0
Evrokup

FOTO: STARSPORT

Zvezda nosi šest poena viška u Litvaniju

Objavljeno: 05.03.14 u 21:20

U prvom meču osmine finala Evrokupa košarkaši Crvene zvezde savladali su Lijetuvos Ritas u beogradskoj hali Pionir sa 88:82 (23:27, 22:14, 25:19, 18:22) pa na revanš u Viljnus, koji je na programu sledeće srede, nose samo šest poena prednsoti.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Mogli su crveno-beli da trijumfuju i ubedljivije pošto su na kraju treće četvrtine imali 10 poena viška, na početku četvrte i 12 (72:60), ali su i Litvanci mogli da izvuku manji poraz pa bi moglo da se kaže da su na kraju obe strane zadovoljne postignutim.

Kod Crvene zvezde najefikasniji je bio Boban Marjanović sa 21 poenom, Tadija Dragićević je ubacio 16, a Demarkus Nelson 13 poena. Na drugoj strani najveće glavobolje srpskom timu zadavao je Sejbutis sa 17 poena, Gecevičijus je ubacio 14, a Palasios i Kuk po 13 poena.

Tok meča:

4/4 – U poslednjih pet minuta Zvezda ulazi sa devet poena prednosti (76:67). Novom trojkom Dragićevića crveno-beli ponovo dolaze do dvocifrene prednosti (79:69), ali je usledila mini serija Ritasa od 5:0 pa gosti ponovo imaju relativno mali zaostatk (79:74). Problem za domaći tim je što je iz igre zbog pet ličnih grešaka izašao najbolji odbrambeni igrač Branko Lazić. Uoči poslednjeg minta Zvezda je imala sedam poena prednosti (85:78), ali je slabim zagrađivanjem posle promašenih bacanja dozvolila gostima da poentiraju i ponovo smanje na -5, 45 sekundi pre kraja meča.

3/4 – Novom trojkom raspoloženog Lazića Zvezda posle dva i po minuta igre u trećoj četvrtini dolazi do maksimalnih +9 (50:41). Tek na isteku četvrtog minuta gosti postižu prve poene i tako prekidaju seriju Zvezde od 7:0 (52:43), a već u sledećem napadu Jelovac spušta na sedam poena zaostatka za Litvance. Serijom 11:2 gosti se u potpunosti vraćaju u igru i dolaze na samo dva poena zaostatka (54:52). Trojkama Dragićevića i Dženkinsa Zvezda na dva minuta pre kraja treće deonice ponovo stiče osetniju prednost (65:57). Na poslednji veliki odmor otišlo se sa 10 poena prednosti za domaći tim (70:60) koji se prilično raspucao u trećih 10 minuta i nema sumnje da bi Zvezdini navijači bili zadovoljni kada bi ovolika razlika ostala do kraja utakmice, ako ne postoji mogućnost da bude veća.

U prvom poluvremenu viđene su dve različite četvrtine, u prvoj su gosti briljirali u napadu, a u drugoj je proradila Zvezdina odbrana što se odrazilo i na rezultat pa su četiri poena viška gostiju sa prve pauze postali četiri poena suficita za Zvezdu na poluvremenu. Uz Marjanovića koji je ostao na 11 poena, efiaksni su bili Tejić sa osam i Blažič i Nelson koji su dodali po šest. Kod gostiju se Palasiosu koji ima 11 poena pridružio raspoloženi Gecevičijus koji je ubacio tri trojke odnosno devet poena.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

2/4 – Za razliku od prve četvrtine u kojoj je palo čak 50 poena za prvih pet minuta drugog perioda viđeno je sedam poena, 5:2 za Zvezdu, da bi crveno-beli u 16. minutu ponovo poeveli, da bi zakucavanjem Simonovića povećali na tri poena razlike (32:29). Ritas uzvraća sa pet vezanih poena i ponovo vraća prednost na svoju stranu (32:34). trojkom Branka Lazića u poslednjoj sekundi druge deonice Zvezda je došla do maksimalnih +4 (45:41).

1/4 – Nije dobro počela utakmica za Crvenu zvezdu koja je u prvoj četvrtini primila čak 27 poena, a postigla 23. Crveno-bele ne služi šut sa distance odnosno nije ubačena nijedna trojka dok su sa druge strane Litvanci ubacili tri šuta uza linije 6,75. Najefikasniji u ekipi Dejana Radonjića je Boban Marjanović sa 11 poena, a na drugoj strani isti učinak ima Palasios. Najatraktivniji potez napravio je Jaka Blažič koji je u kontri pretrčao sve protivničke igrače i zakucao loptu u koš.

19.25h – Na pet minuta pre početka meča hala je u velikoj meri popunjena odnosno ima oko 6.500 gledalaca

19.00h – Obe ekipe su izašle na zagrevanje pola sata pred početak meča, a navijače je pozdravio i novi igrač Crvene zvezde Oleksandr Lipovij koji nema pravo nastupa u utakmicama Evrokupa.

 18.50h – Kao što je trener Crvene zvezde Dejan Radonjić i najavio u sastavu domaće ekipe zbog povrede nema Ivana Radenovića umesto kojeg je na spisku 18-godišnji Stefan Lazarević. Tadija Dragićević je u ekipi, ali je njgov nastup i dalje neizvestan. Na nešto više od pola sata pre početka utakmice u hali Pionir ima oko 1.500 gledalaca.

Takmičenje u Evrokupu stiglo je do eliminacione faze tačnije do osmine finala u kojem će Crvena zvezda odmeriti snage sa starim poznanikom, ekipom Lijetuvos Ritasa.

Dva tima su već odigrala dva međusobna duela ove sezone i to u grupnoj fazi Evrolige koju niko od njih nije uspeo da prebrodi. Zvezda je u Beogradu trijumfovala 88:77, a u Viljnusu je bila još ubedljivija trijumfovavši sa 99:75.

„Očekuje nas nova dva duela sa Lijetuvos Ritasom u takmičenju gde su oni imali mnogo uspeha i koji su svojevremeno osvojili. Imaju kvalitetan i iskusan tim, ogroman napadački potencijal i dolaze u dobroj formi. Bez dileme predstoji nam težak meč, ali očekujem pobedu na našem parketu. Ne razmišljamo o koš razlici, već samo o pobedi“ – rekao je u najavi ovog meča trener Crvene zvezde Dejan Radonjić koji je otkrio da večeras zbog povrede sigurno neće igrati Ivan Radenović, dok je Tadija Dragićević pod znakom pitanja.

Na prvom meču odigranom u srpskoj prestonici Litvance je vodio nemački stručnjak Dirk Bauerman, a sada je na klupi ekipe iz Viljnusa dobar znanac ovdašnje publike Aca Petrović.

„Zvezda nas je pobedila dva puta u Evroligi. Nadigrali su nas i u Viljnusu. Mislim da nas je Zvezda izabrala jer oseća samopouzdanje kada igra sa nama. Moramo da pronađemo način da preživimo 40 minuta u Beogradu, a onda će sve zavisiti od revanša u Viljnusu“ – kazao je Petrović pred današnji duel

Pobednik ovog dvoboja će u četvrtfinalu Evrokupa odmeriti snage sa boljim iz dvoboja između Budiveljnika i Nantera, a u kojem je već odigrana prva utakmica.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter