0
Evropske lige

Dan sećanja na Bazbijeve bebe

Objavljeno: 06.02.13 u 17:46

Minhen1

Na današnji dan pre 55 godina dogodila se tragedija u koja je odnela 23 zivota. Tog 6. februara 1958. godine avion sa ekspedicijom Mančester Junajteda srušio se pri povratku iz Beograda, na minhenskom aerodromu.

Dan pre nesreće Junajted je u Beogradu, na stadionu JNA, igrao četvrtfinalni meč Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom. Rezultat je bio 3:3, ali je u Mančesteru bilo 2:1 za Junajted, pa su Bazbijeve bebe prošle dalje.

Minhen 2

Legendarni Mat Bazbi proveo je nekoliko nedelja u bolnici, ali je uspeo da se oporavi i stvori još dva dobra tima, kao i Bobi Čarlton koji će u godinama posle tragedije nositi Junajted do najvećih uspeha.

U Minhenu su živote izgubili Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Liam Vilan.

Minhen 3

Tada je Crvena zvezda uputila zvaničan predlog da se Mančester Junajtedu dodeli titula počasnog osvajača Kupa šampiona, a dres crvenih đavola pored crvene i bele zauvek je dobio i crnu boju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter