0
Ostali sportovi

NEZABORAVNO VATERPOLO LETO: Sa Savićem i Vujasinovićem veliki uspesi su zagarantovani!

Objavljeno: 02.09.14 u 15:05

Kraj reprezentativne vaterpolo sezone zlatom su uveličali juniori na Evropskom prvenstvu u Tbilsiju. Četiri zlata, (Svetska liga u Dubaiju, Evropsko prvenstvo u Budimpšeti, FINA Svetski kup u Almatiju, sa podmlađenim timom, juniorsko EP u Tbilsiju) četvrto mesto na SP za juniore u Istanbulu, drugo mesto na internacionalnom memorijalnom turniru „Darko Čukić“, za takmičare do 15 godina, rezultati su za ponos.

Juniori Tbilsi
Juniorska vaterpolo reprezentacija, EP u Tbilsiju

Najmlađi su imali čast da na najlepši način „zatvore“ sezonu.

– Zahvaljejem se Savezu na uslovima koje su nam omogućili. Bilo je ovo dugo i radno leto. Veliko hvala Dejanu Saviću koji je posle tri seniorska takmičenja došao i na četvrto, na EP u Gruziji. Hvala stručnom štabu, u kojem je ove godine bilo mnogo trenera, i igračima na svemu što su preživeli, i na kraju na radu i rezultatitma – rekao je selektor juniora Vladimir Vujasinović.

Vujasinović je najpre vodio juniore na SP u Istanbul, generaciju 1996, koja je zauzela četvrto mesto.

– Ekipa je odigrala 8 utakmica, dve nerešeno koje su na kraju izgubljene posle peteraca. I oni su zaslužili ako ne zlato, bar jednu od medalja. Ostaje žal za tim, ali sve je to sport. Dešava se…

EP u Gruziji je bilo jedno prelepo iskustvo, dobro organizovan šampionat, koji su naši momci na kraju osvojili.

– Takmičenje smo počeli dobro, a završili još bolje. Kada se gledaju rezultati sa strane, to deluje lako, ali u vodi to baš nije bilo tako. Pohvale igračima na ozbiljnosti, bili smo sve bolji iz meča u meč i pokazali smo veliki kvalitet. Imamo talenata na pretek i čitav tim je potencijal za A reprezentaciju, a to je ono što je najbitnije – zaključio je Vujasinović.

Kapiten Mateja Asanović se zahvalio saigračima, istakao da je ekipa fantastična i da imaju neverovatnu atmosferu, koja ih je i dovela do zlata.

SAMPIONIiii
Vaterpolo reprezentacija na EP u Budimpešti

Predsednik Saveza Milorad Krivokapić ponosan je na rezultate, kao i na ponašanjesvih igrača, trenera.

– Zahvaljujem se i predsedniku države Tomislavu Nikoliću i ministru Vanji Udovičiću koji su prisustvovali Šampionatu u Budimpešti i ličnim doprinosom bili deo uspeha. Premijer Aleksandar Vučić je zbog poslovnih obaveza bio sprečen da prisustvuje, ali je pratio sva dešavanja i čestitao ne uspehu. Dubai, Budimpešta, Almati, sa podmlađenim timom, dok su drugi došli u skoro najjačim stastavima, četvrto mesto na SP, prvo na EP za juniore, drugo na memorijalu „Darko Čukić“ su ostvareni rezultati. Predstoji nam EP za dame do 19. godina i želja nam je da kroz neku godinu i one budu ravnopravne na svim takmičenjima – rekao je Krivokapić i podsetio i ukazao na nešto što je na neki način takođe obeležilo ovo leto:

– Ponosan sam na patriotski čin naših selekora Dejana Savića i Vladimira Vujasinovića i njihov ostanak i vernost Savezu i klubovima. Odlučili su da ostanu da rade u Srbiju, uprkos ogromnom novcu koji im je nuđen u inostranstvu. Taj čin treba svi da cene, a posebno mi u Savezu. Njihov ostanak znači da možemo da budemo sigurni u vrhunske rezultate i u budućnosti. Organizaciju smo doveli u red, zna se ko šta radi i ko je zašta odgovoran. Bez vrhunskih trenera nema ni rezultata, a ovo što su njih dvojica napravili je za dobrobit srpskog sporta.

World Cup 2014 SRB gold
Vaterpolo reprezentacija na FINA Svetskom kupu u Kazahstanu

Na još jednu stvar Srbija može da bude ponosna.

– Kao bivšam golmanu, izuzetno mi je darago da su naši golmani proglašeni za najbolje golmane (Gojko Pijetlović u Svetskoj ligi i na EP u Budimpešti, Stefan Živojinović na FINA Svetskom kupu, a Milan Vitorović na juniorskom EP u Gruziji). Bili su odlični i potvrđuju da imamo najbolju vaterpolo školu golmana, kakvu smo uvek imali – istakao je Krivokapić.

Selektor Dejan Savić seniore je ovog leta predvodio do sva tri zlata.

– Napravili smo veliki uspeh, ciljevi su ispunjeni, pa čak i nešto malo više od zacrtanog. Samim tim smo pred sobom postavili i nove zadatke. Počeli smo sezonu Svetskom ligom, finale je bilo zacrtano, jer je nosilo kvalifikacije za SP u Kazanju 2015. godine. Na EP smo odbranili zlato, iako smo krenuli lošije. Imali smo psihičku barijeru na početku takmičenja, zbog onoga što se desilo prethodne sezone. Na Fina Svetski kup, iako se iz vaterpolo krugova moglo čuti da smo otišli oslabljeni, bili smo podmlađeni. Zahvaljujem Stručnom savetu koji je verovao u moj plan i program, jer sam pred sezonu odlučio da ide podmlađeni tim. To nije B reprezentacija, već A reprezentacija i momci sa šireg spiska. Mnogo igrača konkuriše za najjači tim -npodvlači Savić i nastavlja:

– Mlađe reprezentacije izuzetno rade sa Vujasinovićem. U pitanju je specifičan rad gde nije glavni cilj medalja, već stvaranje igrača za A reprezentaciju.

Svetska liga srbija
Vaterpolo reprezentacija Srbije u Svetskoj ligi, u Dubaiju

I za kraj, standardni problemi, koji ne nestaju osvajanjem svih ovih medalja.

– Vaterpolo savez je u teškoj situaciji i tražimo pomoć svakog ko može da pomogne. Čitavo ovo leto završeno je sa velikim uspehom, ali ne želimo da to bude bal na vodi, za jedno let. Potrebno je mnogo da bi se opstalo i da bi se nastavilo sa ovakvim rezultatima – zaključio je Savić.

Ni jedna reprezentacija nema ovakav dugogodišnji niz medalja, uglavnom zlatnih. Mnogo daju, mnogo vrede, treba mnogo više i da dobiju. Ko je zaslužio, ako oni nisu?

hotsport.rs – A. Đ.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter