Zimska sezona je na izmaku, ali ako je verovati tradiciji, odnosno, praksi naših turista da na skijanje idu u martu kada su cene nešto niže, a gužve manje, ovi saveti će vam itekako koristiti.

Povezane vesti

Pre nego što kažete „tri, četiri, sad“ i krenete da skijate, potrebno je bar nekoliko dana da se fizički pripremite. Pogrešna procena vaše kondicije u kombinaciji sa zamorom mišića može dovesti do katastrofe. Ne mislimo da su vam potrebne rigorozne fizičke pripreme, specijalne dijete ili posebne visinske pripreme. Naime, instruktori skijanja kažu da je za pripremu za skijanje dovoljno par dana redovnog trčanja i malo vežbanja u teretani. Trebalo bi da se fokusirate na vežbe za jačanje mišića nogu, ali je važno ojačati i ostale grupe mišića odnosno celo telo.

Mišići koji se najviše koriste prilikom skijanja:

Prednji mišići butina moraju biti jaki, jer sa njima održavate ravnotežu i jačate kolena. Vežbe koje su korisne za ove mišiće su čučanj i iskorak. Dok skijate vaše telo je savijeno zahvaljujući zadnjim nožnim mišićima i mišićima zadnjice, što od  njih zahteva dosta energije kako bi pomogli u održavanju ravnoteže tela.

Unutrašnji i spoljašnji mišići butina – Unutrašnji mišići butina su oni uz pomoć kojih vaše skije držite jednu pored druge. Spoljašnji mišići, međutim, pomažu u održavanju stabilnosti i omogućavaju vam lakše skijanje. Možete ih ojačati podizanjem noge u stranu.

Trbušni i leđni mišići – Zbog položaja u kojem se nalazite tokom skijanja, trpe i leđa. Trbušni mišići su tu da pomognu u rasterećenju vaše kičme.

Ruke –Uz mišiće leđa, ruke vam pomažu u korišćenju štapova za skijanje. Zato, ne zaboravite vežbe koje će ojačati bicepse i tricpese.

Povećajte kondiciju

Cilj je da poboljšate kondiciju, ali je najvažnije da vežbate sa zadovoljstvom. Nakon završetka treninga, spremni ste za skijanje. Izaberite aktivnost koja vam se najviše dopada i praktikujte je 3 do 5 puta nedeljno. Najbolje aktivnosti za pripreme za skijanje su trčanje, vožnja rolera, vežbe na eliptičnom trenažeru i steperu, kao i step-aerobik.

Pridržavajte se rasporeda koji ste napravili (npr: trčanje-ponedeljkom; trbušnjaci-utorkom..), a koji sadrži raznovrsne vežbe. Ako zaista želite da budete bolje pripremljeni, stručnjaci savetuju kružni trening, što znači da primenjujete različite vežbe za različite delove tela. Poštujte principe zdrave ishrane. Dakle, jedite dosta voća i povrća uz velike količine vode i nemojte vežbati sa prazim ili punim stomakom.

Budite motivisani i nemojte odustajati. Ako se u nekom trenutku obeshrabrite, pokušajte da vežbate u društvu ili uz dobru muziku; možete uzeti i trenutak pauze pa onda nastavite spremni za nove pobede. Možda će vam najbolja motivacija biti postignuti razultati. Na svakih nekoliko dana proverite šta ste postigli, koliko brzo možete pokrenuti telo ili koju težinu tegova možete podignuti… i zamislite onda kako ćete vladati ski stazama.

hotsport.rstriglav.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.