1
Američki fudbal

NFL NA HOTSPORTU: Sedam važnih pitanja od kojih će mnogo toga zavisiti ove sezone

Objavljeno: 04.09.17 u 22:10

Iako je prva liga u sportu koji je danas poznat kao „američki fudbal“ osnovana davne 1892. godine, tek od 1966. godine i sezone koja je okončana takozvanim „Superbolom“ početkom naredne, 1967, započela je era nečega što je danas poznato kao jedan od najgledanijih događaja na svetu – „Superbol era“. 

Prošlu sezonu kao šampioni su okončali Nju Ingland Pejtriotsi, i to neverovatnim preokretom protiv Atlanta Falkonsa, koji su na poluvremenu imali prednost 28:3, da bi meč bio završen 34:28 za sastav iz Bostona, i to nakon produžetka.

Da li će uspeti da ponove uspeh i ove sezone, i domognu se šeste titule, u dobroj meri će zavisiti od odgovora na sledećih sedam pitanja.

Pa, da krenemo…

1. Koliko još može Brejdi?

Tom Brejdi 3. avgusta ove godine je napunio 40 godina, i mnogi fanovi ovog sporta se sa razlogom pitaju koliko će još legenda Pejtriotsa moći da predvodi ekipu. Dobra stvar za Petse jeste to što su ove godine pojačani na maltene svim pozicijama (o tome ćete imati prilike da čitate u posebnom tekstu, posvećenom promenama u sastavima timova), a možda će ekipi najviše doprineti Brendin Kuks, vajd risiver koji je stigao iz Nju Orleansa. Hendikep je svakako povreda Džulijana Edelmana, ali se čini da Brejdi, uprkos izostanku svog omiljenog saigrača, ima dovoljno dobrih meta u napadu – uključujući zdravog Gronkovskog.

2. Šta će biti za Ezekelom Eliotom?

Dalas Kaubojsi su prošle sezone, predvođeni Dakom Preskotom i Zikom Eliotom, bili najveći hit šampionata, sa skorom 13-3, ali su na početku plej-ofa poraženi od Grin Bej Pekersa. Iako su očekivanja pred početak ove sezone bila još veća, čini se da će Dalas u nju ući sa velikim problemima. Pored promene odbrane, te velikog broja suspenzija, najviše uticaja mogla bi da ima potencijalna suspenzija zvezde u usponu. Eliot je suspendovan na šest mečeva zbog fizičkog nasrtaja na bivšu devojku, ali je uložio žalbu, a potom je tužio NFL redovnom sudu. Postoji nekoliko opcija – odbacivanje presude, odbacivanje žalbe, smanjivanje suspenzije… Videćemo šta će se dogoditi u narednih nekoliko dana, a trebalo bi da do utorka stvari budu mnogo jasnije.

3. Ima li još „magije“ u Aronu Rodžersu?

Kvoterbek Grin Bej Pekersa prošle sezone je bio jedini u čitavoj ekipi Pekersa „na nivou“, ali je veliko pitanje da li Rodžers može i ove sezone da ponovi takve partije. Ne zbog nedostatka kvaliteta, jer je Rodžers po mnogo čemu najbolji kvoterbek šampionata (no, i o tome u posebnom tekstu), već zbog činjenice da i najbolji kvoterbek mora imati kakvu-takvu podršku što ofanzivne linije, što hvatača, što odbrane, a teško je poverovati da može dve godine za redom sam da nosi ekipu na kojoj ga maltene čitav sastav konstantno ostavlja na cedilu.

4, Da li je prošla sezona bila tek puka slučajnost Atlante?

Iako je Dalas prošle sezone bio hit, najbolja ekipa lige bila je predvođena kvoterbekom koji je zasluženo poneo titulu MVP-ja, Metom Rajanom. Pred njima je veliki test, jer će u narednu sezonu ući pod teretom katastrofe u Superbolu i ispuštenog prstena. Da li će Rajan i ekipa uspeti da se povrate, ili će uslediti pad poput prošlosezonskog Karolina Pantersa, znaćemo već na početku sezone.

5. Šta očekivati od „SuperKema“?

Nakon poraza od Denvera u jubirlarnom 50. Superbolu, a potom i katastrofe na otvaranju prošle sezone, Karolina je rano ostala bez šansi za plasman u plej-of. Velikog dela u tome imala je i sudijska organizacija, pošto je Njutn nekoliko puta fauliran poprilično grubo, a sudije su ostajale neme. U novu sezonu ulaze znatno jači i sa ambicijama da konačno dođu do prstena.

6. Mogu li Iglsi i Klivlend da budu hit sezone?

Dve ekipe koje pretenduju da postanu pravi hit su Filadelfija i Klivlend. Iglsi su promenili maltene čitav napad, stigli su Alšon Džefri, Tori Smit, Lagaret Blant… Ključ ove sezone leži u Karsonu Vencu i treneru Dagu Pedersonu. Talenat postoji, da li će konačno i Iglsi doći do doigravanja… nije nemoguće. Kao što nije nemoguće ni da Klivlend, od ekipe koja se bori za jednu pobedu, dođe u situaciju da postane plej-of sastav. Velike promene su učinjene, tim je mlad, poletan i, čini se, motivisan do neba. Da li će poleteti ili izgoreti na tom putu… veliko je pitanje, tek, biće ih milina gledati.

7. Šta Kerol krije u rukavu, a šta Maršon Linč?

Sijetl je ove međusezone imao velikih problema, pričalo se o trejdu Ričarda Šermana, potom o podeli i problemima između napada i odbrane… Nekako su sve te stvari iznivelisane, Pit Kerol je pokazao da je sjajan psiholog, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko Sihoksi ponovo budu sila. A kada su poslednji put bili sila, čovek koji je mogao da im donese titulu (tačnije, da Kerol nije odlučio da ide na bacanje sa dva jarda, ne bi se dogodio Malkolm Batler), Maršon Linč, vratio se iz penzije i igraće za Oukland Reiderse, tim koji se seli u Las Vegas naredne sezone. Gorko-slatka godina mogla bi da bude i plodonosna, pošto, uz zdravog Dereka Kara, te strašan hvatački korpus, spadaju u sam vrh lige.

Sezona samo što nije počela, timovi su spremni…

A vi?

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter