0
Lifestyle

FOTO: Facebook

LIFESTYLE: Kako je trčanje izlečilo od depresije najboljeg snuker igrača?

Objavljeno: 04.03.15 u 15:47

Jedan od najboljih igrača snukera svih vremena Roni O Salivan, koji je više puta u svom životu imao problema sa depresijom, rekao je za BBC online magazin da mu je trčanje pomoglo u borbi sa ovom bolešću. Po povratku na scenu se vratio na svetski vrh u snukeru, ipak kako kaže, da danas mora da izabere između snukera i trčanja, štap bi za njega bio prošlost.

Problematični četvorostruki svetski prvak, po nekima najtalentovaniji igrač svih vremena, kaže da mu je trčanje promenilo život. Za njega je trčanje bilo od najveće pomoći da se izbori sa depresijom, koja ga je kako kaže dugo sprečavala da pokaže pun potencijal za stolom.

Danas Roni trči svakog dana, nedeljno oko 80km. Kaže da ga trčanje čini mentalno i fizički sposobnijim, te da su mu osećanja pozitivnija i da ima više samopuzdanja i samopoštovanja.

Zašto nam trčanje pomaže da se oslobodimo depresije?

Istraživanja su pokazala da trčanje pomaže depresivnim osobama jer oslobađa hemikalije koje daju dobre osećaje, kao što je endorfin. Takođe, trčanje može da popravi samopoštovanje, zbog bolje slike o svom telu i postizanja ciljeva. Na kraju, trčanje je dobro za oslobađanje osećaja izolovanosti koji može da doprinese mentalnoj bolesti.

O Saliven je izjavio da je pokušao svašta kako bi se izlečio. Kako kaže, u vreme kada je osvojio prvu titulu svetskog šampiona bio je na Prozaku. Ipak, tvrdi da mu ništa nije toliko koristilo kao trčanje.

– Trčanje je najbolja terapija koju sam ikada imao – Roni O Saliven.

Trčanje leči u svim godinama

Duplo stariji od Ronija O Salivena, Lujs Volpert je imao isti problem sa akutnom depresijom. Ovaj profesor biologije kaže da mu je baš trčanje pomoglo da se izbori sa svojim demonima. Danas u 78. godini idalje je aktivan trkač.

Fondacija za mentalno zdravlje je saglasna sa stavom da trčanje ne samo što poboljšava fizičko držanje organizma, ima pozitivan uticaj i na mentalno stanje trkača. To je tako, ne samo zbog endorfina, već i zbog toga što ljudi koji trče, postavljaju sebi nove ciljeve, imaju povišeni smisao za postojanje i samopoštovanje.

I jedan i drugi ipak naglašavaju da trčanje netreba da shvatite kao lek i da je najvažnije da imate stručnu pomoć, ako imate problema sa depresijom.

Petina današnjih trkača je idalje na stazi kako bi se izborilo sa stresom.

– Neću da kažem da me je trčanje i vežbanje izlečilo samostalno, ili da sam našao čarobni lek za depresiju, ali je svakako doprinelo da se izborim sa depresijom – Roni O Saliven.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter