S obzirom na ograničen broj predstavnika koje zemlje mogu da imaju na Evropskom prvenstvu i Evropskim igrama, Kajakaški savez Srbije za sastav seniorskog nacionalnog tima za učešće na tim takmičenjima sprovodi nacionalno izborno takmičenje.

Povezane vesti

Prvo izborno takmičenje za sastav seniorskog nacionalnog tima na Prvenstvu Evrope i Evropskim igrama, održaće se u petak (10. aprila) i subotu (11. aprila) na Savskom jezeru na Adi Ciganliji.

Za izborno takmičenje koje će odrediti sastav seniorske reprezentacije Srbije koja će učestvovati na Prvenstu Evrope u Račicama (Češka) i na Evropskim igrama u Bakuu (Azerbejdžan) učestvuje 47 takmičara u 13 disciplina.

Najveća konkurencija je u elitnoj disciplini sprinta – kajaku jednosedu u muškoj konkurenciji u kojoj će u petak biti vožene kvalifikacije za plasman u finale koje će odrediti ko će od 11 kandidata predstavljati Srbiju u toj disciplini.

U ostalim disciplinama voziće se samo po jedna finalna trka čiji će pobednici ući u sastav nacionalnog tima.

Na nacionalnom izbornom takmičenju u seniorskoj konkurenciji veslaće se trke u kanuu jednokleku na 1000 metara u muškoj konkurenciji i na 200 metara u ženskoj konkurenciji. U kajaku se voze trke u disciplinama K1, K2 i K4 u muškoj konkurenciji, na 500 i 200 metara voze se trke u K1 i K2 u obe konkurencije.

U petak, prvog dana nacionalnog izbornog takmičenja veslaju se finalne trke na 1000m u disciplinama C1, K1 i K2 u muškoj konkurenciji koje počinju u 09:15 časova. Kvalifikacione trke u K1 na 200 metarau počinju u 13:25.

Drugog dana takmičenja, u subotu vesla se preostalih 10 finalnih trka u ostalim disciplinama. Takmičenje počinje u 09:05.

Prvenstvo Evrope za seniore održava se u Račicama u Českoj od 01. do 03. maja, dok su kajakaška takmičenja na Evropskim igrama u Bakuu od 14. do 16. juna.

Šetači i prolaznici na Adi, kao i oni zainteresovani da dođu i posmatraju trke, moći će da vide Nikolinu i Oliveru Moldovan, Marka Novakovića, Marka Dragosavljevića, Nebojšu Grujića, Marka Tomićevića, Vladimira Torubarova i ostale momke i devojke koji su našoj zemlji nekoliko godina u nazad doneli brojne medalje. 

Sestre Moldovan su blistale prošle godine, baš kao i novi dvojac, šampioni sveta Novaković-Grujić, mladi Marko Dragosavljević.

Od njih se to očekuje i u ovoj novoj sezoni, ali i sledeće godine i na Olimpijskim igrama u riju. Ali, idemo redom…. 

 

hotsport.rs