Za Marka Novakovića šira sportska javnost čula je pre dve i po godine kada je osvojio zlato u K-1 200 na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, a iste godine plasirao se i u finale Olimpijskih igara. Potom je usledila povreda koja ga je usporila na neko vreme, sve do ovog leta i Svetskog prvenstva u Moskvi. Međutim, Marko ovoga puta nije bio sam u čamcu, veslao je dvosed na 200 metra sa Nebojšom Grujićem. Grujić je 2013. imao dosta uspeha u takmičenjima mlađih seniora, u istom ritmu nastavio je i u 2014, a kruna svega je seniorsko svetsko zlato u tek novooformljenoj posadi.

Kako ste uspeli da se za kratko vreme spremite za SP u Moskvi i već na prvom takmičenju osvojite zlato uz rekord Svetskih prvenstava?


Marko: Mislim da smo Nebojsa i ja sklop koji se ne viđa baš često, počevši od toga da smo se slabo poznavali pre i ako smo se takmičili jedan pored drugog. Jednostavno se nije poklopilo da budemo u istom čamcu. Danas smo super drugari, a i utisak u početku je bio kao da se već znamo godinama, a ne nekoliko nedelja. Mnogo smo pričali, družili se i bili iskreni jedan prema drugom, a s obzirom na to da smo i on i ja pojedinačno među najboljima, što u našoj zemlji, što na velikim takmičenjima, van zemlje i trenirali smo dobro, svakako, nije bilo problema oko forme, već smo se koncentrisali da nam veslanje tehnički bude usavršeno koliko kod može za preostalo vreme, kojeg nije baš bilo mnogo. Rekord je došao sam po sebi i to je nešto na šta nismo ni gledali, mislim da tako i Nebojsa misli. Zadatak je bio pobediti svakog koga možemo i eto, uspeli smo i to. Zbog komunikacije i opuštene atmosfere, druženja, uživanja u lepoti naseg sporta dođe i rezultat u koji verujemo.

Mnoge ste iznenadili zlatom u Moskvi.

Nebojša: Počeli smo da spremamo ovaj dvosed tri nedelje pre takmičenja i obojica smo verovali da na ovo prvenstvo ne idemo turistički. Čamac je išao brzo na treninzima i prosto smo bili sigurni da možemo da pobedimo ili bar da uzmemo medalju. Posle prve trke već smo bili sigurni u nase pretpostavke i bilo je dosta lakše veslati svaku narednu. Imali smo puno vere u ovu posadu, kao i naši treneri. Takođe, ceo naš tim je bio uz nas.

Imali ste strašan finiš, svi su vas gledali u šoku.

Nebojša: Niko osim Marka i mene nije bio siguran da možemo da pobedimo. Treneri i ekipa su znali da smo dobri ali konkurencija u svetu prošle godine je bila nezabeležena. Posada Rusije je dve godine bila neporažena na svakom takmičenju na kojem je učestovala, uključujući i Olimpijske igre. Prošle je izgubila tri puta od novoformirane posade Nemačke. Svi su mislili da su Nemci nepobedivi i da se ne može napraviti posada koja ih moze pobediti… Zato su svi bili u velikom šoku kada je u ciljnu liniju ulazio naš camac kao prvoplasirani.

novakovic-i-grujic

Može li jos brže od 30,5 koliko sada iznosi novi svetski rekord šampionata?

Marko: Počećemo da letimo onda – kaže Marko uz osmeh. Šalim se, naravno, pa trudiću se da guram još jače pa ćemo videti… Za sada nam ide ok i imamo plan da izborimo olimpijsku normu i na to smo i koncentrisani u potpunosti.

Nebojša: Mislm da je prethodni rekord pomeren za 0,6 i da se ovo vreme neće skoro promeniti. Ne verujem da će bilo koja posada moći u skorije vreme da izvesla brže.

Marko je ovoga puta odmah video da je Srbija prva, za razliku od trke na EP u Zagrebu kada je videći naše ljude na tribini da se raduju mislio da je treći. Tek kada je čuo spikera shvatio je da je postao šampion Evrope.

Marko: Video sam da smo prvi kad smo ušli u cilj, a do tada nisam želeo da razmišljam o tome već o “našoj” trci koju treba da izveslamo što bolje možemo….Pred sam kraj mi je bilo i više nego jasno da smo ispred i hteo sam da skočim na Nebojšu, da skočim iz čamca ali sam zbog sudija rekao sebi ‘Smiri se’ i ostao na mestu, samo sam vikao od sreće, a kasnije sam skakao u vodu…

Grujić se na najlepši način si se oprostio od kategorije mlađih seniora i debitovao na SP?

Nebojša: Prošla godina je bila moja poslednja u mlađe seniorskoj konkurenciji i sada startujem u najjačoj. Oprostio sam se na najlespši način, s obzirom na to da sam pobedio na Evropskom i osvojjio srebro u istoj konkureciji, ali bitnije od svega što u seniore ulazim kao aktuelni prvak i na mom partneru i meni je da odbranimo tu titulu. Ovo SP je bilo moje prvo u seniorskoj konkurenciji i stvarno sam prijatno iznenađen zlatnom medaljom. Sa tim protivnicima sam se već trkao na Svetskim kupovima sa prošlim partnerom, tako da sam imao nekih iskustava i stvarno je bio veliki šok pobediti tako jake protivnike.

