2
Evrokup

FOTO: STARSPORT

Evrokup: Neizvesno u Litvaniji, Zvezda izborila četvrtfinale

Objavljeno: 12.03.14 u 20:26

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u četvrtfinale Evrokupa nakon što su poraženi u revanš meču osmine finala od Lijetuvos Ritasa 82:80. Protivnik crveno – belima u osam najboljih biće ukrajinski Budiveljnik koji će zbog aktuelne situacije u toj zemlji najverovatniji biti domaćin u Litvaniji.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Plus 6 iz ‘Pionira’ bila dovoljna prednost za beogradske crveno – bele koji su u Litvaniji pre svega u prvom poluvremenu odigrali vrlo zrelu utakmicu, a treba istaći i da ih je u tom periodu igre odlično služio šut. Sve je moglo da padne u vodu u poslednjih pet minuta utakmice kada je Ritas poslednji put probao da stigne zaostatak, ali bez obzira na pritisak crveno – beli su znalački priveli meč kraju

U ključnim trenucima DeMarkus Nelson i Čarls Dženkins odigrali su dobro što je na kraju bilo i presudno.

Odličnu utakmicu odigrao je Raško Katić sa 19 poena i 4 skoka. Dženkins imao je samo 7 poena, ali je pet postigao u poslednjih minut i po meča.

Nelson je ubacio 16 poena i imao po 5 skokova i asistencija, a 12 poena dodao je Boban Marjanović.

U redovima Lijetuvosa po 16 poena ubacili su Palasios i Seibutis, a 14 Songaila.

Evrokup, revanši osmine finala:

Nanter – Budiveljnik 71:76 (prvi meč 82:86)
Ankara – Himik (71:75)
Himki – Valensija 97:82 (59:75)
Nižni – Bešiktaš 95:71 (71:88)
Hapoel – Ulm (87:89)
Alba – Sasari 96:93 (91:83)
Uniks – Nimburk 76:59 (91:58)
Lijetuvos Ritas – Crvena zvezda 82:80 (82:88)

Tok utakmice:

4/4 Vrlo neizvesno je bilo u poslednjem periodu revanš meča osmine finala Evrokupa. Domaćini su uspeli da uđu u egal utakmicu, u par navrata imali su prednost od +4 i veoma ozbiljno zapretili crveno – belima. Tome je najviše uslovila presing igra koju je postavio trener Ritasa Aleksandar Petrović i na koju crveno – beli nisu znali adekvatno da odgovore. Ipak, stvari u svoje ruke preuzeo je prvo Dženkins, a nakon toga i Nelson pa ke Zvezda uspela da sačuva prednost iz Beograda i ostvari veliki uspeh plasmanom u osam najboljih.

3/4 Crveno-beli su u nastavak utakmice ušli ‘mekše’, pa je prednost od sedam poena sa polovremena vrlo brzo istopljena. Imao je Ljetivos +1, ali i priliku da se odlepi, međutim izabranici Dejana Radonjića ponovo su uspostavili kontrolu igre i vratili prednost na svoju stranu, da bi na kraju treće četvrtine ona iznosila +5.

Crveno-beli imaju prednost od sedam poena na poluvremenu najviše zahvaljujući neverovatnom procentu za tri poena – 7/8, od kojih je tri postigao Tadija Dragićević. Nelson ima 11, Dragićević 9, a Marjanović osam poena.

2/4 – Jelovac trojkom otvara drugu deonicu, ali na drugoj strani uzvraća Nelson. Katić pogađa dva bacanja na novih Zvezdinih +5, ali potom domaći vezuju pet poena preko Babrauskasa i Gečevisijusa što je nateralo Dejana Radonjića da zatrži tajmaut – 27:29. Predah prija gostima, Katić dolazi do lakih poena pod košem, a nakon što uzvraća Daudel sa linije bacanja, Lazić trojkom ponovo odvodi Zvezdu na +5 – 29:34. Sjajni crveno-beli nastavljaju izvanrednu šutersku seriju za tri poena, pošto je Dragićević vezao dve troijke – 33:40. Zvezda ne staje, nakon lakih poena Nelsona, Dragićević vezuje treću uzastopnu trojku za 33:45. Ipak, crveno-beli se potom malo opuštaju, domaći koriste i serijom 5-0 smanjuju – 38:45. Novu trojku ubacio je Nelson u poslednjem minutu, ali su domaći nekako uspeli da zadrže korak na poluvremenu protiv fantastične Crvene zvezde – 42:49.

1/4 – Zvezda bolje otvara meč i iz prva dva napada pogađa preko Marjanovića i Nelsona. Nakon toga, gosti lako gube dve lopte, a Lijetuvos poenima Palasiosa dolazi do izjednačenja – 4:4. Radenović promašuje oba slobodna bacanja, a na drugoj strani nakon novog pikenrola, domaći dolaze do prve prednosti – 6:4. Radenović se već u narednom napadu iskupio i pogodio iz daljine za novo izjednačenje. Sledi mini serija Zvezde trojkom Blažiča i lakim poenima Marjanovića i gosti odlaze na +5 – 10:15. Zvezda je uspela da održi svoju prednost, Blažič sa iste pozicije pogađa novu trojku – 15:20. U poslednjim sekundama prve deonice Jelovac i Dženkins ubacuju po dva bacanja – 17:22.

———–

U prvom susretu igranom u Beogradu prošle nedelje, crveno-beli nisu uspeli da sačuvaju dvocifrenu prednost koju su imali u par navrata, pa u današnji susret ulaze sa šest poena viška iz prvog meča.

Trener Radonjić kao i iskusni Katić, najavili su da ih pomenutih šest poena neće ometi, te da će meč igrati kao da je prvi susret završen bez pobednika.

Tokom vikenda, oba tima su upisala ubedljive pobede na domaćem terenu, Zvezda protiv Krke a Lijetuvos Ritas protiv Turova.

U prethodna tri duela ova dva tima, crveno-beli su izlazili kao pobednici, a slavili su i na prošlom gostovanju, 20. decembra prošle godine sa čak 99:75 u okviru Evrolige.

hotsport.rs

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter