0
Vremeplov

Hidetoši Nakata

VREMEPLOV: Hidetoši Nakata, Japanac kog su svi voleli i gol Juventusu koji Van der Sara još uvek boli (VIDEO)

Objavljeno: 26.02.17 u 00:10

Retko koji ljubitelj Serije A i poznavalac Kalča se neće sa oduševljenjem nasmejati kada u razgovoru spomenete ime Hidetošija Nakate, legendarnog fudbalera koji je nosio dres Peruđe, Rome, Parme, Bolonje, Fiorentine i Boltona.

Japanac je karijeru počeo u ekipi Belmare Hiracuka (sada nosi ime Šonan), odakle je po završetku šampionata sveta 1998. u Francuskoj prešao u Peruđu za četiri miliona dolara.

U prvoj sezoni u Peruđi, Nakata je postigao deset golova (od 24 ukupno na 182 meča u Seriji A), što je sasvim dobar učinak za jednog vezistu. Već sledeće sezone stigao je poziv iz Rima, i Nakata se obreo u dresu Rome.

FOTO: cesololaroma
Toti i Nakata/FOTO: cesololaroma

Sezona u dresu „vučice“ bila je i najuspešnija. Roma je stigla do titule, a Nakata je zacementirao mesto u istoriji Serije A.

Tim iz Rima je u 29. kolu te sezone gostovao na čuvenom „Dele Alpiju„, stadionu na kom su tada igrali fudbaleri Juventusa. Roma je u tom momentu imala šest bodova viška, i bilo je od velike važnosti da ne izgubi od velikog rivala.

Nije utakmica počela kako su želeli Rimljani, pošto je „Stara dama“ iz Torina stigla do 2:0 preko Del Pjera u 4. i Zidana u 6. minutu meča.

Kako je vreme odmicalo činilo se da će Juventus doći do pobede i tako, pet kola pre kraja, stići na samo tri boda razlike u odnosu na Romu.

A onda je Fabio Kapelo uveo Nakatu

U tom 59. minutu Kapelo je iz igre izvukao nervoznog Frančeska Totija i šansu pružio fudbaleru koji će mu 20 minuta kasnije doneti gol koji je u tom trenutku imao težinu titule.

Nakata je u 79. minutu došao do lopte na sredini terena, povukao je desetak metara, a potom sa oko 25 metara od gola Edvina Van der Sara uputio pravu bombu, za smanjenje rezultata na 2:1.

Taj gol kao da je dao krila Romi, koja je do kraja susreta uspela preko Vinćenca Montele, čuvenog „Aeroplanina„, da stigne do velikih 2:2, opet uz veliku pomoć Nakate, i tako ostane na šest bodova više u odnosu na Juventus i praktično već tad obezbedi ne samo titulu šampiona Italije, već i ulazak Hidetošija Nakate u istoriju evropskog fudbala.

A o kvalitetu igara ovog Japanca, koji je profesionalnu karijeru završio u 29. godini 2006. u dresu Bolton Vonderersa govori i to što ga je čuveni Pele 2004. godine svrstao među najboljih 100 živih fudbalera.

Podsetite se ovog čuvenog meča i poteza koji su Hidetošija Nakatu lansirali u legendu Serije A:

 

(Youtube/Arena Giallorossa)

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter