0
Domaći fudbal

IZ TOPOVOG UGLA: Da li je Korzika sledeća teritorija koja će tražiti fudbalsku nezavisnost?!

Objavljeno: 05.05.16 u 17:40

Napoleonovi naslednici čekaju mig FIFA i UEFA…

Izrael u UEFA, raspad SSSR, pridruživanja Kazahstana takmičenjima na Starom kontinentu, Gibraltar, Kosovo, najava podele Belgije, secesija Baskije, Severnog Kipra, Katalonije, Severne Osetije…Šta je sledeći korak? Možda Korzika?! Za tu opciju (partija “Corsica Libera”), na poslednjem izjašnjavanju, bilo „samo“ 20 odsto žitelja. Oko 50 odsto želi da ostane u Francuskoj, ali uz veću autonomiju.

Ostrvo koje pripada Francuskoj najviše liči na-Kipar. Samo što su umesto Grka i Turaka u glavnoj ulozi Francuzi i Italijani. Zbog toga se dešava da neko glavni grad zove Ajačio, a neki Ažaksio.

Uostalom, duže cele Korzike vide se dvojezični nazivi ulica, gradova, ustanova…

TEŽINA ODLUKE UEFA: Partizan i Zvezda s Kosovarima?

Fudbalska perjanica je Bastija. Osvojila je kup 1981, dva puta poražena u završnom meču, igrala je u finalu Kupa UEFA 1878. Postala je poznata zbog Dragana Džajića (69/32) i Ilije Pantelića (108). Boje plavog tima branili su Ognjen Petrović, Ljubiša Rajković, Cvetko Savković, Slobodan „Bufi“ Vučeković, Zdravko Borovnica, Nenad Jestrović, Anto Drobnjak, Nebojša Krupniković, Niša Saveljić, Darko Dunjić, Miloš Krasić…na klupi je sedeo Faruk Hadžibegić. Neprevaziđeni as je Klod Papi .

Poslednjih godina Ajačio polako preuzima primat sa dve ekipe u francuskim elitnim rangovima. Korzikanci su 1967.osnovali svoj savez i odigrali su prvu utakmicu. Pobedili su omražene Francuze sa 2:0. Usledila je pauza do 1988.kada su sa 1:0 izgubili od Kameruna.

UEFA i FIFA su im još tada poručili da je samostalnost nemoguća misija. Zbog toga je došlo do još jedne decenije pauze. Žan Mišel Kavali je reorganizovao (2009.) selekciju koja je odigrala 1:1 protiv Konga.

Nisu se predavali pa je Korzika godinu dana kasnije organizovala turnir na kome su igrali Gabon, Togo i francuska regija Britani. Trijumfovao je domaćin koji je poslednju utakmicu odigrao 2011.i pobedio Bugarsku sa 1:0. Susret je odigran na stadionu „Fransoa Koti“ koji pripada AC Ajačiu. Taj klub je, uz Bastiju, najveći zagovornik otcepljenja. Nije redak slučaj da se na utakmicama viore zastave sa parolama o samostalnosti.

MAKEDONCI POMOGLI KOSOVU: Pola miliona evra za lobiranje u UEFA

Kontrast, karakterističan za Italiju, i podela na sever i jug uslovili su i boje nacionalnih dresova. Beli (sever) i crni (jug) su glavna i rezervna opcija.

Trenutno nemaju velike zvezde, ali su prošlost okarakterisali golman Peneto, štoper Skilaći, Modesto, Vanuki…i Ludovik Žili. Bivši as Basrelone igrao je za „galske petlove“, ali najviše lobira kod fudbalskih čelnika da Korzika dobije fudbalsku samostalnost i međunarodno priznanje.

FS Korzike ima dozvolu FIFA da ugovara i igra prijatelsjke utakmice sa njenim članicama. Slično Kataloniji ili Baskiji. Ono što jedne raduje, a druge brine je podatak da mlađi igrači sve češće odbijaju pozive da igraju za francuske selekcije. Veruju da nije daleko dan kada će igrati za Korziku.

ODGOVOR KRIMU: Iz UEFA objasnili zašto su odlučili da prihvate FS Kosovo

Zastavu Korzike usvojio je general nacije Paskvale Paoli 1755, a zasnovana je na tradicionalnoj zastavi. Prikazuje crnu glavu moreplovca Maura na beloj pozadini sa zavezanom belom trakom, koja je iznad očiju (na tradicionalnoj traka pokriva oči). Paoli je želeo da se traka pomakne iznad očiju kako bi simbolizirovala oslobođenje Korzikanaca.

Zastavu je koristila kratkotrajna Korzikanska republika i praktično je bila zabranjena posle 1769. kad je Francuska kupila Korziku kako bi se izmirio dug Republike Đenove i kako bi ugušila sporadične pobune na ostrvu. Tokom perioda francuske vlasti (1768-1789) korzikanske patriote ponovo su koristili tradicionalnu verziju zastave u znak protesta.

Verzija sa trakom iznad očiju i britanskim grbom korišćena je kao zvanična zastava u vreme Anglo-korzikanskog kraljevstva (1794-1796). Posle toga je izašla iz upotrebe sve do 1980, kad je ponovo usvojena kao regionalna zastava.

Glava Maura također se koristi u grbu FK Bastije.

FIFA RANG LISTA: Srbija tone sve dublje!

Korzika je bila nezavisna od 1755.do 1769.kada su je pokorili Francuzi. Na ostrvu lociranom jugoistočno od Francuske rođen je slavni Napoleon. U osnovi, Korzikanci su među najstarijim evropskim narodima. Na 8.680 kvadratnih kilometara živi 320.000 stanovnika. Trenutno je samo jedna od 27 francuskih pokrajina, ali ima i neke specifičnosti. Recimo, korzikanski jezik priznat je kao zvanični.

Korzikanci je naziv koji označava južnoromanski narod, odnosno pripadnike etničke grupe definisane korištenjem korzikanskog jezika.

Razvitku posebnog korzikanskog identiteta je, pored relativne izolovanosti u odnosu na evropsko, odnosno italijansko kopno, doprinela i činjenica da je ostrvo u 18. veku došlo pod francusku vlast. Ona je godinama nastojala da suzbije iskazivanje korzikanskog identiteta, čemu su se Korzikanci žestoko odupirali. Krajem 20. veka se razvio pokret za nezavisnost. Neki od članova su počeli i terorističku kampanju u svrhu postizanja cilja.

Jedna od najvećih jugoslovenskih avionskih nesreća dogodila se 1. decembra 1981. godine kada je avion Inex Adrije DC9 Yu – ANA, današnji Adria erjvejs, na Korzici udario u planinu u blizini grada Ajačija i tada je poginulo svih 178 putnika i članova posade.

 

Avion, koji je poleteo iz Brnika pored Ljubljane, trebalo je da sleti kod grada Ajačia na Korzici, ali se srušio na oko dvadeset kilometara od njega.

Do nesreće je došlo najverovatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta.

On je u 7.52 ujutru udario levo krivo u planinu Sen Pjer na visini od 1.364 metara i tako oštećen je prešao još 700 metara, zatim udario u brdo i srušio se, a spasioci su uspeli do mesta nesreće da se probiju tek oko 16 sati.

Ova tragedija proglašena je za najsmrtonosniju u istoriji Slovenije, ali i Jugoslavije, a za drugu po veličini u Francuskoj. Ne zbog broja poginulih, već činjenice da je u njoj nastradalo nekoliko porodica.

Pripremio: Miloš Topalović 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter