0
The Best Of

VREMEPLOV: Verovali ili ne – tradicija je ubedljivo na strani Juventusa! ‘Stara dama’ priziva Del Pjera, Real novog Mijata (VIDEO)

Objavljeno: 02.06.17 u 00:00

U susret predstojećem finalu Lige šampiona, prisećamo se nekih nezaboravnih susreta Juventusa i Real Madrida u prethodnih 20 godina.

Ne postoji dve ekipe koje su ove sezone više zaslužile da se nađu u finalu Lige šampiona od italijanskog Juventusa i španskog Real Madrida. Zato nas u subotu uveče od 20:45h u Kardifu očekuje fenomenalan spektakl i duel dva giganta evropskog i svetskog fudbala, za koje se može reći da imaju najbogatiju istoriju susreta u Ligi šampiona u poslednje dve decenije.

Prva asocijacija jeste svakako duel iz 1998. godine, kada je Predrag Mijatović postigao gol kojim je ‘kraljevski klub’ srušio ‘Staru damu’ i popeo se na krov ‘Starog kontinenta’.

I sam Mijatović nedavno je otkrio da mu je taj momenat, i pored nezgodne povrede zgloba sa kojom je igrao u ovom finalu, promenio ne samo karijeru, već i čitav život.

(Izvor: youtube / Футбол и Gol)

Međutim, verovali ili ne, tu je bio kraj uspesima Reala u duelima sa Juventusom u Ligi šampiona. Da, tako je, od tog momenta Juventus je čak tri puta izbacio Real u samim završnicama elitnog takmičenja i doživeo samo jedan, i to bezbrižan, poraz u grupnoj fazi.

Uz ukupnu gol razliku u 21. veku od 17:12!

Prvi susret posle finala 1998. godine imali su u polufinalu sezone 2002/2003. Nakon 2:1 za Real u prvom meču, revanš u Torinu na starom ‘Dele Alpiju’ za navijače Juventusa i danas ima oznaku – epski.

I zaista, bila je to utakmica iz snova za ‘bjanko-nere’. Uvod kao iz snova, David Trezege je volej spakovao u mrežu Kasiljasa, a vrlo brzo velemajstorijom posle serije finti isto je učinio i Alesandro Del Pjero.

Možda i odlučujući momenat dvomeča bio je penal koji je odbranio Đanluiđi Bufon, a euforiju je do maksimuma doveo Pavel Nedved čuvenim golom za 3:0. Sve što je do kraja Real uradio bio je efektan gol bivšeg asa Juventusa Zinedina Zidana, ali je već bilo prekasno za Madriđane.

(Izvor: youtube / Calcio TV)

Vrlo sličnu situaciju videli smo samo dve godine kasnije. U neznatno izmenjenim sastavima, ponovo su se sastala dva giganta, a i tok dvomeča i ishod bili su isti.

Real je u prvoj utakmici na ‘Santjago Bernabeu‘ trijumfovao još boljim rezultatom, 1:0 i bez primljenog gola otputovao na revanš u Italiju. Strelac pobedonosnog pogotka bio je legendarni Ivan Elgera u 31. minutu.

(Izvor: youtube / You Mean Football ?)

A onda je ponovo došao duel u Torinu i nova velika pobeda Juventusa nad Realom. Prvi udarac ‘kraljevima’ ponovo je zadao David Trezege, u kombinaciji sa Zlatanom Ibrahimovićem. Bio je to jedan od lepših, ali i značajnijih pogodaka Francuza u bogatoj karijeri.

Bio je to jedan od retkih mečeva u kojima je legendarni i ‘pravi’ Ronaldo dobio crveni karton, a sva kola sjurila su se nizbrdo u produžetku, kada je Marselo Zalajeta sjajnim golom sa ivice kaznenog prostora zalupio vrata Realu, još jednom.

(Izvor: youtube / GugaTV)

U poslednjih devet godina gledali smo još više susreta najvećeg španskog i italijanskog kluba, a ponovo se može reći da je Juventus imao više uspeha. Počev od 2008. godine kada je Aleks Del Pjero dao tri gola Realu u pobedama od 2:1 u Torinu i 0:2 u Madridu i ušao među malobrojne besmrtne legende kojima se poklonio ceo ‘Santjago Bernabeu‘.

Zatim su se dva tima sastala još jednom u grupnoj fazi i jedino tada Real je bio uspešniji u dvomeču. Real je na krilima Kristijana Ronalda slavio sa 2:1 na svom stadionu, a onda u novom spektaklu remizirao 2:2 na ‘Juventus areni’.

Ipak, daleko važniji poslednji sudar dva velikana ponovo je rastužio Špance i pokazao da Italijani itekako imaju recept za ‘kraljevski klub’. Bilo je to pre samo dve godine u polufinalu Lige šampiona.

U prvom meču Juventus je poveo preko Alvara Morate, izjednačio je Kristijano Ronaldo, a Karlos Tevez je sa ‘bele tačke’ doneo prednost pred gostovanje u glavnom gradu Španije. Iz novog penala, ali za Real, CR7 je svom timu doneo gol i rezultat za finale, sve dok se na sceni nije pojavilo madridsko dete, Alvaro Morata.

Dao je još jedan gol Realu, u svom Madridu, i nije ga proslavio. Ali jesu svi drugi ‘bjanko-neri’ za kasnije finale u Berlinu.

Danas je Morata ponovo u Realu, ali i dalje u drugom planu. Neki drugi asovi su udarne igle i jednih i drugih.

(Izvor: youtube / TehFuriousD TV)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter