Srbija ponovo ima šampiona Evrope u plivanju, na 400 metara kraul stilom, u velikim bazenima. Kako reče  i sam Milorad Čavić, najbolji srpski plivač svih vremena, Velimir Stjepanović je došao u klub odabranih, jer nije isto biti šampion u malim i velikim bazenima.

Povezane vesti

Milorad Cavic

Ta iskrena čestitka momku kojeg svi vide kao Čavketovog naslednika izazvala je toliko polemike, samo zato što je spomenuo dobijanje pasoša i Nelsona.

cavke 2

Cavke 3

Čavić je rekao šta je mislio i svako ima pravo na to. Setite se, taj isti Čavić je odbio da pliva štafetu za Ameriku i ispustio sigurno olimpijsko zlato. Rođen je u Kaliforniji, a odlučio je da pliva za Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru, Srbiju. Srce ga je vuklo ovamo. Doneo nam je olimpijsko srebro u Pekingu, bio je četvrti u Londonu, svetski šampion i vicešampion 2009. u Rimu, šampion Evrope u Debrecinu 2012, na 100 delfin, i to posle operacije kičme. Prvak Evrope bio je i 2008. na duplo kraćoj deonici. Ima pregršt medalja u malim bazenima, pet zlata i dva srebra u periodu od 2003. do 2008. Vlasnik je  brojnih rekorda… Ukratko, toliko, mada o Čaviću možemo nadugačko i naširoko da pišemo i analiziramo.

Po odlasku u penziju imao je san da otvori svoju plivačku akademiju, mogao je da bira gde će to učiniti… Ostao je u Srbiji, hteo je da našoj deci prenese svoje znanje i da stvara nove šampione. Mnogo je hteo, mnogo započeo, ali ljudi ovde nisu imali sluha za njegove vizije. Akademija je zatvorena posle nepunih godinu i po dana.

Velimir Stjepanović

A Velja? Velja je rođen i živi u Dubaiju. U Srbiju je prvi put došao 2011. godine kada je Beograd bio domaćin Evropskog prvenstva za juniore. Osvojio je tada dva zlata, godinu dana ranije srebro i bronzu na Olimpijskim igrama mladih, 2009. zlato i srebro na EJOF-u. Plivao je u finalu Olimpijskih igara u Londonu, prošle godine je uzeo zlato i bronzu na EP u malim bazenima i tri zlata na Mediteranskim igrama. Njegova karijera ide uzlaznom putanjom, nedavno je napunio 21. godinu, a i ovo Evropsko prvenstvo je tek počelo…

Imao je ponude da pliva za Veliku Britaniju, njegov trener Kris Tajdi je Britanac, Ujedinjene Arapske Emirate, mogao je da pliva i za Bosnu i Hercegovinu, jer su njegovi rodom iz Čengića… A on je pola kroz šalu, a pola ozbiljno rekao: Zamislite to predstavljanje: Velimir Stjepanović, Velika Britanija?! Nije mogao da zamisli da sluša himnu a da to nije naša, i baš kao Čavić svojevremeno, peva je ponosno, iz sveg srca i duše!

I zbog svih navedenih medalja i onih koje će tek doći, Čavić je prokomentarisao da je Kris više uradio i više će uraditi za Srbiju, nego što je Nelson. Zbog toga je dobio salvu svakakvih uvreda, ovo je jedna od njih…

cavke

Zar je to što su za Srbiju uradili Čavić, Stjepanović i Kris Tajdi malo? Zar je Čavić zaslužio vrećanja na Tviteru? Posle svega što je dao ovoj zemlji? Nedavno je čak ustupio i svoj stan Velji, da ne mora da se malteretira da iznajmljuje stan ili živi u hotelu dok je u Beogradu. Nije morao, niko mu to nije tražio… Setite se diskvalikikacije na EP u Ajdhovenu i majice “Kosovo je Srbija”! Čavić je veliki patriota, veliki čovek, veliki sportista i navijač Partizana.

Cavke 1

Čavke je, posle svega, bio prinuđen da se brani i objašnjava… Ko je, šta i koliko uradio za Srbiju? Čavić, Velja, Tajdi, Nelson, Kleo? Procenite sami…

hotsport.rs       

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.