0
Fudbal

FOTO: Twitter/Borussia Dortmund

‘DER KLASIKER’ PRAZNIK FUDBALA U NEMAČKOJ: Duel između ‘Bavarske’ i ‘Pruske!’ (VIDEO)

Objavljeno: 04.11.23 u 08:15

Očekuje nas spektakl.

Danas se od 18:30 na ‘Vestfalenu‘ igra čuveni nemački ‘Der Klasiker’ između Borusije iz Dortmunda i Bajern Minhena u okviru desetog kola Bundeslige. Ovo je najveći derbi u ovoj državi, jer je to sudar dva najuspešnija kluba koja su osvojila 26 titula u poslednjih 30 godina.

Međutim, naziv ‘klasik‘ se često osporava zbog malog istorijskog rivalstva između timova, za razliku od duge istorije mnogih drugih istaknutih fudbalskih derbija u Nemačkoj kao što je derbi između Dortmunda i Šalkea koji ima veću draž. Takođe, većim od ovog derbija smatraju se i bavarski klasici u kojima su učestvovali Bajern Minhen i Nirnberg, i starije rivalstvo iz 70-ih između Bajerna i Borusije Menhengladbah. Ovaj duel je istorijski sukob između država ‘Bavarske’ i ‘Pruske’

Prvi susret između Bajerna i Dortmunda odigran je 16. oktobra 1965. godine u Bundesligi, a trijumfovali su ‘Milioneri‘ rezultatom 2:0. Treba napomenuti da je ovo prilično novo rivalstvo, najmlađe od svih pošto je u vreme dominacije Bajerna tokom 70-tih i 80-tih godina njegov najveći rival bila Borusija Menhengladbah.

Milioneri‘ su počeli da se ističu tek dolaskom Otmara Hicfelda na mesto trenera. Prvo su u četiri uzastopne sezone završavali među prva četiri na tabeli, da bi konačno 1995. osvojili svoju prvu titulu posle 31 godine, a onda je i odbranili naredne sezone. Tada su trofej osvojili četiri kola pre kraja. Bajern nije dobro prihvatio dominaciju drugog kluba, tako da je za narednu sezonu doveo gomilu pojačanja i uspeo da povrati titulu, ali je Dortmund iste sezone osvojio Ligu šampiona.

Mečevi ovih rivala postali su sve oštriji i uzbudljiviji. U sezoni 1996/97. smo počeli da prisustvujemo legendarnim scenama, kao što je ona kada je Mateus optužio Melera da je beba, imitirajući suze tokom radovanja. Rivalstvo je dostiglo vrhunac na smeni vekova kada je Bajern je doveo Hicfelda i osvojio tri uzastopne lige, od 1999. do 2001, a onda i Ligu šampiona 2001.


Dortmund je novu titulu osvojio 2002. u nezaboravnoj sezoni. Tada je u pretposlednjem kolu pretekao Bajer Leverkuzen, a na kraju je imao samo dva boda više od trećeplasiranog Bajerna. Negde u tom periodu rivali su odigrali najžustriju utakmicu u istoriji Bundeslige, kada je dodeljeno 13 žutih i tri crvena kartona.

Međutim, pored loših momenata, bilo je i onih drugih. Naime, u periodu od 2003. do 2010. godine usledila je dominacija ‘Bavaraca‘, dok je Dortmund bio na ivici bankrota, pa je u pomoć uskočio Bajern i spasio ih katastrofe. Borusija se povratila, a renesansa je počela dolaskom Jirgena Klopa iz Majnca.

Mladu generaciju koju su predvodili Gece, Kagava, Humels, Levandovski donela je Dortmundu titule 2011. i 2012. godine, a ekipa je tada redovno pobeđivala Bajern. Kao šlag na tortu usledila je pobeda nad Bajernom od 5:2 u finalu kupa i prva dupla kruna u istoriji kluba.

Bajern se posle toga vratio dominantnom pobedom u prvenstvu, izgubivši samo jednu prvenstvenu utakmicu na tom putu. Kruna sezone, a i slatka osveta usledila je u finalu Lige šampiona 2013., to je bio prvi ‘klasiker‘ u evropskom finalu bila je nezaboravna utakmica, a slavio je Bajern golom Robena u 89. minutu.

Ne treba zaboraviti ni da je Bajern oteo Dortmundu dve velike zvezde: Roberta Levandovskog i Marija Gecea, ali i Humelsa. To je baš zabolelo čuveni ‘Žuti zid’, pogotovo prodaja Gecea, koji je ponikao u klubu i smatran je budućnošću kluba. U svojoj istoriji ova dva kluba odigrala su ukupno 133 susreta, a Bajern je 66 puta izašao kao pobednik, dok je Borusija trijumfovala 32 puta, a nerešen ishod je bio u 35 navrata.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter