0
Ostali sportovi

Nikolina Moldovan osvojila zlato i srebro na EP, Grujić i Mitjev vicešampioni

Objavljeno: 30.06.13 u 20:03

nikolina-moldovan

Zlato i dva srebra poslednjeg dana EŠ u poljskom Poznanju. Nikolina Moldovan nova je šampionka Evrope u disciplini k-1 500m i vicešampionka starog kontinenta u disciplini k-1 200m u konkurenciji seniorki do 23. godine. Nebojša Grujić i Uroš Mitjev osvojili su srebrnu medalju u olimpijskoj disicplini k-2 200m u konkurenciji seniora do 23.godine.

Borčanka koja od ove sezone vesla za Nautički klub Beograd, preveslala je olimpijsku deonicu od 500m u vremenu od 1 minuta, 55 sekundi i 103 stotinke ostavivši iza sebe ruskinju Stepanovu (1:56,071) i Nemicu Knor (1:56,491). Nikolina Moldovan ušla je u istoriju srpskog kajaka kao prva kajakašica, u mladjeseniorskom uzrastu, koja je osvojila titulu najbolje na starom kontinentu u jednosedu olimpiske disicplini k-1 500m.

Tri sata kasnije Nikolina se okitila i srebrom u olimpijskoj disciplini k-1 200m. Na najkraćoj kajakaškoj deonici Moldovanka je ostvarila vreme od 43 sekunde, 762 stotinke stigavši na cilj iza domaće takmičarke, Poljakinje Karoline Naje sa zaostakom od 0,540 stotinke a ispred vršnjakinje iz Portugalije Vaskonkelos. Nikolina Moldovan nije mogla poželeti lepši oproštaj od kategorije mlađih seniorki sa dve osvojene medalje koje je posvetila preminulom ocu.

„Nikolina je i pored porodične tragedije koju je imala dan pre poslaska na EŠ smogla snage da se pojavi u Poljskoj i da osvoji dve medalje u razmaku od samo tri sata. Uslovi su bili više nego teški, jak vetar i talasi. Iskrene čestitke za Nikolinin uspeh“ – sijao je od zadovoljstva Nikolinin trener Dragan Plavšić.

Nataša Janić je postala prvi put juniorska šampionka Evrope u Francuskoj 2000. godine u disciplni k-1 500m. Antonija Nađ dva puta je bila šampionka Evrope u disciplini k-1 1000m u konkurenciji mlađih seniorki. Srpski kajak do ovog uspeha Nikoline Moldovan nije imao šampiona u Evrope do 23. godine u ženskoj konkurenciji u disciplini k-1 500m. Moldovanki je ovo prva medalja u karijeri u pojedinačnom nastupu na deonici od 500m. Svoju prvu medalju u konkurenciji vršnjakinja Borčanka je osvojila pre dve sezone u Zagrebu ali u disciplini k-1 200m (srebro). Taj rezultat ponovila je u Poznanju. Uspeh iz Poljske je Nikolinina šesta medalja sa evoropskih šamponata za juniore i mlađe seniore, a većinu ih je osvojila u dvosedu sa svojom godinu dana starijom sestrom Oliverom u disciplini k-2 500m.

-Prezadovoljna sam. Jako sam se dobro snašla po talasima. Dobro sam se fizički osećala. Zadovoljna sam kako sam i vesllala. Nije dovoljno bilo imati i pameti i snage već i sreće da po ovakvim uslovima uzmete dve medalje-iznela je svoje utiske posle trke Nikolina.

Nebojša Grujić i Uroš Mitjev su posle bronzane medalje osvojene na seniorskom SK u Segedinu, i polufinala na prvenstvu Evrope, usepli da dođu do svoje prve medalje srebrnog sjaja u olimpijskoj disciplini k-2 200m u konkurenciji mlađih seniora. Dvosed iz Šapca prešao je deonicu od 200m za 33 sekunde 564 stotinke a zlato im je izmaklo 0,072 stotih delova sekunde koliko su bili brži Rusi Nikolaev i Tamonov. Bronu u trci osvojila je posada Ukrajine Tokarnitski,Trunov.

Šesto mesto osvojile su srpske juniorske posade, u muškoj Zoran Vidović i Nemanja Stanivuković u k-2 200, i ženskoj Olimpija Duševa i Sandra Polovina u k-2 500m. Dvosed Stefan Vekić, Luka Karanović bio je sedmi u juniorskom A finalu discipline k-2 500m. Marko Tomićević u konkurenciji mlađih seniora do 23.g. zauzeo je osmo mesto u k-1 500m, dok je dvosed Dragan Hančovski, Vladimir Torubarov bio devetoplasirani u A finalu discipline k-2 500m.

Mlađi senior, Strahinja Mladežić jedini predstanvik Srbije u disciplini kanu, plasirao se na peto mesto u B finalu discipline c-1 200m.

Zbog jakog intenziteta vetra koji je obeležio poslednji dan šampionata starog kontinenta u Poznanju mnoge posade, zbog prevrtanja, nisu doveslale do cilja. Takvu sudbinu imali su i srpski kandidati za medalje junior Borisla Lazić u k-1 500m i juniorka Olimpija Duševa u k-1 200m koji su ostali bez plasmana u A finalima.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter