0
Fudbal

Milovan Rajevac (FOTO: Starsport)

RAJEVAC: ‘Utakmicu protiv Urugvaja će svi pamtiti!’ (VIDEO)

Objavljeno: 07.01.24 u 09:50

‘Gana je veliki fudbalski rasadnik, možda i jedini pravi trenutno.’

Bivši selektor Gane, Milovan Rajevac je govorio za Meridian Sport gde se dotakao igrama Crvene zvezde, a takođe je pričao o svom periodu dok je bio na klupi afričke selekcije. 

-Pre mene, Ganu je prvi put u istoriji na Svetsko prvenstvo odveo Ratomir Dujković. To je veoma važno istaći. Tek onda sam stupio na scenu. Na moju žalost, kada se osvrnemo na Mundijal 2010 godine, uoči takmičenja povredio se Majkl Esijen i nije mogao da igra. Kod Duje je upravo on bio glavni igrač. Odlučio sam da napravim smenu generacije. Ispostavilo se kasnije kao odličan potez – započeo je.

Dodao je da to bio tim sastavljen uglavnom od igrača iz domaćeg prvenstva.

-Sastavljen je dobar tim, a za takav poduhvat sam imao dovoljno vremena. Uporedo sa A selekcijom, predvodio sam i lokalnu reprezentaciju Gane. Reč je o timu sastavljenom isključivo od igrača koji nastupaju u domaćem prvenstvu. Sa mladom, U20 reprezentacijom, osvojio sam Svetsko prvenstvo u Kairu. U finalu smo posle penala bili bolji od Brazila. Kada je lokalna ekipa u pitanju stigli smo do finala Afričkog prvenstva, a ono što je najvažnije, A reprezentacija je za vreme mog mandata na klupi bila učesnik finala Afričkog kupa nacija i četvrtfinala Svetskog prvenstva. Bili smo peti na planeti – nastavio je on.

Te 2010. godine definitivno je Gana bila hit, a utakmica četvrtfinala se nikada neće zaboraviti. Ostaće upmaćen Luis Suarez koji je glumio golmana, a kasnije je ispalo da je to bio ključan momenat na tom meču.

-Utakmicu protiv Urugvaja će svi pamtiti. Ostaće u analima ovog sporta. Nesvakidašnji ishod. Slična situacija mi se desila i kada sam bio selektor Tajlanda. Na jednom važnom meču smo imali penal pri rezultatu 2:2, promašili, te potom izgubili posle jedanaesteraca. Neće me ti penali, definitvno – istakao je nekadašnji trener Vojvodine.

Potom se prisećao detalja sa te utakmice.

-Spremio sam taktiku. Odlučio sam da ako dođe do toga da idemo na penale promenim golmana u poslednjim minutima. Drugi golman je odličano branio jedanaesterce, pokazao je to u mladoj reprezentaciji. Jasno je da je sreća neophodna, ali to mu je bila specijalnost. Međutim, dok sam se osvestio posle Đanovog šuta utakmica je završena. Još uvek čekam da ona lopta, koja je pogodila prečku, padne sa neba – rekao je pa nastavio:

-Ona jednostavno nije tri puta htela da pređe preko linije. Prvi šut su odbranili, onda Suarez skida rukom sa gol linije, pa za kraj Đan ‘trese’ prečku. Prošlo je mnogo vremena dok sam shvatio šta se dogodilo. Posle su imali psihološku prednost koju su znali da iskoriste. Njihov golman je i pre toga odlično branio penale. Znam sam da Kingston, naš prvi čuvar mreže, nije dobar penaldžija. Tek kada smo se istuširali i spakovali postao sam svestan da smo ispali. Pogledao sam ka Urugvajcima. Slavili su, svlačionica je pratktično ‘gorela’. Bilo je jako teško – objasnio je.

Radomir Antić mu je bio kao brat.

-Radomir Antić mi je bio kao stariji brat. Bili smo komšije na Zlatiboru. Često sam tražio savete od njega i vodili smo dugačke razgovore. Prvih dana na Mundijalu smo baš dosta bili zajedno. Igrali smo šah sa Borom Milutinovićem, doduše više njih dvojica. Više sam bio sa njima nego sa saradnicima iz Gane. Bio sam zadovoljan da protiv Srbije odigramo nerešeno. Ušli smo dobro, ali meč je mogao da ode u drugom pravcu. Crveni karton Lukovića nam je mnogo pomogao. Penal je presudio u našu korist. Bio sam zatečen – naveo je on.

Na kraju je ispričao anegdotu pre utakmice sa Srbijom.

-Pred utakmicu je u svlačionicu ušao predsednik države. Običaj je da se zagrlimo. Krenuo sam, ali pripadnici njegovog obezbeđenja su mi sklonili ruke. Bilo mi je neprijatno. Posle meča me je čekao u hodniku i krenuo ka meni da me grli. Upitao sam obezbeđenje: ‘Šta je sad? Što mi sad ne sklanjaš ruke’? Dosta toga zanimljivog se dešavalo. Društvo je bilo odlično, atmosfera sjajna. Dešavali su se i pojedini problemi, kao sa Muntarijem. Ali ja jednostavno nisam dao na sebe. Na kraju je sve ispalo odlično. Ostaje žal samo za tim penalom protiv Urugvaja. Mnogo je donosio. Posmatrano samo iz finansijskog aspekta, taj pogodak bi Gani doneo pet miliona dolara. Svi su kasnije napravili dobre karijere. Asamoa je igrao za Juventus, Kevin Princ Boateng za Barselonu, Milan… Drago mi je zbog tih momaka – zaključio je Rajevac.

BIVŠI GOLMAN ČELSIJA O IVANOVIĆU: ‘Neverovatno da se neko tako ponaša prema nekom čoveku!’ (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter