0
Košarka

TEODOSIĆ PRE TEA: Na današnji dan rođen je magični Kanađanin (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 07.02.17 u 09:58

Zemlja javorovog sirupa i Nijagarinih vodopada, na današnji dan,  7. februara 1974. godine podarila nam je jednog od najboljih plejmejkera svih vremena. Stiv Neš još dugo će nositi oreol najboljeg košarkaša svih vremena NBA ligi.

Neponovljivi mađioničar rođen je u Johanesburgu, a u detinjstvu je sa bratom Martinom i sestrom Džoan igrao hokej i fudbal. Ljubav ka fudbalu ostala je i danas, Neš i vlasnik Finiksa Robert Sarver imaju vlasničkog udela u španskom drugoligašu Majorki, takođe je i vlasnik kanadskog fudbalskog tima Vankuver Vajtkaps.

(Izvor: youtube / HudsonRiver4)

Neš (visok 191 cm) karijeru je počeo 1996. godine. Na jednom od najboljih draftova (Kobi Brajant, Alan Ajverson, Peđa Stojaković, Rej Alen…) izabran je kao 15 pik od strane Finiksa. Nakon dve sezone  su ga se odrekli, trejdovan je 1998. u Dalas. Poslednju godinu u Mavsima beležio je 17,7 poena. Poput Finiksa uzdigao se iz pepela, a Sansi uvideli svoju grešku, pa su ga po isteku ugovora vratili „kući“.

Dres tima iz Arizone nosio je sve do 2012. godine, a ovdašnja košarkaška javnost, između ostalog ga pamti kao igrača koji je sa Peđom Stojakovićem lomio koplja za najpreciznijeg penaldžiju. Takođe, bio je prvi kanađanin koji je osvojio titulu najkorisnijeg igrača lige, titulu osvojenu 2005. godine odbranio je i naredne. 

Karijeru je završio u 41 godini, kao član Lejkersa. Njegova zaostavština živeće još dugo godina.

Stiv Neš

Odigrao je 1217 utakmica, sa procentom ubačenih slobodnih bacanja od čak 90,4 procenata bio je gotovo pa nepogrešiv. Na večnoj listi NBA lige nalazi se na trećem mestu najboljih asistenta, ispred njega su samo Džeri Stokton i Džejson Kid. Postigao je 17387 poena i 8 puta bio učesnik all star mečeva.

Pored posvećenosti fudbalu „penzionerske“ dane Kapetan Kanada provodi kao konsultant za igrače u razvoju Golden stejt Voriorsa, takođe je i generalni menadžer košarkaške reprezentacije Kanade.

Neke od njegovih najboljih poteza pogledajte ispod:

(Izvor: youtube / NBA Reel)

Neš je takođe imao i duhovitu stranu:

(Izvor: youtube / Hoops Fun)

Pripremio: Aleksandar Ilić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter