vojislav-mijic

Srpski plivač maratonac i trostruki Ginisov rekorder Vojislav Mijić ocenio je u utorak da je njegov ulazak u Kuću slavnih u SAD veliki lični uspeh, ali i uspeh srpskog plivanja.

Mijić, koji živi u Šapcu, u ponedeljak je izabran u Kuću slavnih plivačkog sporta u američkom gradu Fort Loderdejl na Floridi. On je jedini plivač iz Srbije u Kući slavnih, a primljen je u konkurenciji 200 plivača iz celog sveta.


“Oduševljen sam, stižu mi čestitke iz celog sveta. Ovo je satisfakcija i za moj rad i za Srbiju i srpski maraton. Moram da kažem da je to ipak priznanje za Srbiju, jer u Kući slavnih nema drugih plivača iz Srbije. Ovim se pospešuje i napredak maratonskog plivanja” – rekao je Mijić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija ima dosta mladih talentovanih plivača maratonaca, a najperspektivniji su Bence Balzam, Jelena Ječanski, Božidar Race i Nikola Ratko.

Mijić je u karijeri od 1973. godine plivao 270 maratona. Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1986. godine osvojio je treće mesto, da bi na Havajima 1999. godine bio drugi na svetu. Tri puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda – najpre 1992. godine kada je plivao 139 kilometara Savom – od Sremske Mitrovice do Beograda za oko 37 sati.

Godinu dana kasnije, 1993. godine, plivao je Dunavom od Vukovara do Beograda 165 kilometara za oko 24 sata. Konačno, 1994. godine plivao je Dunavom od Apatina do Beške 175 kilometara za 28 sati.

hotsport.rs/beta.rs