Da li se nešto promenilo u tvom životu od kako si postao svetski sampion?

Marko: Samo sam napravio jos jednu stepenicu bliže svojim životnim planovima, idejama, ciljevima

Posle dve teške godine, povreda, oporavka, zlato sa SP pokazuje da su sve muke vredele?
Marko: Povreda i dalje stvara neke manje smetnje ali najteži deo je prošao i kako vreme protiče polako se vraćam na staru dobru stazu, a iskreno se nadam narednim medaljama koje god boje bile… I ovo zlato, da je bila bilo koja medalja, svakako je meni lično dokaz da uspevam u ostvarivanju zadatog.

U kojim disciplinama ćete se oprobati na izbornoj regati i kakav je plan za predolimpijsku godinu?

Nebojša: Za izborno prvenstvo cu spremati K-2 sa Markom, to mi je glavna trka. Osim toga, sešcu u jednosed 200 metara. U sledećoj godini ići ćemo na dva Svetska kupa, tu su Prvenstvo Evrope i sveta i Evropske olimpijjske igre. Cilj nam je da izborimo vizu za Rio. Očekujem i da pobedimo na svim takmičenjima u toj godini.

Marko: Zavisi od toga kako ću se osećati ,gledam da kada mogu mimo treninga da “čuvam” ili odmaram povredu, ali pored dvoseda koji ću svakako veslat,i možda ću veslati i jednosed radi ličnog uživanja.

Marko je već bio na OI, olakšaće ti savetima, a sa druge strane njemu fali to zlato da upotpuni kolekciju. Osećate li neki pritisak zbog toga?

Nebojša: Marko je jako uspešan i vredan sportista. Nadam se da ce uspeti da osvoji i tu zlatnu medalju i upotpuni uspešnu kolekciju. Što se tiče mog pritiska ako izborimo normu, pa on je veliki onoliko koliko ga mi uveličamo. Olimpijske igre, iako imaju svoju dugu istoriju, ipak predstavlja trku u kojoj su svi poznati protivnici, pravila oko zagrevanja i takmičenja, tako da nema potrebe stvarati bespotrebnu tenziju. Svakako će nam Markovo iskustvo pomoći oko smeštaja, organizacije i boravka u olimpijskom selu.

 Ime i prezime: Marko Novaković
Datum rođenja: 4. januar 1989.
Mesto rođenja: Senta
Najveći reprezentativni uspesi: bronza na EP u Zagrebu 2011. kao mlađi senior, u k-1 200, EP za seniore 2012, u Zagrebu zlato u k-1 200, 7.m mesto na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, u k-1 200, SP u Moskvi 2014. zlato u K-2 200 sa Nebojšom Grujićem.
 Ime i prezime: Nebojša Grujić
Datum rođenja: 21. mart 1991.
Mesto rođenja: Šabac
Najveći reprezentativni uspesi: srebro na SP 2013. u Kanadi za mlađe seniore u k-2 200 sa Urošem Mitjovim, srebro na EP za mlađe seniore 2013. u Poljskoj u k-2 200 sa Urošem Mitjovim, zlato u k-1 200 na EP u Francuskoj 2014, za mlađe seniore, srebro na SP u Mađarskoj 2014. u k-1 200 za mlađe senior, zlato u k-2 200 na SP u Moskvi sa Markom Novakovićem, seniorsko.

Nedostaje ti olimpijsko zlato da zaokrušis zlatnu kolekciju sa svih velikih takmičenja. Finale si vec veslao, peo se na balkon, na redu je medalja?

Marko: Nedostaje mi olimpijska medalja bilo koja… Zaokružiću je ja, ali sa zlatom bi se naravno najviše osećao ispunjenim..

Šta bi poručio sportistima koji razmišljaju da u nekim kasnijim godinama promene sport, kao ti sa 17 godina?

Nebojša: Svako sebe treba da pronađe u nekom sportu. Iz jasnog primera vidimo da godine početka treniranja ne znače ništa. Treba da veruju u sebe i rezultat ce doći sam od sebe

Da si ostao u vaterpolu, šta misliš kakvu bi karijeru imao?

Nebojša: Nisam nikada razmšsljao o tome. Vaterpolo sam rano počeo da treniram i pored kajaka mi je najdraži sport. Međutim, svakako mislim da sam uradio pravu stvar i ne kajem se zbog premene sporta.

Kako bi opisao partnera iz čamca?
Marko: Svetski šampion! Ludo, burazere, luudooooo… Dobar čovek i još bolji prijatelj.

Uroš Pavlović je jako mlad trener, kako je uspeo da ti bude autoritet?

Nebojša: Meni autoritet nameću ljudi koji znaju svoj posao, a ne njihove godine, tako da moj trener nikad nije imao problema sa tim.

Kako je funkcionisao dvosed koji je imao dva trenera, ko je imao glavnu reč?

Nebojša: Sve je stvar dogovora. Pred SP smo bili u Bečeju i radili smo trenige mog trenera, s tim što je sa nama bio Jožef Šoti (Markov trener), koji je ubacivao neke izmene i mislim da je to lepo odradio. Posle takmicenja Šoti je rekao da ce prepustiti Marka Urošu, tako da nije bilo nikakvih problema oko dogovaranja. U svakom slučaju, Marko i ja smo slušali trenera koji je bio sa nama na tom treningu.

Uvek deluješ staloženo, smireno. Šta uopšte može da te iznervira?

Marko: Svi mi imamo nešto sto nas nervira pomalo na svakom koraku ali se ne obazirem na te stvari toliko već gledam da ih rešim staloženo. Jednostavno sam takav, a najviše do sada me iznervira kajak kad jednostavno ne ide, a ja se osećam dobro i sve radim kako treba. Tada ne pričam i ako i pričam to je kratko, jer ne bih da se svađam sa nekim zbog nečega sa čime ta osoba nema veze, pa se u tom periodu malo povučem u sebe dok se ne smirim.

Ove godine si i diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, upisao master. Planiraš da jednog dana budeš profesor?

Nebojša: Da, ove godine sam završio osnovne akademske studije i na istom fakultetu sam nastavio master. Planiram da se školujem što više mogu, a kada završim karijeru voleo bih da budem trener kajaka ili personalni trener.

Pošto je brat blizanac odustao od kajaka, možda može da posatne doktor reprezentacije?

Nebojša: Mom bratu idu jako uspešno studije medicine. Puno se trudi i mislim da će biti jako uspešan u svom poslu. Bilo bi jako jepo kada bi postao doktor reprezentacije, pa da idemo zajedno na takmičenja.

Mare

Neizbezno pitanje za Marka već godinama je: Koliko podižeš iz benča?

Marko: Posle povrede još nije bio momenat da sam želeo da idem do nekog maksimuma.. A pre povrede sam bio na 190kg i nadam se da ću uskoro biti spreman za tu kilažu, a možda i veću.

Kako izgleda jedan tvoj trening u teretani?

Marko: Ne razlikujem se od ostalih, radim ono što mora i ako ne volim teretanu. Rade se vežbe koje su određene za naš sport, u nedelji treba da se pređe svaki segment mišića, jedino ne dajemo neki veliki značaj vežbama za noge, njih jačamo na trčanju..

Ko je jači, ti ili recimo atletičar Asmir Kolašinac? Ko sme sa tobom da obara ruku?

Marko: Jak sam za svoju granu sporta, a Asmir za svoju. Verujem da ima dosta ljudi koji bez problema mogu i da obaraju i da me pobede u obaranju ruku ali ja sam to izbegavao jos u osnovnoj školi. Nisam promenio stav prema tome. Svako je u nečemu dobar, ne mozemo biti svi dobri u svemu.

Šta sebi, partneru, kajakaškoj reprezentaciji Srbije i čitaocima HotSporta želite u Novoj godini?
Nebojša: U Novoj godini svima zelim zdravlja, sreće i uspeha u svojim profesijama. Marku i sebi želim da izborimo olimpijsku normu.

Marko: Ako kažem šta želim sebi, možda mi se neće ostvariti. Ako se ostvari i kada se sretnemo posle toga, reći ću vam. Nebojši i njegovim najbližima želim puno zdravlja u Novoj godini, a ostalo će doći samo dok smo zdravi. Nadam se da su se lepo proveli za Novogodišnje i Božićne praznike.
Kajakaškoj reprezentaciji želim još uspešniju takmičarsku godinu, da ne bude povreda, a rezultati tek treba da se prave i ne sumnjam da će izostati!
Čitaocima i svima koji nas prate na bilo koji način, koji su tu, podrška su nam, veruju u nas i ljudima koji su meni pomogli, kako do sada, tako i ove godine, želim da se zahvalim od srca i da im poželim sve najlepše za praznike i u Novoj godini. Kao i do sada, nadam se da cemo se viđati, takmičiti, navijati, uživati, pojesti, neki i popiti nešto i družiti se još dosta godina!
Hvala i svima vama koji nas pratite iz medijskog sveta i svima vama takođe želim da se odmorite i uzivate u Novoj godini, pa se i vidimo uskoro u istoj!
Uz vatricu i jelkicu topli pozdravi u malo hladnijim zimskim danima iz Bečeja, u srcu Vojvodine!

Ovo su momci zbog kojih se u Moskvi čula srpska himna ‘Bože pravde’. Savršen sportski spoj koji ih je za samo tri nedelje zajedničkog rada doveo do svetskog zlata, uz novi rekord šampionata. Pred njima su novi izazovi, a ne sumnjamo da će na njih odgovoriti na pravi način. Šampioni su to i veliki ljudi i sportisti.

Retrospektivu kajakaške sezone možete pročitati OVDE.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.