Partizan je, potpomognut Grobarima u sjajnoj atmosferi na Banjici, pokazao zašto je svetsko ime i institucija u vaterpolu. Mladi tim se sjajno suprotstavio velikim šampionima, Grobari su navijali za desetku, bez ijednog jedinog incidenta, pa čak ni posle nesportskog poteza Nikše Dobuda i udaranja Marka Manojlovića.

Dobud već ima pedigre divljaka, a pesnicu nije mogao da obuzda ni na Banjici.


– Manojloviću je jutros ušivena arkada. U ovom trenutku, nismo sigurni da li će moći da igra na finalnom turniru Kupa Srbije – kaže predsednik Partizana Aleksandar Šoštar.

Za legendu srpskog i svetskog vaterpola, potez hrvatskog igrača je, najblaže rečeno, neshvatljiv.
– Takav čin, onakav udarac je van svake pameti. Dobud i Manojlović tokom meča nisu imali nikakav kontakt, tim pre što i Marko igra na poziciji centra. Dubrovčanin je, prosto, želeo da povredi našeg igrača. Zašto je nasrnuo baš na njega, stvar je psihološke analize.

Šoštar kaže da je 18-godišnji vaterpolista Partizana vrlo teško podneo nasrtaj deceniju iskusnijeg kolege.
– Sve što se desilo je šok za Manojlovića i sasvim nenormalno iskustvo kakvo je doživeo već na početku karijere. On važi za perspektivnog igrača i verujem da nemio događaj neće da ga poremeti.

Jug je posle isključenja Dobuda zbog brutalnosti, kako zvanično nalažu vaterpolo pravila, četiri minuta igrao sa čovekom manje.
– Onakvim nasrtajem, doveo je i sopstveni tim u glup položaj. Dešavanja u bazenu mu nisu dala nikakav povod da udari našeg igrača. On je odlučio da to učini – zaključio je Šoštar.

A iz Dubrovnika stižu optužbe da je Partizan igrao grubo. Bar je tako rekao Miho Bošković, koji ima trostruko više mečeva na evropskoj sceni nego ceo tim Vladimira Vujasinovića.

Slavno ime kluba i šampioni u sastavu tima ne garantuju fer-plej. Taj Nikša Dobud (29) osvajač je olimpijskog zlata 2012, svetskih bronzi 2009, 2011. i 2013, evropskog zlata 2010, srebra na Svetskom kupu 2010, Svetske lige 2012, srebara 2009, bronzi 2010. i 2011. i zlata na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Čemu sve to kada nije naučio neka osnovna pravila sportskog ponašanja? Snaga i veličina jednog kluba ne ogleda se samo u krcatim vitrinama i velikim pobedama nego i u ponašanju igrača koje je stvorio. I tu se još jednom vidi ko je i šta je Partizan. Ni Manojlović, ni jedan drugi igrač u bazenu nije imao kratak fitilj i nije krenuo da se obračuna sa Dobudom. Grobari su nastavili sa pesmom, a trener Vujasinović nije ni spominjao tu situaciju.

Dobuda treba da je sramota, ali ne zna on šta je stid… A Marko je stisao zube i nije rekao ni jednu jedinu ružnu reč o iskusnijem kolegi. Nisu svi isti, zato su Srbija i partizan to što jesu na svetskoj i evropskoj vaterpolo sceni…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.