Hokejaš Pitsburga Jevgenji Malkin rekao je danas da želi da igra za Rusiju na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i da se nada da će mu to dozvoliti njegov klub.

Povezane vesti

Malkin je rekao ruskim medijima da je bio iznenadjen odlukom Nacionalne hokejaške lige (NHL) da ne prekine sezonu zbog igrača koji će sa svojim reprezentacijama učestvovati na Igrama u Južnoj Koreji 2018. godine.

– Nema ništa dobro u vezi svega toga. Svi ćemo razmisliti, obaviti nekoliko poziva, saslušati savete i razgovarati sa ostalim igračima. Medjutim, koliko god izjava da sam pročitao, nijedan igrač ne shvata tu odluku. Kako nas NHL ne pušta tamo… Do poslednjeg trenutka sam verovao da će zdrav razum pobediti. Nisam želeo da trošim reči. Mislio sam da će (igrači) NHL biti na Olimpijskim igrama – rekao je Malkin.

Ako Pitsburg dozvoli Malkinu da ode na Igre, on bi mogao da se priključi ruskim hokejašima Aleksu Ovečkinu, Jevgeniju Kuznjecovu i Dmitriju Orlovu iz Vašington Kapitalsa, koji su već rekli da žele da igraju u Južnoj Koreji.

Čelnici NHL lige nisu sopštili kako će rešiti pitanje igrača koji žele da igraju na Zimskim olimpijskim igrama naredne godine.

NHL je na poslednjih pet Zimskih olimpijskih igara dozvoljavala igračima da učestvuju, ali je u ponedeljak saopštila da ne želi da zaustavi sezonu zbog tog takmičenja. NHL je navela da pregovori sa Medjunarodnom hokejaškom federacijom, unijom sindikata igrača i Medjunarodnim olimpijskim komitetom nisu bili uspešni.

Malkin je upitao zbog čega pregovori nisu duže trajali i podsetio da konačna odluka o učešću igrača na Igrama u Sočiju 2014. godine nije doneta pre jula 2013.

– Oni i sada govore iste stvari, da će vremenska zona poremetiti sve, da bi zvezde NHL lige mogle da se povrede, da NHL ništa ne zaradjuje od Igara. Na kraju su postigli dogovor i igrali smo u Sočiju. A sada su sve to zaustavili već početkom aprila. Ja želim da idem na Olimpijske igre – rekao je Malkin.  

Malkin je jedan od najboljih hokejaša sveta, a sa Pitsburgom je dva puta osvajao Stenli kup, 2009. i 2016. godine.