0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Mundobasket: Lovernj u poslednjoj sekundi presudio Orlovima!

Objavljeno: 31.08.14 u 17:15

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Francuske rezultatom 74:73 (21:20, 21:14, 20:26, 14:11) u uzbudljivoj utakmici drugog kola Svetskog prvenstva u Španiji.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Naši su vodili tokom čitavog susreta, ali su poklekli u poslednjim trenucima meča kada je Jović faulirao Lovernja, koji je pogodio jedno bacanje dovoljno za pobedu – 74:73.

Miroslav Raduljica bio je najbolji igrač naše ekipe sa 21 poenom i 7 skokova, Bogdanović je dodao 12 uz 3 skoka, a Bjelica 11 uz takođe 3 skoka. Na drugoj strani, Lovernj je imao 19 poena i 6 skokova, Batum je ubacio 11 uz 6 skokova, Dijo je dodao 15, a Džekson 12 poena. 

Srbija u ponedeljak u istom terminu igra treće kolo, protivnik je Iran. 

Tok meča:

4/4 Francuzi su bolje otvorili poslednju deonicu serijom od 5-0 koju prekida Bogdanović. Potom u trenucima kada se lomi rezultat, Jović je siguran sa linije bacanja, a potom Bjelica polaže loptu za 69:67 za Srbiju. Posle Bogdanovićevog promašaja za tri poena, usledila je kontra i zakucavanje Dijaoa za izjednačenje – 69:69. Tri minuta pre kraja, Teodosić je maestralno progirao Simonovića koji sa drugog obruča polaže loptu za 71:69, a potom se istakao ponovo Jović koji je ukrao loptuu dugom napadu Francuza. Bjelica je pr0igrao Raduljicu koji zakucava za 73:71 i tim rezultatom otišlo se u poslednji minut. Francuzi su uspeli da izjednače na 17. sekundi pre kraja, Bogdanović je preuzeo odgovornost u poslednjem napadu, Dijao ga je faulirao, lopta je otišla u aut, ali su arbitri dosudili loptu za Francuze., koji su imali nešto više od četiri sekunde za napad. Lovernj je krenuo sam pod koš, ali ga je Jović zaustavio uz faul. Lovernj je pogodio prvo bacanje za pobedu Francuza.

3/4 Petorka Marković, Bogdanović, Bjelica, Birčević i Raduljica otpočela je drugo poluvreme, koje je otvorio Lovernj košem iz drugog pokušaja, a uzvratio Raduljica sa linije penala, a potom i sigurnim poenima pod košem za 46:36. Ipak, tada Franzuci hvataju zalet i ulaze u seriju 12:2 za izjednačenje – 48:48, pa je Đorđević morao da zatraži tajmaut, što je urodilo plodom pošto je odmah Teodosić proigrao Raduljicu koji nastavlja da dominira pod obručem. Tada je mladi Jović preuzeo odgovornost, u prvom svom napadu po ulasku sa klupe u drugom poluvremenu prošao je i poentirao uz faul i posle sigurnog slobodnog bacanja odveo Srbiju na 53:50. Usledile su dve trojke na obe strane preko Dijoa i Bjelice, a potom je Klainić poentirao 58:55. Džekson pogađa novu trojku za Francuze, a na poslednju pauzu Srbija je imala prednost – 62:60.

2/4 Srbija je fenomenalno otvorila drugu četvrtinu serijom od 7:0, Raduljica je blistao pod reketom, Jović je ubacio četiri poena, a seriju naših Francuzi su prekinuli tek posle tajmauta – 28:22. Ipak, ulazak visokog Gobera i razigranost Dijaoa vratili su Francuze sredinom druge deonice. Mini-serijom 6:2 naterali su Đorđevića da zatraži tajmaut i to urodilo plodom, pošto je potom ponovo Raduljica postigao poene za 34:26. Nakon prelepe akcije i proigravanja Simonovića za Katića, Bjelica je pogodio oba bacanja za najveću prednost Srbije – 39:28. U poslednjem minutu Francuzi dolaze do nove trojke, ali već u sledećem napadu na isti način uzvraća Teodosić – 42:31. U poslednjem napadu sjajni Lovernj pogađa uz faul Katića za 42:34 i odlazak na pauzu.

1/4 Selektor Aleksandar Đorđević odlučio je da prvu petorku Srbije čine Marković, Bogdanović, Kalinić, Štimac i Raduljica. Bogdan Bogdanović je raspoložen na samom startu, posle trojke u prvom napadu, dodaje još dva poena za prednost naših – 5:2. Francuzi su rezultatski pratili poenima pod košem, ali potom Kalinić pogađa uz faul i sigurno bacanja, a Bogdanović dodaje novu trojku za 13:9. Najraspoloženiji u timu Francuske bio je Žofri Lovernj koji je svojim sedmom poenom smanjio na 13:11, ali je na drugoj strani Simonović siguran sa linije bacanja (15:11). Odbrane su potom malo ‘spustile gard’  jer su oba tima izašla iz bonusa, pa je na jednoj strani blistao Bjelica, na drugoj Lovernj za 21:20 i tim rezultatom otišlo se na prvu pauzu.

 

„Orlovi“ su juče lako „preleteli“ Egipat, pošto su trijumfovali rezultatom 85:64 deklasirali nejakog rivala. Međutim, danas izabranike Aleksandra Đorđevića očekuje daleko teži ispit u meču sa aktuelnim šampionima Evrope.

Franucska je na prvenstvo došla oslabljena za usluge povređenog Jana Majimija, međutim, centar Jute Džez Rudi Gober, koji poseduje neverovatan raspon ruku, pokazao se u meču sa Brazilom kao čovek od koga se puno može očekivati.

„Trikolori“, sa masom tvrdog NBA jezgra, pred start Mundobasketa su se ubrajali u uži krug favorita za osvajanje medalje, međutim, hladan tuš doživeli su već na otvaranju pošto su izgubili od Brazila rezultatom 65:63.

Baš taj poraz mogao bi dodatno da pomuti račune našoj reprezentacije, jer prilika za „vađenje“ na takmičenjima kao što je SP nema mnogo. Upravo to je razlog zbog kojeg će „Trikolori“ danas dati sve od sebe kako bi popravili utisak sa starta šampionata.

Ipak, selektor Srbije Aleksandar Đorđević sa nestrpljenjem isčekuje start današnjeg duela:

– Francuska je sjajna, jedva čekam utakmicu sa njima. Biće teško. Imali su nekoliko dobrih utakmica pred početak prvenstva, imaju sada lidera u Batumu, uz  Dijaoa. Jedva čekamo taj izazov –  naveo je selektor Srbije.

Sa druge strane, bivši kapiten Partizana Žofri Lovernj, istakao je da bi najradije izbegao duel sa Srbijom. Reprezentativac Francuske svestan je kvaliteta kojeg poseduje selecija Srbije i zna odakle „Galskim petlovima“ preti najveća opasnost:

– Najopasniji su Bogdan Bogdanović, Miloš Teodosić, Nenad Krstić, ima mnogo dobrih igrača…Naravno da ću zagrliti Bogdana, apsolutno ga volim, ali sada smo u različitim timovima i moramo jedan protiv drugog – rekao je Lovernj.

Eventualnom pobedom Srbija bi imala prilike da u znatno manje napetoj atmosferi sačeka rasplet u Grupi A.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter