7
The Best Of

zvezda-radnicki (n).Goalkeeper Aleksandar kocic.bgd,21.03.2000..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

VREMEPLOV: Bio je najbolji golman u Jugoslaviji, ali na EP nije otišao zbog klizavog kupatila (VIDEO)

Objavljeno: 16.03.16 u 00:00

Priča je posvećena sjajnom golmanu prvo Vojvodine, a kasnije i Crvene zvezde, Aleksandru Kociću koji je doživeo jednu od najbizarnijih povreda u sportu.

Pouzdani čuvar mreže rođen je 1969. godine u Vlasotincu, gde je u lokalnom klubu i započeo karijeru. Kasnije se preselio u Dubočicu, a slavu je počeo da stiče početkom 90-ih godina kada je postao član Vojvodine. Novi Sad je bio odskočna daska za sjajnog golmana koji je tada već debitovao za selekciju Jugoslavije. Iz „srpske Atine“ krenuo je u evropski put preko Levantea i Peruđe do Empolija. Posle više od dve godine u inostranstvu odlučio je da se vrati u Beograd i potpiše ugovor sa Crvenom zvezdom. Sa crveno-belima je osvojio dve titule prvaka države, što ga je vratilo u reprezentaciju Jugoslavije u kvalifikacijama za Euro 2000 u Belgiji i Holandiji.

Aleksandar Kocić je branio na dve utakmice, protiv Hrvatske u Beogradu i Republike Irske u Dablinu, tada se pred golom menjao sa takođe sjajnim Ivicom Kraljem. Selektor Vujadin Boškov bio je u dilemi koga od dvojice golmana da uvrsti u startnu postavu na Evropskom prvenstvu i činilo se da je gol crti tada bio bliži Kocić, jer je bio u fenomenalnoj formi, a Crvena zvezda je osvojila titulu prvaka.

Ipak, samo par dana pred put dogodilo se nešto što se u fudbalu dešava jednom u sto godina. Aleksandar Kocić je krenuo na tuširanje, okliznuo se u kupatilu i polomio palac. Evropsko prvenstvo za iskusnog čuvara mreže je ostalo samo san, a njega je zamenio tada golman Obilića, Nenad Lukić, a Ivica Kraj se vratio na „broj 1“.

– Stvarno, ovo se dešava jednom u 100 godina. Ne znam kako mi je uspelo da baš pred put padnem i sav trud ode u vetar. Nemam sreće, ali to je život i treba se navići…Verujem da će pobedama moji drugovi ublažiti bol – izjavio je tada Aleksandar Kocić.

Jugoslavija je na Evropskom prvenstvu prošla grupu u kojoj su još igrale Španija, Slovenija i Norveška, ali je u četvrtfinalu usledio debakl od domaćina Holandije.

Aleksandar Kocić je branio i u kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, a posebno je pažnju na sebe skrenuo odbranama protiv Španije u porazu 2:0.

(Izvor: YouTube/Football History)

1
0

7 Komentara

  1. Voleo sam ga kao mali,ali najviše me zaboleo gol od Zlatka Zahovica iz slobodnog udarca. P.s. koliko je lep bio golmanski dres nase reprezentacije kad je on branio.

    0
    0
    Odgovori
    • Navijam za Zvezdu, i smatram da su gore navedeni Kocic i Smuci Randjelovic dve najvece kese od golmana u istoriji kluba!

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter