0
Košarka

FOTO:STARSPORT

Čović: Zvezdu od 1991/92. sistemski urušavaju

Objavljeno: 04.05.13 u 10:46
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Prvi čovek Košarkaškog kluba Crvena zvezda Telekom Nebojša Čović progovorio je o nedavnim dešavanjima na završnom turniru ABA lige u Laktašima. Čović je u intrevjuu za Večernje novosti izneo stav da je trener Partizana Duško Vujošević trebalo da bude izbačen iz dvorane u Laktašima, dok je Radonjić sasvim nezalsuženo zaradio isključenje.

Predsednik kluba sa Malog Kalemegdana takođe je govorio o suđenju u srpskoj košarci kao i o nemilim scenama na završnom turniru juniora koji je održan u čačku.

– Crvena zvezda je ostvarila osnovni cilj u sezoni 2012-13. plasmanom u Evroligu u sezoni 2013-14. Mada, vidim da opet ima dušebrižnika koji spinuju i prave manipulacije kako se nismo plasirali u Evroligu. Dugo sam u javnom životu i moram da priznam da ni u politici nisam video tako nešto. Sportsko društvo Crvena zvezda je sistematski urušavano, a sve počinje tamo negde od 1991-92. godine i od postavljanja čuvenog sistema. I nije reč samo o košarci, slično je i u fudbalu, pogledajte šta se događa u rukometu gde bivši predsednik Partizana, sada čelni čovek Saveza, oduzima osam bodova našim igračima. U odbojci to ne mogu jer nema kontakta, pa se odmah vidi da li je neko ispucao loptu u aut ili je dotakao mrežu… Tačno, to je sistem u kome su i pojedinci iz medija, neki sportski funkcioneri, članovi sudijske organizacije…

Mnogi navijači Zvezde smatraju da su sudije direktno uticale na ishod meča u Lakatšima promenom kriterijuma tokom treće četvrtine finala ABA lige?

– Mislim da je postojala tendencija tokom treće četvrtine. Priča se da je i jedan od sudija na poluvremenu pozvan da menja kriterijum. Celu ovu problematiku potkrepiću sa podatkom da u Superligi protivnici našeg najvećeg rivala u proseku šutiraju 19,5 slobodnih bacanja, a Zvezdini rivali prosečno šutiraju 29,5 penala. U ABA ligi to nije tako bilo, ali definitvno je da je presudila treća četvrtina. Mislim da je Dejan Radonjić neopravdano dobio drugu tehničku grešku i da je to bila kompenzancija za izbacivanje Duška Vujoševića. A trener Partizana je tri puta pre toga morao ne da bude isključen, nego izbačen iz Laktaša. Upadao je u teren, psovao Iliju Beloševića spominjao mu i majku i oca… A Belošević verovatno ponovo neće ništa da komentariše. Znam, svi će reći, eto Zvezda napada sudiju koji je među osam arbitara koju sude fajnal-for Evrolige, on je naš najbolji sudija. Međutim, on na jedan način sudi Evroligu, na drugi ABA ligu, a na treći našu ligu. On je samo vrh lednog brega fantomske organizacije kakvo je Udruženje sudija. Košarka se ne igra zbog sudija. Setite se samo kako je tokom prošle sezone napadan Pešić i u javnosti i od sudija i šta su mu sve radili. A samo pogledajte šta radi Vujošević, šta radi Todorić, a njegov kum Nešković se okreće kada pljuje njegovog kolegu sudiju.

Čović tu ne staje, ali i podseća da nijednom ove sezone niko iz Crvene zvezde nije ni jednom rečju spomenuo Partizan na konferencijama za medije.

– A oni nas ne vade iz usta. Počevši od sramnog predstavljanja tima na Kalemegdanu prošlog leta, pa do danas. Stalno kukaju za parama i spinuju sliku preko svojih medija koji na svet gledaju crno-belo. Mi smo dva različita sveta, pa smo zbog toga i rekli koliko smo dobili novca od države. Očekujemo od države da izađe sa istim podacima i za Partizan. Međutim, pošto to ne vidim da se događa, izgleda kao da se neko plaši. Šta je potrebno, da donesemo zakon da će Partizan u sledećih 100 godina da bude prvak, da se ne bismo svađali.

Mnogo ljutnje u glasu Čovića pojavljuje se i kada priča o dešavanjima na finalnom turniru juniora u Čačku.

– Videli ste šta se sve dešavalo u Čačku. To je bio skandal. Tuče se dešavaju, ali na snimku se jasno vidi ko je prvi počeo, a zarad istine mora da se kaže da je trebalo da budu isključena naša četiri igrača i četiri igrača Partizana. To su Andrić, Pušica, Milutinov i Đorđević iz Partizana, a Tejić, Kaplanović, Jovanović i naš povređeni igrač Prvulj. Vidi se da je svemu prethodio nesportski faul Pušice, da je Andrić prvi udario Tejića. I sve to se dešavalo pred očima potpredsednika KSS zaduženog za takmičenje Dejana Tomaševića. Odluke Tomaševića su bezobrazne. Zvezdinim juniorima je oduzeta titula. Mi smo uložili žalbu na ishod, a Tomašević je pohitao brže bolje da dodeli pehar Partizanu, iako to nije po pravilima. Nema pobednika, ako je uložena žalba! To mu je rekao i komesar takmičenja Aleksandar Rašinac. Bezobrazno je i da se pobednik proglasi posle 12-13 minuta igre. Ko kaže da bi Partizan vodio posle dva slobodna bacanja i lopte u našem posedu posle nesportske Pušice? A ko je Tomašević? Kao igrač bio je dobar, ali on je sada pripravnik u Savezu kome svi pomažemo da radi – rekao je Čović i nastavio:

– Kako je moguće da KSS i Dejan Tomašević, koji je potpredsednik Saveza za takmičennje dozvoli da finalni turnir juniorskog šampionata sude samo dva arbitra. Pitam se i kako je moguće da četvrtfinalni duel između Partizana i Vršca sudi arbitar Pavlica, koji je oženjen rođenom sestrom supruge trenera Partizanovih juniora, Aleksadra Bućana. Pa zar to nije klasičan sukob interesa? I da li je moguće da tako važnu utakmicu kao što je finale juniorskog prvenstva Srbije sudi sudija Manojlović koji je u pretposlednjem kolu KLS kažnjen zabranom delegiranja na četiri utakmice zbog lošeg suđenja. Zahvaljujem se opštini Čačak i košarkaškom klubu Borac na odličnoj organizaciji turnira i izvinjavam se ako je Crvena zvezda Telekom napravila bilo kakav problem.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter