Sport Klub Centralnoevropska liga američkog fudbala (SK CEFL) okončala je pripreme za narednu godinu.

Bilo je teško nadmašiti šampionsku postavu iz prethodne sezone. Tada je među učesnicima bilo pet nacionalnih prvaka i to: Srbije, Rusije, Poljske, Češke i Turske. Šesti tim bio je vicešampion Austrije, koji je osvojio pehar SK CEFL lige godinu ranije.


Pa ipak, vođstvo SK CEFL ponovo je pomerilo granice. Naredne godine, svi timovi dolaze sa liste 25 najjačih Evrope. I to nije sve, jer će među njima biti jedna ekipa više nego prethodne sezone, čime će se broj odličnih rivala popeti na sedam.

Četiri tima ponoviće svoje učešće, dok tri pojačanja dolaze iz novih zemalja na koje se SK CEFL šampionat širi: Francuske, Italije i Švajcarske. Takmičarski sastav lige čine najpoznatija imena američkog fudbala Evrope:

  • Kragujevac Vajld Bors, šampioni Srbije
  • Svarko Rejders Tirol, šampioni Austrije, dvostruki osvajači SK CEFL i pobednici Superfinala Evrope
  • Istanbul Koč Rems, šampioni Turske i vicešampioni SK CEFL
  • Milano Simen, šampioni Italije
  • Kalanda Bronkos, šampioni Švajcarske
  • Tonon Blek Panters, vicešampioni Francuske
  • Vroclav Panters, vicešampioni LFA Poljske

Ovi timovi su neki od najboljih koje evropski kontinent može da ponudi u ovom sportu. Pominjanje svih trofeja koje su kolektivno osvojili, zauzelo bi previše prostora, pa se lista ograničila samo na njihova poslednja postignuća. Oni će biti grupisani u dve konferencije, i to četiri tima na istoku i tri na zapadu.

Istočna konferencija sadržaće: Kragujevac Vajld Borse, Vroclav Panterse, Istanbul Koč Remse i Kalanda Bronkose. U Zapadnoj konferenciji, snage će odmeriti: Milano Simen, Svarko Rejders Tirol i Tonon Blek Panters.

U obe konferencije, svi timovi će igrati međusobno po jednom. Ovo garantuje po tri utakmice ekipama u istočnoj grupi, i po dve onima u zapadnoj. Šampioni konferencija sastaće se 8. juna u CEFL Boulu XIV, a domaćin ovog finala biće odabran tokom sezone.

Takođe, menadžment SK CEFL namerava da nastavi plodnu saradnju koju je imao u prethodne dve godine sa Svetskom federacijom američkog fudbala (IFAF). SK CEFL će dati svoj doprinos IFAF šampionskoj ligi, čiji bi finalisti igrali krunsku utakmicu za najbolji tim kontinenta.

Istovremeno, SK CEFL je u procesu zatvaranja strukture za svoje drugo takmičenje. SK CEFL Kup, nokaut turnir koji je prethodne sezone ugostio neke od vrlo jakih konkurenata, pokazao se veoma popularnim kod timova širom starog kontinenta. U pripremi za narednu sezonu, broj zainteresovanih ekipa premašuje sva očekivanja. Zato je u planu proširenje ovog takmičenja za značajan broj učesnika i puno više utakmica.

Uz dva takmičenja SK CEFL, koja će u 2019. godini doneti više utakmica nego ikada ranije, zaljubljenici u ovaj sport zaista imaju razloga za radovanje.