trka-kroz-srbiju

Povezane vesti

Argentinski biciklista Mauro Rikeci pobedio je u drugoj etapu 53. Trke kroz Srbiju, voženoj juče od Niša do Bora u dužini od 137 kilometara, i obukao žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu.

Drugo mesto u sprintu grupe od blizu 29 biciklista, pred velikim brojem gledalaca, pripalo je Rusu Sergeju Nikolajevu, dok je trećeplasirani bio turski reprezentativac Mirak Kalu.

Najbolji plasman od srpskih vozača imali su pobednik 2011. Ivan Stević u majici rumunskog profi tima Tušnad na desetom i član reprezentacije Srbije Subotičanin Gabor Kasa na 12. mestu.

„Pomešao sam etape i verovao da znam kakav je finiš. Nikada nisam vozio trku sa etapom čiji je cilj bio u Boru, mislio sam na Kladovo i iznenadila me je dužina pravca pred ciljem, tako da sam pogrešio u oceni kada da počnem sprint. Nije bilo šanse za pobedničko postolje“, rekao je Stević.

Kasa je sve pokušao da se domogne prva tri mesta.

„Jedini sam od svih vozača u srpskim timovima uspeo da se preselim iz glavne grupe kada je na spustu sa Tresibabe pobegle grupa biciklista. Time sam zadovoljan, jer sam ostao u trci za visok generalni plasman, a sve ostalo u etapi nije bilo dobro, pogotovo u sprintu, kada me noge nisu slušale“, kazao je Kasa.

Selektor Radiša Čubrić kritkovao je srpske reprezentativce.

„Sve što sam im govorio pre etape, obistinilo se – da će beg biti ili na usponu na Tresibabu, ili na spustu, i da će pobeći velika grupa. Nisu pazili i dogodilo se da je samo Kasa reagovao kada i kako treba. Pokušao je, potom, Zekavica da se preseli, ali nije uspeo. Mislim da smo izgubili jednu bitku, ali ne i rat. Imamo dva srpska vozača na dobrim pozicijama u generalnom plasmanu i u narednim etapama tražićemo šansu da ih ‘poguramo’ ka vrhu“, rekao je Čubrić.

Pobednik Rikeci je sjajno finiširao pred brojnim gledaocima u Boru, a žutu majicu mu je na svečanoj bini obukao Aleksandar Milikić, predsednik Organizacionog odbora etape u ovom gradu, u prisustvu velikog broja zvanica i članova direkcije trke.

Rezultati druge etape, Niš – Bor (137 km): 1. Mauro Rikeci (Argentina, Nipo, Japan) 3:15,47, 2. Sergej Nikolajev (Rusija, Itera Kaćuša), 3. Žolt Der (Mađarska, Utenšilnord) 4:33,03, 4. Pjotr Kirspa (Poljska, Mark Pol), 5. Niklas Akuk (Norveška, Oneko), 6. Mirak Kal, 7. Ali Riza Taniverdi (obojica Turska, bacionalni tim), 8. Teo Rajnhart (Nemačka), 9. František Padur (Baukneht, Češka), 10. Ivan Stević (Srbija, Tušnad, Rumunija), isto vreme, itd.

Generalni plasman: 1. Mauro Rikeci (Argentina, Nipo, Japan) 4:32,57, 2. Pjotr Kirspa + 2 sekunde zaostatka, 3. Sergej Nikolajev – isto vreme, 4. Mirak Kal + 3, 5. Žolt Der + 4, 6. Teo Rajnhart + 9, itd.

Treća etapa vozi se sutra od Bora do Kladova i duga je 150,3 kilometra.

Trka kroz Srbiju, koja se vozi pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, završava se u nedelju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.