1
Vremeplov

VREMEPLOV: Kako je čuveni Martin Palermo dobio i zauvek opravdao nadimak – ‘Loko’!? (VIDEO)

Objavljeno: 05.09.15 u 13:10

Jedan od onih igrača koji će zauvek ostati upamćeni u svetu fudbala, legendarni napadač Boke Juniors, Martin „Loko“ Palermo.  

Kako je nastao njegov nadimak „Loko“ – ludak?! 4. jula, 1999. godine, igrala se utakmica „Kopa Amerike“ između Kolumbije i Argentine, kolumbijci su tu utakmicu dobili rezultatom 3:0, a ono što je Martin Palermo uspeo da uradi na ovom meču, krunisalo ga je nadimkom „Ludak“ i završilo je u Ginisovoj knjizi, na ne baš slavan način. On je na toj utakmici uspeo da promaši čak tri penala! Što je jedinstven slučaj u svetu fudbala. 

Da li će opet igrati za reprezentaciju? Da i te kako!

Kao u nekom filmu, sve je počelo deset godina nakon neslavnog ulaska u Ginisovu knjigu rekorda. Svojim sjajnim igrama u dresu Boke zaradio je poziv, tadašnjeg trenera reprezentacije Argentine, Dijega Maradone.

U Buenos Ajresu, 10. oktobra 2009. godine, na „Antonio Vespučio Liberti“, stadionu Rivera, igrala se odlučujuća utakmica za odlazak na Svetsko prvenstvo, samo pobeda je Argentinu vodila na prvenstvo, na semaforu je stajalo 1:1, sve do 93 minuta, onda je na scenu stupio Martin Palermo, postigao je gol i svoju zemlju odveo na najveće reprezentativno takmičenje na svetu. Kako je Maradona video sve ovo, dovoljno govori to, da je ovaj podvig nazvao „čudom svetog Palerma“. 

Još jedan događaj, koji ga čini besmrtnim u svetu fudbala, desio se samo nedelju dana pre nego što će reprezentaciju odvesti na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku. Tačnije 4. oktobara, te 2009. godine, svojom majstorijom, na „La Bomonjeri“ napravio je totalni delirijum, postigao je neverovatan gol glavom sa polovine igrališta, i to za pobedu! Rekcija navijača nakon gola govori više od reči…

Čovek koji je krunisan lošim epitetom – promašena tri penala na jednoj utakmici, nadavao se maestralnih, nekada gotovo neverovatnih golova. Čini se da u karijeri nije uspeo da postigne gol, samo trepavicom. Povodom toga, ne možemo a da se ne setimo njegovog gola sa 60 metara protiv Independijentea, na polovini igrališta oteo je protivniku loptu i odmah je lansirao u mrežu nemoćnog golmana. 

Martin Palermo je najbolji strelac u istoriji Boke Juniors, postigao je 236 golova. Karijeru je završio u 37. godini. San mu je da se vrati na La Bombonjeru, ali ovog puta u ulozi trenera. Možda Boka Juniors sa njim bude opet sijala onim sjajom, kao nekada sa njim na terenu i ispisivala nove stranice istorije kluba.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter