Život i sport pišu najčudnije priče, a upravo je takva ova koja je spojila tamnoputog atletičara i srpsku maratonku Oliveru Jevtić i njenog trenera Slavka Kuzmanovića. Kenijac Stenli Kipruti, svetski prvak, na šaci leve ruke ima samo palac, jer je iz pakla građanskog rata spasao smrti našu maratonku i njenog trenera. Bila je to cena njegove hrabrosti…

Povezane vesti

Olivera Jevtic

Foto. Blic

– Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – priča Stenli, koji trenutno boravi u Užicu, za ‘Blic’

Film se premotava na decembar 2007. godine.

– Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli – seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera se pripremala za Olimpijijske igre, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

– Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju – priča Olivera.

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

– Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – nastavlja srpska maratonka.

Vremena za čekanje nije bilo. Trebalo je pobeći…

– Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad – nastavlja Slavko.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

– Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste… Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – prepričava Stenli Kipruti.

Kenijac je već neko vreme u Užicu, Oliverin je i Slavkov gost. Zavoleo je Užice i Zlatibor.

– Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu – kažu Olivera i Slavko, a piše ‘Blic’.

Inače, Kenijac je oduševljen srpskom hranom, a posebno pršutom i rakijom.

Teška životna i sportska priča, ali i ovako nastaju prijateljstva za ceo život…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.