1
Košarka

FOTO: STARSPORT

Završen najbizarniji meč u istoriji KLS, Zvezda pobedila Partizan 97:88 (VIDEO)

Objavljeno: 14.06.14 u 23:20

U najbizarnijoj utakmici u istoriji finala Košarkaške lige Srbije Crvena zvezda je savladala Partizan rezultatom 97:88.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Sramni meč u hali „Pionir“ u kojem je bio nominalni domaćin Partizan, okončan je nakon bezmalo tri i po časa svega osim košarke.

Susret su obeležili brojni skandali, trener Duško Vujošević je na 2:17 pre kraja treće deonice, nezadovoljan suđenjem, povukao igrače sa parketa zbog čega je meč prekinut na desetak minuta.

Kada se pomislilo da je tu kraj, usledio je novi šok. Na startu poslednje deonice usledila je opšta tuča na terenu zbog čega su isključeni gotovo svi igrači oba tima.

Usledio je novi prekid u trajanju od sat vremena, publika je ispražnjena iz hale, a utakmica se konačno završila i to sa „četiri na dva“. Košarkaši Partizana pokušali su da „nasilno“ prekinu“ susret, Lovrenj je tražio svoj peti prekršaj kako bi Tepić ostao sam na terenu, ali je meč ipak na jedvite jade okončan rezultatom 97:88.

Strelci:

Partizan: Boganović 34, Lovrenj 26, Tepić 11
Crvena zvezda: Dženkings 16, Nelson 12, Katić 11

Tok meča:

4/4 – Poslednja četvrtina nije ni počela, a onda skandal, koji je delovao kao da nije mogao da bude veći, potpuno je eskalirao. Davis Bertans je napravio peti prekršaj i to u napadu, i tada su stvari pukle totalno.

Demarkus Nelson i Nikola Milutinov našli su se u „klniču“, a „zagrljaj“ ove dvojice igrača pretvorio se u masovnu tuču u kojoj su sevali direkti, krošei, a i udarci nogom i u kojoj su učestvovali, bezmalo, svi igrači koji su se našli na terenu…

Scena iz dvorane „Pionir“ apsolutno je izgledala kao da se na terenu ne igra košarkaški duel, već da je reč o ultimejt fajt okršaju. Najblaže rečeno. Nakon konsultacija zapisničkog stola i sudija, naloženo je pražnjenje dvorane i predviđeno je da se utakmica nastavi nakon 45 minuta.

Policija je, kako bi se sprečio eventualni obračun pristalica dva najpopularnija srpska kluba, iz hale najpre izvela navijače Partizana. Za to vreme, „Delije“ su ostale u svom sektoru „Pionira“ kako ne bi se izbeglo mešanje navijača.

Utakmica je prekinuta pri vođstvu Zvezde rezultatom 69:64. Sudije, nakon što su se igrači vratili na teren posle pražnjenja dvorane, donele odluku da se utakmica završi „pet na tri“, a crno-belima je ostalo samo trojica igrača na terenu.

Zvezdini igrači su se rasporedili oko linije za tri poena i krenuli su u svoj šuerski treing. Crno-beli, koji su na terenu ostali sa Bodanovićem, Lovrenjem i Tepićem, u napadu su se suočili sa utrajanjem, ali su divlji šutevi, pre svih Bodanovića, nekako ulazili.

Na drugoj strani, za Zvezdu nisu isključeni Lipovij, Rebić, Dženkins, Katić i Simonović. Iako su crveno-beli imali prednost od čak dva igrača više, Partizan je zahvaljujući Lovrenju smanjio na 75:78. Nakon toga, Katić je uspeo da zaradi i dva brza faula, pa se igralo „četiri na tri“.

Uprkos brojčanoj prednosti na terenu, Zvezda se „davila“ na terenu i na jedvite jade je uspela da reši meč u svoju korist. Partizan je u finišu pokušao da ostane samo sa jednim igračem kako bi rezultat bio registrovan „službenim“ rezultatom, ali u tome nije uspeo.

3/4 – Prvi napad u trećoj deonici imali su crveno-beli, ali jedino što su uspeli jeste da – stignu do svoje treće izgubljene lopte. Srećom po njih, „večiti“ rival je uzvratio istom merom.

Tek posle minut i po igre u nastavku, Žo Lovrenj je poentirao za Partizan nakon sjajnog pik & rola. Odmah potom crno-beli su ukrali jednu loptu, ali, kao i tokom većeg dela prvog poluvremena, nisu uspevali da dođu do poena iz tranzicije. Sve što su u toj situaciji uspeli jeste da Danis Bertans upiše tehničku grešku posle koje je Zvezda došla do prenosti od 48:34.

Zvezda je potom odlučila da ekploatiše visinu Bobija Marjanovića, koji nije imao većih problema da upiše svoj šesti poen. Sredinom deonice, Bogdan Bogdanović preuzeo je veću odgovornost, rešio je par napada za svoj tim, ali je Nelson trojkom oi svojom osmim poenom, našao odgovor na dobru igru jednog od najtalentovanijih igrača Evrope.

Sjajni Bogdanović nastavio je sa terorisanjem rivala, za polovinu treće četvrtine sakupio je čak 12 od svojih ukupno 20 poena, a crno-beli su serijom od 9:2 smanjili prednost na „minus sedam“.

Ono što se do sredine treće četvrtine događalo igračima Partizana, kao da je nekom magijom prešlo na košarkaše Zvezde. U fazi napada crveno-beli su sa loptom delovali kao sa vrućim kropirom u rukama, a kao posledica svega toga Partizan se rastrčao po terenu pa je sve u tim trenucima polazilo za rukom izabranicima Duška Vujoševića koji su „krckali“ prednost rivala.

A onda, nakon jednog naizgled bezazlenog duela Blažića i Bertansa, kojeg su sudije okarakterisali kao prekršaj Letonca, Duško Vujošević je na 2:17 odlučio da povuče igrače sa terena. Zapisnički sto je pokazao da crno-beli imaju 10 minuta da se vrate na teren pre nego što se utakmica ne završi službenim rezultatom.

Ipak, kada se očekivalo da će meč biti zvanično prekinut i rešen službenim rezultatom, na oko minut pre isteka predviđenog vremena, igrači Partizana su se ipak vratili na teren, a sudije su dosudile tehničku grešku klupi domaćina.

Neverovatni Bogdan Bogdanović u pretposlednjem napadu crno-belih bukvalno je zapalio „Pinor“, pošto je ubacio svoj 15 od ukupno 23 poena u trećoj četvrtini i doneo dramu smanjivši prenost rivala na svega četiri poena 62:66, rezultat sa kojim se otišlo na kratak predah.

2/4 –  Partizan je uspeo da se vrati u život na početku druge četvrtine, međutim mini-seriju crno-belih prekinuo je Bobi Marjanović koji je sjajnim rolingom zagospodario na niskom-postu.

Partizan nije uspeo da reši ni sledeći napad, pa je Jaka Blažić ponovo doneo osetniju prednost od 28:21. Umesto da nominalni domaćin stane na loptu, usledila je prodata lopta, sedma za Partizan, a Lazić je rutinskim polagnjem primorao Duška Vujoševića da zatraži minut predaha.

Iako je Žo Lovernj prekinuo seriju crveno-belih, kriza u igri Partizana osećala se u svakom posedu. Bez ideje u napadu. Na drugoj strani, Zvezda je pogađala skoro svaki šut ka košu rivala, pa je tako dno mrežice pocepala „divlja“ trojka Lazića, a odmah potom i ništa manje „pitom“ šut s poludistance Dženkinsa.

Sudije su uspostavile jako čudan kriterijum, faulovi u napadu ređeni su kao na traci, Katić ih je upisao dva, a Pavlović odmah u narednom napadu jedan. Četvrtina je okončana atraktivnim zakucavanjem Lazića, njegovim 12 poenom uz šut iz igre 4-5. Dženkinks je proknjižio 10, pa se na poluvreme otišlo sa ubedljivom prednošću Zvezde od čak 13 poena.

1/4 – Crvena zvezda je odlično otvorila utakmicu i već posle prva dva minuta je imala osam poena prednosti (0:8) što je umela da sačuva pa čak u nekoliko navrata i da podigne na +9, kako je i završena prva četvrtina (15:24). Najefikasniji kod gostiju su Blažič sa devet i dženkins sa osam poena, a na drugoj strani Pavlović je ubacio osam.

Novo finale – stari rivali. O tituli prvaka Srbije i ove kao i prošle godine odlučivaće beogradski večiiti rivali Partizan i Crvena zvezda i ponovo će crno-beli imali prednost domaćeg terena pošto su ligaški deo Košarkaške lige Swrbije završili na prvom mestu.

Ako izuzmemo već duže povređene Lea Vestermana i Dragana Milosavljevića oba tim u finalnu seriju ulaze bez kadrovskih problema i to posle pobeda u dva meča u svojim polufinalnim serijama protiv kragujevačkog Radničkog odnosno Mega Vizure.

„Svaki put kada se sastaju Zvezda i Partizan utakmica ima poseban značaj, predigru i specifične okolnosti. Emotivno se prilazi utakmici, iako glava treba da bude mirna. Meč ima dodatnu težinu jer se odlučuje o prvaku Srbije. Zvezda ima kvalitetan tim, čvrsti su u odbrani i mislim da bi skok mogao da budem od presudnog značaja“ – rekao je u najavi ovog meča trener Partizana Duško Vujošević.

Nešto slično izjavio je i šesf stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Radonjić.

„U mečevima između Crvene zvezde i Partizana nikad nema favortia, tako da nije bitan učinak timova tokom sezone. Najvaženije je posmatrati i izvući analizu iz svakog duela pojedinačno. Svi učesnici će dati svoj maksimum, kako zbog titule, tako i zbog specifičnosti derbija. Partizan ima prednost domaćeg terena, ali to do sada nije bila prednost. Moramo u subotu da pokažemo pravo lice i dokažemo da zaslužujemo titulu.“

Drugi meč u kojem će navijačku većinu na svoj strain imati klub sa Malog Kalemegdana na program je već u ponedeljak, 16. juna, dok je treći duel zakazan za četvrtak, 19. juna.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter