kralja belog sporta, sadašnjeg broja jedan Novaka Đokovića.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter