0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

U SUSRET SVETSKOM PRVENSTVU – STEFAN MITROVIĆ ZA HS: ‘Gol u Kataru bih proslavio slično kao Lane protiv Nemaca! Euforija je nepotrebna, ali svako na Srbiju treba da gleda sa strahopoštovanjem!’

Objavljeno: 14.10.22 u 12:20

‘Atmosfera iz naše svlačionice donosi rezultat! Haland ove sezone samo nama i Bornmutu nije dao gol, to uliva samopuzdanje!’

Poslednji put na jednom Svetskom prvenstvu glavni žreb čine 32 zemlje učesnice. Svoje mesto među elitom na impresivan način, dobro poznatom metodom, obezbedila je fudbalska reprezentacija Srbije. Brod kormilara Dragana Stojkovića Piksija spreman je za još jedno krstarenje, ovog puta na najprestižnoj smotri. Avanzovala je naša nacionalna selekcija na FIFA rang listi, vratila davno stečeni ugled i oživela kult reprezentacije. Samo nekoliko sekundi nakon trijumfa nad Portugalom i izborenog plasmana u Katar, svima je postalo kristalno jasno da selektor na raspolaganju ima tim za velika dela.

Među više desetina junaka, koji su na svojim leđima izneli kompletne kvalifikacije, jedan ‘vojnik’ se izdvaja po bezgraničnoj ljubavi prema grbu, zastavi i otadžbini. Čovek koji je prethodnih sezona stojički odolevao basnoslovnim ponudama i sjaju novca koji se ‘ne odbija’, zarad želje da bude deo nacionalnog tima, sačekao je svojih pet minuta (reč je o ponudama iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata). Selektor je prepoznao kvalitete iskusnog defanzivca i od dolaska na klupu Srbije uvrstio ga je u redove svoje čete. Ornament defanzivne linije, opurtunista na terenu, Stefan Mitrović, ubrzo je stasao u jednog od glavnih operativaca službe kojom komanduje Dragan Stojković.

FOTO: STARSPORT

Fudbalski globtroter, tokom uspešne karijere branio je boje Rada, Petržalke, Brna, Metalca, Kortrajka, slavne portugalske Benfike, Valjadolida, Frajburga, Genta i francuskog Strazbura, gde je postao prvi stranac- kapiten u istoriji klubaVrhunske partije u Ligi 1 bile su preporuka za transfer u LaLigu, gde drugu godinu u nizu nosi dres Hetafea. Stefana i ekipu već u petak, od 21 čas očekuje gostovanje Rajo Valjekanu, a iskusni štoper je odvojio vreme za razgovor sa nama.

Mitrović se u intervjuu za HotSport najpre dotakao kvalifikacione grupe za odlazak na predstojeće Evropsko prvenstvo, koju je na žrebu u Frankfurtu ‘izvukla’ naša selekcija. Srbija će u okviru G grupe voditi borbu sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

SM: Ne opterećujemo se mi rivalima, svejedno nam je ko je sa druge strane. Nema dileme da je žreb odličan, barem po mom mišljenju, ali ostajemo pri istom stavu. Srbija je tokom ovih godinu i po dana pokazala da se za svakog rivala sprema na identičan način, kao i da protiv svih može da igra u svom stilu, lepršavom, napadačkom. Naš cilj je isti kao i pre žreba. Zadovoljni jesmo, ali vreme je da krenemo po ono što svi čekamo već više od 20 godina. Želimo plasman na Evropsko prvenstvo, a ako nastavimo u istom ritmu, to je dostižno. Nismo međusobno komentarisali protivnike, ali znam da su svi momci ispratili žreb. Fokus je usmeren na Katar, posle toga možemo da se bavimo narednim izazovima.

Do početka Mundijala ostalo je 37 dana. Kao i obično, Mitrović veruje u uspeh ekipe, ali smatra da je preterana euforija u javnosti uvek više štetna, nego korisna za tim. 

SM: Raduje me što se takmičenje približilo! Još od onog trijumfa u Portugalu, znate, svi jedva čekamo odlazak u Katar. Iskreno, imam želje za ovaj period koji je preostao do početka prvenstva. Želim samo da svi ostanemo zdravi, pa da u dobroj formi dočekamo okupljanje. Ovo je termin održavanja koji nije viđen u dosadašnjoj istoriji. Prednost je što su svi uhvatili zalet, sezona je u jeku, ali isto tako niko se ne štedi na klupskom nivou, uvek se trudiš da pružiš maksimum. Neretko se dešavaju povrede. Važno je samo da to izbegnemo. Izbegao bih priču o mojim očekivanjima, ne bih da govorim o tome. Na startu nas očekuje velika utakmica, svi razmišljaju o njoj, ali sva tri duela su od istog značaja. Svaka pobeda važi tri boda, nebitno ko je protivnik. Gledamo isključivo na nas, selektor je uneo pravi, pobednički mentalitet u tim. Naravno da sam optimista, ali euforija je nepotrebna. Svedoci smo koliko puta nas je već košatala, nastajala su velika razočaranja. Optimizam i kult reprezentacije koji je izgrađen ostaju isti!

FOTO: STARSPORT

Javnost u našoj zemlji svesna je dosadašnjih ostvarenja i uspeha reprezentacije najpre u kvalifikacionom ciklusu, pa potom u Ligi nacija, ali i više je nego jasno da ceo svet prepoznaje novi abzac u istoriji srpskog nacionalnog tima od dana dolaska Dragana Stojkovića na selektorsku funkciju. Mitrović u timu ima nekoliko Južnoamerikanaca, među kojima se izdvaja Argentinac, Fabricio Angileri.

SM: Nisam mnogo pričao sa Angilerijem, ali jesam sa saigračima iz Urugvaja. Oni će najverovatnije biti na spisku tamošnjeg selektora. Pričali su mi o selekciji Brazila, jer su igrali protiv njih u kvalifikacijama. Nije to ništa nama nepoznato. Kažu da su neverovatni, da su dominirali od prve do poslednje utakmice. Smatraju da su Brazilci glavni favoriti za osvajanje. Ali, mi se kao nacija nikoga ne bojimo! Razlozi za strah ne postoje, jaki smo kao celina. Atmosfera koju mi negujemo u svlačionici je faktor koji donosi rezultat. Smatram da svi treba da osete strahopoštovanje prema reprezentaciji Srbije.

Posle izborenog plasmana u Katar, čestitke od klupskih saigrača nisu izostale. Stefan Mitrović i Nemanja Maksimović, koji je takođe član Hetafea, bili su ‘glavne zvezde’ tih dana po povratku sa reprezentativnog okupljanja.

SM: U klubu su nam svi čestitali! Iznenađeni su! Dugo nismo imali ovakav sistem igre. Uspostavili smo nešto po čemu nas svi prepoznaju. Uvek smo mi imali kvalitetne pojedince, ali kao ekipa nismo dominirali. Španija se graniči sa Portugalom, svi ispratili taj duel. Poštuju nas ovde i smatraju da možemo biti prijatno iznenađenje u Kataru.

‘Volim kad ljudi sumnjaju u mene, zato radim vrednije da bih dokazao da nisu u pravu’, reči su Derika Džitera koje je u svojoj knjizi ‘Balerina’ detaljnije protumačio poznati novinar, Zoran Šećerov. Mitrović i ostatak defanzivne linije našeg tima, nisu se bavili kritikama javnosti, već su predano radili kako bi svoje odbrambene manire doveli do perfekcije, što se najbolje videlo na poslednjem meču protiv Norveške.

SM: Dobra utakmica za nas… Drago mi je što sam kvalitetno odigrao, ali kao ekipa smo bili fenomenalni. Miloš Veljković, Strahinja Pavlović, svi ostali momci, zaista su bili sjajni. Nismo dali Norveškoj da uđe u svoj ritam. Haland nije mogao da pokaže kvalitet koji poseduje, nije mu dozvoljeno da svoje fizičke predispozicije demonstrira na pravi način. U najboljem mogućem stilu zatvorili smo prostor iza leđa. Posedujemo inteligenciju, koja neretko pravi razliku na terenu. Haland samo Srbiji i Bornmutu ove sezone nije postigao pogodak. Takav podatak uliva samopouzdanje! Mnogo polemike vodilo se oko ‘jeftino’ primljenih golova. Mislim da smo pokazali koliko možemo, sve se bolje poznajemo, a kvalitetne partije su najbolji dokaz.

Svi igrači nadaju se pozivu selektora za učešće na prestižnom takmičenju, a Stefan je razmišljao o tome kako bi proslavio prvenac u nacionalnom timu, na koji čeka 35 utakmica.

SM: Siguran sam da bih proslavio slično kao Lane (Milan Jovanović)! Čekam taj prvenac već 35 utakmica… Milan je to učinio protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu, ali dobro je što ovi moderni stadioni u Kataru nemaju rupe i kanale – rekao je Mitrović ne skidajući osmeh sa lica i dodao:

SM: Lane je legenda! Bila je to fantastična utakmica! Ta generacija je takođe imala nešto posebno, a Radomir Antić je i tada pokazao koliko je bio veliki trener.

FOTO: STARSPORT

U prethodnoj rundi LaLige, Hetafe je na domaćem terenu namučio ekipu aktuelnog prvaka Evrope. Real Madrid je slavio sa minimalnih 0:1. Hetade se trenutno nalazi na 16. poziciji sa sedam bodova u ‘džepu’.

SM: Pružili smo snažan otpor jednom Realu. Oni su uz Barselonu glavni kandidati za osvajanje titule. Očekivali su da će lakše privesti meč kraju zbog rano postignutog gola. Muški jurili zaostatak. Mi smo pokušali da izjednačimo. Prikazali smo karkater, znanje i pristup. Težak početak sezone je iza nas. Pojačanja su došla kasno, ali polako se uigravamo. Mislim da je odrađen dobar prelazni rok i da zaslužujemo mnogo više. Španska liga je veoma zahtevna, nigde nemate sigurne bodove. Mi uvek moramo da pružimo 100 odsto kako bi pobedili. Očekuju nas mečevi gde je realno da osvojimo određene bodove.

Ofanzivu Hetafea ovog leta pojačao je nekadašnji vunderkind Barselone i doskorašnji napadač Sevilje, Munir El Hadadi. Stefan je otkrio da je reč, ne samo o sjajnom fudbaleru, već o odličnom, kulturnom momku.

SM: Munir je odličan momak prvenstveno, a onda i fudbaler. Njegov najbolji drug je Nemanja Gudelj, pa smo se odmah upoznali. Voli Srbiju i Srbe! Već je bio kod nas i verujem da će uskoro opet. On će učestvovati na Svetskom prvenstvu, pa se nadam da druženje nastavljamo u Kataru – kazao je Stefan, a potom nas je razgovor odveo do legendarnog trenera Hetafea, Kike Sančez Floresa.

SM: Imam ogromno poštovanje prema liku i delu tog čoveka. Prošle sezone je preuzeo tim koji je posle osam odigranih mečeva sakupio jedan, jedini bod. Takvo jedno ime dolazi u klub koji se nalazi u blago rečeno, nezavidnoj situaciji. Nisam siguran da znam još nekog ko poseduje takvu reputaciju, a da bi prihvatio taj izazov. Kike jeste! Na kraju je uspeo da ostvari cilj. Ja sam u godinama gde mi prija njegov način rada. Veoma je zahtevan trener, na treningu se radi maksimalnim intezitetom. Pošten čovek!

Ne krije Mitrović ljubav prema crveno-belim bojama. Od malih nogu je navijač Zvezde, pa je pitanje o dolasku na ‘Marakanu’ večito aktuelno.

SM: Pratim sve, uvek kada stignem. Gledam evropske mečeve naših klubova, ali i utakmice domaćeg prvenstva. Zvezda je mnogo doprinela srpskom fudbalu.  Pre samo nekoliko godina niko nije mogao da zamisli da će Srbija imati direktnog učesnika u Ligi šampiona. Istina je da sam navijač Zvezde! Što se tiče dolaska na ‘Marakanu‘, nikad ne reci nikad! U ovom momentu to nije realna opcija, jer ja imam ugovor sa klubom, a Zvezda na mojoj poziciji nekolicinu odličnih igrača.

U redove Čukaričkog ovog leta stigla su dva pojačanja iz belgijskog Kortrajka, Stefanovog bivšeg kluba. Mohamed Badamosi je brilijantnim partijama dospeo na čelo liste najboljih strelaca Mozzart bet Superlige Srbije, a Sambu Sisoko je prethodne sedmice debitovao na Banovom brdu.

SM: Badamosi je dosta mlađi od mene, a već davno sam napustio Kortrajk. Nismo imali priliku da budemo saigrači, lično ga ne znam, ali sam sticajem okolnosti upoznat sa njegovom karijerom. Napravio je odličan pogodak dolaskom na Banovo brdu. Srpskim klubovima su potrebni napadači njegovog kalibra. U svetu se traže takvi igrači. Čukarički je uz večite rivale i Vojvodinu verovatno najorganizovaniji klub u zemlji. Mislim da na Čuku  svi treba da se ugledaju kada je u pitanju organizacija i vođenje klub.

Tokom letnje pauze, za vreme koje se najviše posvetio porodici, iskoristio je priliku da poseti jedan zanimljiv trening i barem na kratko se oproba u ulozi ‘predavača’. Stefan je doputovao na Zlatibor, gde je bio specijalni gost ‘Foot Elite’ kampa koji organizuje proslavljeni srpski reprezentativac, Milan Biševac.

SM: Nisam upoznat sa Bišketovim planovima za budućnost. Znam da radi kao agent, to mu dobro ide, ali nismo razgovarali o trenerskim vodama. On je čovek koji može mnogo toga da pokaže! Poseduje odličan karakter, pobednički mentalitet. Njegov kamp je odlična stvar! Igrač sa takvom karijerom je od velike važnosti za najmlađe. Sreća je što su takvi igrači raspoloženi i radi da se posvete deci. Organizacija kampa je na vrhunskom nivou, družili smo se tokom leta na Zlatiboru. Želim mu svu sreću!

Mitrović je imao priliku da deli svlačionicu sa brojnim fudbalskim zvezdama, ali njegov trio fantastiko napravljen od saigrača iz defanzivne linije čine po jedan Srbin, Brazilac i Argentinac. Temaprement je uz igračke kvalitete glavni parametar prilikom ovog izbora.

SM: Bane Ivanović, Luisao i Ezekel Garaj! Ne bih trošio reči o tome šta Bane predstavlja za srpski fudbal. U svojim najboljim danima bio je jedna od najvažnijih karika i Čelsija i reprezentacije. Pored Luisaa je milina igrati, sa takvom dozom lakoće. Kretanje poslednje linije koju on predvodi izgleda čarobno. Garaj je verovatno najmoderniji od trojice igrača koje sam izabrao. Poseduje taj ulaz u igru. Tandem Luisao-Garaj je dve godine uzastopno proglašen za najbolju odbranu na svetu. Benfika je zahvaljujući njima primala najmanje golova. Garaj je klasični Argentinac, normalan momak. Nismo se mnogo družili van treninga. Napravio je veliku karijeru, a smatram da je mogao još veću s obzirom na kvalitete. Kada je prešao u Zenit, izabrao je taj finansijsku aspekt, mislim da je mogao da igra u još jačem klubu.

Na pitanje kako mu ljudi na ulici najčešće prilaze, srpski fudbaler dao je munjevit odgovor.

SM: ‘Nije prešla!’ – to je ono što mi najčešće dobace uz osmeh, aludirajući na meč sa Portugalom u Beogradu i moju izjavu posle iste. To je najsvežije, a bilo je dosta zanimljivih susreta  – zaključio je Stefan Mitrović u ekskluzivnom razgovoru za HotSport, uoči Svetskog prvenstva u Kataru.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter