0
Intervju

FOTO: HotSport

MONIKA MOLNAR ZA HOTSPORT: Ljubav prema stonom tenisu jača od nepravde!

Objavljeno: 08.01.15 u 14:50

Gošća HotSporta u novogdišnjem intervjuu bila je jedna od najboljih srpskih stonoteniserki Monika Molnar, koja je u razgovoru za naš portal govorila o svojim prvim koracima sa reketom i pingpongom, kao i nepravdi koja je prati tokom uspešne karijere.

Stoni tenis nije toliko popularan sport u Srbiji, otkud Monika Molnar u njemu i gde si sve igrala u Srbiji?

– Mama mi je trener stonog tenisa i kao mala išla sam da gledam njene treninge i tako sam zavolela ovaj sport. Prve korake se napravila u Crvenoj zvezdi, a kasnije sam nastupla i za Ugrinovce, Milicionar i Bačku Topolu, odakle sam otišla u Hrvatsku – počela je priču za HotSport Monika Molnar.

Loši uslovi u našem stonom tenisu i Srbiji uopšte naterali su državnu prvakinju da još sa 19 godina napusti zemlju i pokuša u inostranstvu da gradi karijeru. Trenutno igraš u Francuskoj?

– Da. Član sam ekipe Tura koja se takmiči u francuskoj drugoj ligi. Kada je reč o Evropi najbolji stoni tenis se igra u Nemačkoj i Francuskoj. Lige su organizovane na vrhunskom nivou, redovno smo plaćene i ide nam radni staž. Obezbeđen nam je i smeštaja kada se igraju mečevi. Jedino su uslovi za treninge nešto lošiji, zbog čega živim u Nemačkoj u Sarbrikenu, gde i treniram. Klub Tur je dobro pozicioniran na tabeli,a ja sam u drugoj ligi na trećem mestu pojedniačne liste.

Kako je došlo do tvog odlaska u Francusku?

– U Tur sam stigla na preporuku bratovog druga. Bila sam na probi i zadovoljila kriterijume. Evo, sad će pet godina kako sam tamo. Drago mi je što sam u Turu, jer u Francuskoj može da se živi od stonog tenisa.

Vrhunski rezultati, šampionske titule u Srbiji, kao i sjajni rezultati na juniorskim prvenstvima Evrope nisu pomogli Monici Molnar da se probije do samog vrha. Na put ka uspehu ovoj lepoj i talentovanoj devojci stali su, kako kaže, ljudi iz Stonoteniskog saveza Srbije, koji su se bavili nesportskim potezima i gurali igračice iz svojih klubova. Kao glavne krivci za to što nije pozivana nalično moji rezultati ne vrednuju poslednja svetska i evropska prvenstva okrivila je sada već bivšeg predsednika saveza Zorana Kalinića i selektora Zoltana Melika.

– Oni su uništili srpski stoni tenis. Radili su protiv razvoja ovog sporta. Sve vreme su gurali igračice iz svojih klubova, što je dovelo do toga da se dobri rezultati drugih devojaka i moji ne vrednuju. Reprezentacija Srbije je postala privatno vlasništvo. Favorizovane su samo Erdelji, Feher i Todorović. Ako bi me kojim slučajem poveli na neki turnir sa nacionalnim timom, bila bih kritikovana kada pobedim, a to ne urade njihove „mezimice“. Jednom prilikom sam pobedila igračicu iz Top 32 na svetu i selektor Zoltan Melik me je kritikovao zbog toga. Bila sam 140. na svetskoj rang listi, pa sam pala na 180. Nisu me vodili ni na svetska, ni na kontinentalna prvenstva, iako sam postignutim rezultatima na preostalim turnirima i domaćem prvenstvu to zaslužila. Učinili su veliku nepravdu prema meni – bez dlake na jeziku za HotSport je otvorila dušu Monika Molnar.

FOTO: HotSport
FOTO: HotSport

Sada se stanje u srpskom stonom tenisu promenilo. Za novog predsednika STS Srbije izabran je Oliver Radošević. Da li te je sada neko iz saveza kontaktirao?

– Zvala sam ja savez, pričala sam sa novim predsednikom i v.d. selektorom, ali nisam dobila konkretan odgovor da li za mene ima ili nema mesta u reprezentaciji. Ipak, verujem da će se sa novim ljudima stvari promeniti na bolje, da se neće forsirati igračice iz Vojvodine kao pre, kada moji rezultati nisu mogli da budu nagrađeni.

U slučaju da Monika Molnar i posle promena ne bude poželjna u nacionalnom timu, da li postoji mogućnost da promeniš reprezentaciju?

– Ne, to nije moguće. Po pravilu svetske stonoteniske organizacije promena reprezentacije je moguća do 21. godine, posle toga moraš da čekaš sedam godina. To su uveli kako bi sprečili nagomilavanje kineskih igračica u evropskim selekcijama.

Da li si možda razmišljala o tome da napsutiš stoni tenis?

– Da. Još 2008. godine kada sam postala juniorski šampion Srbije, a savez nije mogao da me vodi na SP zbog finansija. Ispostavilo se da je to bila neistina. Želela sam da prekinem da se bavim ovim sportom, ali me je porodica podržala i nastavila sam.

Da pređemo na veselije teme. Ušli smo u novu 2015. godinu, šta bi Monika Molnar volela da joj Deda Mraz pokloni?

– Želja mi je da se vratim u reprezentaciju i dobijem šansu da igram na EP i SP. Samo tako bih mogla da popravim poziciju na rang listi i doguram do Top 100 i plasiram se direktno na Olimpijske igre. Ostvarenje sna za mene bio bi plasman u Rio 2016. godine – jasna je u željama Monika Molnar.

Pred tobom su veliki izazovi, koji te turniri čekaju na početku godine?

– U januaru je Pro tur u Mađarskoj, u februaru idem u Katar i Kuvajt, a u martu je državno prvenstvo. Ako sve bude kako treba nadam se odlasku na SP sa reprezentacijom Srbije.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Kina je nepriksovena u stonom tenisu. Da li postoji mogućnost da neka igračica iz druge zemlje pobedi u tom dvoboju?

– Teško. Kod žena možda Nemice, jer one u svojim redovima imaju tri Kineskinje. Kod muškaraca možda Dimitri Ovčarov. Ipak, Kina je vladar planete u stonom tenisu. Sve zemlje pokušavaju novcem da Kineskinje dovedu u svoje redove. Kina je na prvom mestu, pa deset mesta prazno, pa teko onda sledeći.

Koja je formula njihovog uspeha?

– Ne žele da nam otkriju. Verovatno je reč o masovnim treninzima. Mi u Evropi treniramo sat i po vremena, dok oni idu u kampove i treniraju po ceo dan. Nekada, 70-ih i 80-ih godina, svetom stonog tenisa su vladali Mađari. Severne komšije su se šalile sa Kinezima. Sada je situacija drugačija i ne vidim način da se promeni – iskrena je Molnar.

Koji ti je omiljeni udarac u stonom tenisu?

– Volim forhend. takođe, prija mi da igram defanzivno – kratko je odgovorila srpska stonoteniserka.

Koliko dobar potez tokom meča može da podigne nivo tvoje igre?

– Puno! Kada odigraš dobar potez i publika reaguje. U Francuskoj ima dosta navijača na stonom tenisu i mogu da ti budu vetar u leđa.

Koliko ti je najduže trajao poen?

– Uh (osmeh). Ne znam. Znam da sam jedan meč igrala čak 52 minuta. To mi je rekord – istakla je Monika Molnar.

Da li pored stonog tenisa pratiš još neki sport?

– Pratim tenis. Idol mi je Novak Đoković. Tenis ne igram, mnogi misle da su to dva slična sporta, ali greše. Probala sam da zamenim pingpong sa lopticom i nije nimalo lako, a ni slično.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Poznavaoci stonog tenisa su ti dali laskavo priznanje jedne od najlepših srpskih sportiskinja?

– Hvala na lepom mišljenju. Iskrena da budem nisam za to znala, ali mi laskavo priznanje baš prija – uz osmeh je odogvorila Monika Molnar.

Šta radiš kad ne treniraš i ne igraš stoni tenis?

– Kada sam u Beogradu najčešće sa bratom i drugaricama prošetam po gradu. U Nemačkoj čitam knjige.

Koja ti je omiljena?

– „Moć podsvesti“…

Koju muziku slušaš?

– Sve sem tehna.

Šta bi na kraju poručila čitaocima HotSporta u za Novu godinu i Božić?

– Poželela bih im na prvom mestu puno zdravlja, sreće i ljubavi. Naravno, posle i novca. Da čitaju HotSport i u novoj godini – rekla je za kraj intervjua Monika Molnar.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter