1
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Otvorene kapije „fudbalskog hrama“!

Objavljeno: 09.10.16 u 08:45

„Ona je veliki čovek, veliki sportista i velika teniska ličnost. „ – Radmilo Armenulić. Za Novaka je bila „teniska majka“.

1936. – Rođena je Jelena Genčić, bivša jugoslovenska i srpska rukometašica, teniserka i teniski trener. Istovremeno je trenirala rukomet i tenis. U rukometu je bila golman i volela je da igra sa muškarcima na ulici i školi. Zapazili su je rukometni treneri i pozvali je u Crvenu zvezdu. Ubrzo je zaigrala i za reprezentaciju. Na SP u Nemačkoj 1958. godine, zauzela je 5. mesto. Nakon toga, posvetila se samo tenisu. Dok je rukomet trenirala u Zvezdi, tenis je trenirala u Partizanu. Na domaćoj sceni je, u periodu 1954 – 1976, bila 20 puta prvakinja Jugoslavije. Uporedo sa sportom, završila je istoriju umetnosti i ceo radni vek provela u školskom i kulturnom programu RTB, kao urednik i režiser programa. Posle povlačenja iz teniske karijere, nastavila je da se bavi sportom ali kao trener i bila je veoma uspešna u tome. „Pronašla“ je i trenirala mnoge buduće velike šampione kao što su Monika Seleš, Goran Ivanišević i Novak Đoković. Nole ju je zvao „teniska majka“ što dovoljno govori o tome koliko ceni njen trud koji je ona uložila kako za njega tako i za tenis uopšte. Preminula je u 77. godini života i ostavila delić praznine u srcima svih ljubitelja tenisa, uključujući i našeg broja 1, Novaka Đokovića.

novak-djokovi-jelena-gencic

1949. – Otvoren je stadion JNA, fudbalski i atletski stadion u Beogradu na kojem igra FK Partizan. Stadion JNA je zvanično otvoren utakmicom između Jugoslavije i Francuske koja je bila završena rezultatom 1:1. Sve do 1987. godine, na njemu su se održavale parade svakog 25. maja, za Dan Mladosti. Jedan od najsvetlijih trenutaka je doživeo 1962. Godine kada je na njemu održano Evropsko prvenstvo u atletici. Svi su živeli za taj događaj a veliku radost Jugoslaviji je donela Olga Gere Pulić, osvajanjem srebra u disciplini skok uvis. Na njemu zvanične utakmice igra i fudbalska reprezentacija Srbije. Čak su se par godina partizanovim stadionom „služile“ i komšije iz rivalskog tabora, Crvene Zvezde, pošto je njihov stadion bio u izgradnji. Do 1989. godine, nosio je naziv JNA i bio je pod vlasništvom Jugoslovenske narodne armije da bi od 1989 promenio naziv u stadion Partizana. Stadion, navijači Partizana popularni „Grobari“, smatraju svojim drugim domom a s obzirom koliko neizmerno obožavaju svoj tim i fudbal, dali su stadionu naziv – „Fudbalski hram“.

1975. – Rođen je Mark Viduka, australijski fudbaler hrvatskog porekla. Karijeru je počeo u klubu Melburn najtsa za koje je nastupao dve sezone i bio je najbolji strelac prvenstva. Nakon njih prelazi u Dinamo Zagreb. Sa njima je osvojio tri duple krune. Zatim prelazi u Seltik pa u Lids Junajted, zatim Midlsboro i na kraju Njukasl Junajted. U svim klubovima je postizao veliki broj golova. Sa ekipom Midlsbora je stigao do finala Kupa UEFA, u sezoni 2005/06, gde su bili poraženi od Sevilje. Za reprezentaciju Australije je nastupao 43 puta i postigao je 11 golova.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter