0
Košarka

FOTO: STARSPORT

MUNDOBASKET: Siguran let ‘orlova’ u Granadi

Objavljeno: 30.08.14 u 17:10

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom naad Egiptom (85:64)  je počela Svetsko prvenstvo u Španiji, u Granadi. Selektor aleksandar Đorđević šansu je dao svim igračima, raduje što je dosta vremena na terenu proveo Miloš Teodosić, uprkos najavaam da će propustiti meč, dao je 15 poena, a ritam hvata i kapiten Nenad Krstić.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Najefikasniji u srpskom timu bio je Teodosić sa 15 poena (5-7 iz igre), uz 4 skoka, ali bez asistencije. Miroslav Raduljica je za 13 minuta na parketu imao 13 poena (6-10 iz igre) i 6 skokova, a Stefan Birčević imao je 11 poena i 9 skokova. Nikola Kalinić takođe je dao 11 poena, a Nemanja Bjelica imao je 7 poena, 5 skokova i 2 asistencije. 

Zagrevanje je proteklo onako kako se očekivalo, ali Egipat svakako nije protivnik na osnovu kojeg možemo da pravimo neku analizu. Sutra nam predstoji veoma važan meč sa Francuskom (nedelja, 15.30).

4/4 „Orlovi“ sigurno „lete“ ka prvoj pobedi na Mundobasketu. Selektor dosta kombunuje, daje šansu svim igračima i čuva svežinu za važnije duele. Teodosić će u igri provesti poslednja dva minuta. Već je došao do 15 poena… Hteo je Simonović da meč završi trojkom, na kraju 21 razlike…

3/4 Na veliki odmor su izabranici Aleksandra Đorđevića otišli sa 12 poena razlike, atokom trećeg dela igre su prednost udvostručili. Faraoni su dugo bili baz koša. Na teren je prvi put ušao Raško Katić, a Srbija je ovaj deo igre završila sa – 25:12.

2/4 Početak druge deonice pripao je našoj selekciji, Teodosić je ušao u igru i odmah postigao trojku, a posle koša Simonovića Srbija vodi 26:14. Krstić je zakucao na asistenciju Bogdanovića, ali su Egipćani uhvatili priključak i smanjili na 28:20.  Poenima Kalinića i trojkom Jovića, Srbija odlazi na 35:22. Razigrani Jović je potom odlično pronašao Birčevića koji zakucava za +15 – 37:22. Egipćani su nastavili da šutiraju za tri poena i spustili na 40:29, ali je sjajni Jović novom trojkom uzvratio u sledećem napadu za 43:29. U poslednjoj sekundi druge deonice, Egipat pogađa za dva poena za 43:31 i odlazak na pauzu.

1/4 Prema informacijama neposredno pred početak susreta selektor Aleksandar Đorđević neće moći da računa na Miloša Teodosića, ali nije u pitanju povreda već virus. On će biti na klupi, a pitanje je koliko će ga Đorđević danas koristiti. Početnu petorku Srbije čine: Marković, Bogdanović, Kalinić, Birčević i Raduljica. Posle nekoliko promašaja za tri poena sa obe strane, Srbija dolazi do vođstva od 4:0 poenima iz reketa preko Birčevića i Raduljice. Egipćani posle pet promašaja za tri poena, dolaze do četiri poena iz reketa, ali potom Kalinić i Raduljica odvode naše na 8:4. Zaigrali su naši mnogo bolje, Raduljica je dominirao u reketu, dok je Bogdanović pogodio prvu trojku, a Kalinić je dodao nove poene za 20:7 za Srbiju. Posle tajm auta, Egipćani su zaigrali bolje, vezali šest poena, ali je Srbija na prvu pauzu ipak otišla sa lepom prednošću – 21:13.

Sastavi

SRBIJA: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac.

EGIPAT: Samir, Gendi, Kamal, Badr, Abouelanin, Elgamal, Elsabah, Genedi, Susa, Elmekavi, Ibrahim, Rabi.

 

– Želimo normalan pristup takmičenju, bez uspona i padova. Od igrača tražimo da vidimo „vatru“ na terenu, lepu igru. Mi igramo timski, ne zavisimo od pojedinca, to su svi igrači shvatili. Svaki od igrača i nas ostalih podjednako deli teret.U našem timu su vrhunski takmičari, imaju mnogo iskustva iza sebe i nemamo pravo da, ako izgubimo, kažemo da smo imali slab dan. Na ovakvim prvenstvima izgubljena utakmica ne može da se pravda slabim danom. Na nama je da izbegnemo mentalnu blokadu, da dobro odigramo prvenstvo i da želimo da pobedimo u svakoj utakmici. Bez alibija ulazimo u takmičenje – rekao je selektor Aleksandar Đorđević u najavi pred prvi meč na Mundobasketu.

Titulu prvaka sveta od pre četiri godine osvojenu u Turskoj brani selekcija SAD, koja je i sada pored nešto slabijeg sastava glavni kandidat za krunu. Drugi favorit je domaćin Španija sa svim NBA zvezdama, dok za treću poziciju bukvalno konkurišu sve ostale reprezentacije.

Grupa A, Granada – danas:

Egipat – Srbija 15.30
Francuska – Brazil 18.00
Iran – Španija 22.00

Grupa B, Sevilja – danas:

Hrvatska – Filipini 12.30
Portoriko – Argentina 17.30
Grčka – Senegal 20.00

Grupa C, Bilbao – danas:

Ukrajina – Dominikanska Republika 12.30
Novi Zeland – Turska 16.00
SAD – Finska 21.30

Grupa D, Las Palmas – danas:

Angola – Južna Koreja 13.30
Australija – Slovenija 17.30
Meksiko – Litvanija 20.00

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter