0
Košarka

FOTO: AdmiralBet Košarkaška liga Srbije

HOTSPORT ANALIZA ADMIRALBET KLS: Ambiciozni Čačani, povratnički ples Radničkog i perspektivni Rosoneri! (2/2)

Objavljeno: 27.09.23 u 10:22

Drugi deo analize nikada kvalitetnijeg KLS-a.

Nova sezona u AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije samo što nije počela, interesovanje za naše nacionalno prvenstvo postaje sve veće, što je i logičan sled okolnosti, budući da je kvalitet u odnosu na neku bližu prošlost znatno unapređen. Naravno, još je to na nekom nivou ispod prvih liga drugih vodećih evropskih košarkaških zemalja, no, to ne mora da bude tako još dugo. Nesumnjivo, domaći šampionat raste u svakom pogledu iz godine u godinu, što igrački, što marketinški, te je sve primamljivija stanica za proverena košarkaška imena u našoj zemlji, ali i kvalitetne strane igrače.

Titulu prvaka brani čajetinski Zlatibor, koji će zajedno sa subotičkim Spartakom biti i deo ABA2 karavana, a u nacionalnom prvenstvu imaće i te kako jaku konkurenciju u vidu mnogobrojnih timova koji su istakli kandidaturu za napad na najviši mogući plasman. U međuvremenu, kvalifikacije za drugu po snazi regionalnu ligu igra novosadska Vojvodina, tako da će vrlo brzo biti poznato koliko će KLS imati predstavnika na jadranskoj sceni. U nastavku vam predstavljamo drugi deo HotSport analize timova pred novu sezonu AdmiralBet Košarkaške lige Srbije.


PRVI DEO: HOTSPORT ANALIZA ADMIRALBET KLS: Subotička renesansa, rekonstrukcija na Zlatiboru i burno leto u Valjevu! (1/2) 


SLOGA KRALJEVO

Donedavni ABA 2 ligaš, u poslednje vreme radio je na rešavanju problema stabilizacije kluba, promenjeno je nekoliko upravničkih garnitura, ali u novu sezonu ulazi spreman, sa timom sačinjenim od miksa domaćih, lokalnih igrača, uz nekoliko pojačanja sa strane, pod vođstvom trenera-povratnika, Marka Dimitrijevića. U Kraljevu su ostali starosedeoci Jovan Stamenić, Stefan Matović, Đorđe Simeunović, Bogdan Petrović, Bogdan Savić, Luka Todosijević i Matija Jordović. Veliko pojačanje u plejmejkerskoj liniji predstavlja bivši mladi reprezentativni kapiten naše zemlje, Aleksa Kovačević, koji se vratio u Srbiju nakon nekoliko godina u Nemačkoj.

Na poziciji jedan, njemu se pridružio još jedan mladi košarkaš, Jovan Marjanović, nakon epizode u sarajevskim Sparsima. Povratnik u matični grad jeste krilni centar Nikola Stefanović, koji je čak pet godina nosio dres valjevskog Metalca. Njegov bivši klupski drugar, Nikola Pavić, takođe je stigao u Slogine redove, posle jednogodišnje pauze izazvane pretrpljenom povredom. Na poziciji centra klub je pojačao Čačanin Srđan Krsmanović, koji je prethodne sezone nosio dres Dunava i OKK Beograda. Tu su i mladi igrači Luka Andrić i Vukašin Spasojević, a iz Vojvodine, kao pojačanje na krilnim pozicijama, angažovan je Andrija Ristanović.

Jedini strani košarkaš u sastavu iz Kraljeva biće sjajni američki bek Kevin Kangu, koji je nastupao za razvojni tim Oklahome u NBA G ligi. Kraljevčani su oformili jednu pravu fajtersku ekipu, koja možda za sada ne ističe previsoke ambicije, ali bi vrlo lako mogla da bude pravo osveženje domaćeg prvenstva. Veoma je važna činjenica da je sačuvan kostur tima, hemija koja vlada među višegodišnjim saigračima znala je u prošlosti da nadjača individualni kvalitet i da tako obezbedi dobar rezultat.

Došli:

Marko Dimitrijević (trener)

Srđan Krsmanović (OKK Beograd)

Jovan Marjanović (Spars Sarajevo)

Kevin Kangu (OKC Blue)

Nikola Stefanović (Metalac)

Nikola Pavić

Luka Andrić (Železničar Čačak)

Andrija Ristanović (Vojvodina)

Aleksa Kovačević (Miteldojčer)

Vukašin Spasojević

Otišli:

Dimitrijus Andervud (Targu Žiju)

Miloš Stajčić (Čačak 94)

Zoran Paunović (Valča)

Andrej Bojanić (Prijedor Spartak)

Rašim Dan

Luka Vudragović

Elvis Čekić


MLADOST ZEMUN

Ekipa Mladosti prošla je kroz veliku reorganizaciju tokom letnjeg perioda, trenerska era Dragana Jakovljevića u Zemunu je završena, a na njegovo mesto došao je Miloš Obrenović. Protekle sezone, Zemunci su igrali promenljivo, toplo-hladno, tako da je i konačan plasman usled toga bio pri sredini tabele, bliže donjem domu. U timu su ostali kapiten Marko Milenković i sad već afirmisani Petar Živojinović.

Prvi potez uprave u minulom prelaznom roku bio je dogovor sa povratnikom Lukom Gašićem, nakon dve dobre sezone u Slovačkoj i kratkoj epizodi u kraljevačkoj Slogi između. U Srbiju se vratio i američki đak, Vuk Vulikić, a pored njega, dovedena je nekolicina mladih i talentovanih igrača, poput Lazara Vasića (22), Radonje Radonjića (22), Srđana Tešića (21), Čedomira Matića (20) i Andrije Radojevića (19). Mnogi od njih, tražili su sredinu u kojoj će imati garantovane minute i gde bi mogli da naprave prekretnicu u svojoj karijeri, takav je slučaj sa nekadašnjim juniorom Zvezde, Lazarom Vasićem, takav je slučaj i sa doskorašnjim članom užičke Slobode i mladim reprezentativcem Srbije, Čedomirom Matićem.

Nekada je promena neminovna, radi izbegavanja stagnacije, mada često nije sve ni do samih igrača, faktori su razni. Kao jedan od iskusnijih, stigao je centar sa internacionalnim iskustvom, Sreten Knežević, od koga se očekuje da bude jedan od predvodnika ekipe. Pred Zemuncima je dosta rada, problem mogu da predstavljaju neiskustvo i nešto kraća rotacija, ali s druge strane, pružanjem maksimuma, uz borbenost i htenje, ništa nije nemoguće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mladost MaxBet (@kkmladostzemun)

Došli:

Miloš Obrenović (trener)

Luka Gašić (Komarno)

Vuk Vulikić (UTEP)

Srđan Tešić (Šenčur)

Radonja Radonjić (Rivers Beograd)

Sreten Knežević (Olomoucko)

Lazar Vasić (Vršac)

Čedomir Matić (Sloboda Užice)

Andrija Radojević (Radnički 1950)

Otišli:

Dušan Radosavljević (Spartak)

Dragan Jakovljević (trener)

Vuk Dobrašinović (Radnički Kragujevac)

Lazar Đoković (Ksavijer)

Filip Radaković (Borac BL)

Marko Gušić (Vršac)

Luka Pavlović (Borac Zemun)

Aleksa Marković


ČAČAK 94

Jedan od najmlađih kolektiva u ligi, koji je prethodne sezone debitovao u najvišem rangu domaće košarke, predvođen proverenim košarkaškim imenima kod nas, ispunio je svoje želje vezane za opstanak, dok bi u novoj sezoni vrlo lako mogao da napadne i sam vrh tabele. U Čačku su ostali najiskusniji – Mladen Pantić, Đorđe Majstorović i Filip Dumić, zadržani su i Vuk Gugović i Trej Pulijam, a pojačanja su, reklo bi se, baš po meri.

Roster je podmlađen dovođenjem sjajnog beka iz ariljskog Klika, Petra Grojića, i visokog centra iz lazarevačke Kolubare, Nikole Gašića. Iz subotičkog Spartaka došli su krilo Stojan Dodić i krilni centar Aleksandar Živojin Danilović, iz kraljevačke Sloge centar Miloš Stajčić. Inostrano pojačanje iz Teoda jeste Amerikanac Tarik Kul, odlični šuter sa zavidnom karijerom iza sebe, Nikola Pešaković se vratio u rodno mesto iz novosadske Vojvodine, a najzvučnije prinove ovog leta svakako su dva nekadašnja igrača FMP-a, Stefan Lakić i Nenad Nerandžić, od kojih je prvi prethodne godine nastupao za banjalučki Borac, a drugi za aleksandrovačku Igokeu.

Trener Đorđe Mićić imaće kao desnu ruku čuvenog Marka Marinovića Malinu, tako da je Čačak bez sumnje spreman za visoke domete u budućem periodu. Pregršt nadarenih ofanzivaca, garantovani poeni sa svakog mesta u timu, visoki igrači sa sposobnošću razigravanja saigrača i odličnom preglednošću terena, uvek nezgodni čačanski šuteri, samo su neka od ubojitih oružja ove ekipe. Iskustvo je tu, kombinacija i opcija je mnogo, tako da se od ovog sastava može očekivati puno.

Došli:

Petar Grojić (Klik Arilje)

Aleksandar Živojin Danilović (Spartak)

Stojan Dodić (Spartak)

Nikola Gašić (Kolubara)

Miloš Stajčić (Sloga)

Nikola Pešaković (Vojvodina)

Tarik Kul (Teodo)

Stefan Lakić (Borac BL)

Otišli:

Đorđe V. Ćurčić (Sent Luis)

Devon Denijels (Spojnia Stargard)

Nikola Radovanović (Sloboda Užice)

Matija Popović

Đorđe Tresač


SLOBODA UŽICE

Užička Sloboda godinama je rasadnik talenata sa reprezentativnim potencijalom, sjajan rad u mlađim selekcijama ne prolazi nezapaženo, a velika snaga ovog kluba leži u tome što perspektivni lokalni klinci svake sezone imaju bitnu ulogu i minutažu u prvom timu. Na mesto uspeha letos se vratio trener Vladimir Lučić, u saradnji sa sportskim sektorom oformio je mladu ekipu željnu dokazivanja, koja je, bar u pripremnom periodu, pokazala da i te kako ima šta da pruži. Od užičkih košarkaša, tu su Đorđe Božić, koji iza sebe ima jednu dvocifrenu poentersku sezonu, Petar Bogićević, Luka Aksentijević, Aleksa Ćubić…

Centarsku liniju sačinjavaće tandem Mihailo MušikićNemanja Reljić, iskustvo donosi bivši krilni centar Partizana Branislav Đekić, na poziciji organizatora igre doveden je brzonogi Amerikanac Džejlen Finč, a šansu za dokazivanje dobiće Nikola Radovanović (Čačak 94) i Vuk Borovićanin (Beko). Borovićanin je odigrao maestralnu sezonu u Drugoj muškoj ligi, beleživši u proseku 25 poena i 10 skokova po meču, tako da će biti jedan od zanimljivijih igrača za praćenje u sastavu iz Užica.

Šef struke Vladimir Lučić već je jednom u prošlosti sa mladim sastavom Slobode uspeo da ostvari neverovatan uspeh obezbedivši učešće u ABA2 ligi, a budući da sada ispred sebe ima jednu sličnu situaciju, možda nije nemoguće da se opet ponovi neka takva sezona. U svakom slučaju, igraće se lepa i brza košarka u „Velikom parku“, a koji su realni dometi crveno-crnih, pokazaće vreme.

Došli:

Vladimir Lučić (trener)

Vuk Borovićanin (Beko)

Branislav Đekić (Budućnost Bijeljina)

Nikola Radovanović (Čačak 94)

Nemanja Reljić (Borac BL)

Mihailo Mušikić (OKK Beograd)

Džejlen Finč (Džordžija Saut)

Otišli:

Velimir Gašić (trener)

Aleksa Ilić (Spartak)

Nemanja Nikolić (Novi Pazar)

Čedomir Matić (Mladost Zemun)

Lazar Nekić (OKK Beograd)

Radomir Matović (Klik Arilje)

Pavle Bačko (Mega)

Luka Vukajlović (Student BB)

David Miladinović

Nemanja Kapetanović

Nikola Ćirković


NOVI PAZAR

Nakon sezone za zaborav, Pazarci su se okrenuli što boljem pripremanju nove, izvršena je rokada tima, tako da maltene potpuno novi sastav uskoro kreće sa takmičenjem u AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije. Dugogodišnji kapiten Asmir Numanović odlučio je da okači patike o klin, nekolicina igrača su napravili solidne izlazne transfere, tako da je pred plavo-belima bio veliki posao oko formiranja ekipe za predstojeće izazove. U klubu su ostali Altin Islamović i Marko Gutalj, Ivicu Vukotića je na klupi nasledio Zoran Todorović, a povratnik u redove Novog Pazara je plejmejker Nemanja Nikolić, koji je u svom prvom mandatu ovde važio za pravu dabl-dabl mašinu.

Priliku da se ponovo okušaju u prvoligaškom društvu dobili su centar Lazar Stanković i bek Ognjen Miculović, stigli su i Amerikanci Dedrik Bojd i Elvis Harvi, na poziciji pet angažovan je iskusni Stefan Andrejević, dok je s koledža došao talentovani Luka Vasić. Pazarci su poznati i po tome što svake godine u vatru gurnu ponekog perspektivnog igrača iz svog omladinskog pogona, te će to sigurno biti slučaj i u sezoni pred nama. Rano je za bilo kakve predikcije, ekipa je nešto mlađa u odnosu na prošlu sezonu, mada je utisak takav da će plavo-beli najviše biti fokusirani na ostanak u najjačem po snazi rangu domaće košarke.

Došli:

Zoran Todorović (trener)

Nemanja Nikolić (Sloboda)

Elvis Harvi

Ognjen Miculović (Borac Zemun)

Luka Vasić (Teksas)

Stefan Andrejević (Talavera)

Dedrik Bojd (Memfis)

Željko Milić (Stari Ras)

Lazar Drmanić (OKK Beograd)

Lazar Stanković (Mladost SP)

Otišli:

Asmir Numanović (kraj karijere)

Tarik Brunčević (Irkut)

Ivica Vukotić (trener)

Džoš Nikolas (Duba)

Vladimir Radomirović (Kolubara)

Džordon Teli (Pirinto)

Bogdan Mikavica

Dušan Vićentić

Milan Pavlović


ZDRAVLJE LESKOVAC

Klub iz „srpskog Mančestera“ nedavno se susreo sa problemima vezanim za obezbeđivanje budžeta za novu sezonu, te je nešto docnije krenuo sa formiranjem sastava, ali je na kraju, reklo bi se, izvukao maksimum iz situacije u kojoj se zatekao. Mladi strateg Nikola Ristić dobro se snašao u ulozi prvog trenera prethodne sezone, preuzeo je klupu u nezgodnom trenutku i sa ekipom izborio opstanak u ligi. U novu sezonu kreće sa samo jednim igračem iz prethodne, a to je talentovani Leskovčanin Miloš Gavrilović, dok ostatak rostera čine novajlije.

Zdravlje je napravilo lokalno-američki miks, uz izuzetak jednog ruskog košarkaša koji se našao u timu, pa će biti vrlo interesantno ispratiti dešavanja na jugu u predstojećem periodu. Spoljnu liniju čine preiskusni Džordan Kalahan, Goran Stefanović, Uroš Nešić, Zek Harvi, Dragomir i Đorđe Jović, uz pomenutog Gavrilovića, tu je i polivalentni šuter s koledža Denver, Marko Lukić. Od visokih igrača, tu su povratnik Aleksandar Andrejević, Miloš Dugalić, Skot Blakni, Lazar Tasić i Damir Čiglikov, a sastav je popunjen nekolicinom mladih leskovačkih prospekata. U pripremnom periodu, Ristićevi puleni su ostavili dobar utisak, čini se da je hemija u ekipi dobra, tako da bi u nadolazećem takmičenju možda mogli da naprave i iskorak u odnosu na prethodne godine.

Došli:

Damir Čiglikov (MBA Moskva)

Lazar Tasić (Montale)

Đorđe Jović (Univerzitet Viktorija)

Uroš Nešić (Radnik Surdulica)

Goran Stefanović (Niš)

Aleksandar Andrejević

Dragomir Jović (Morava)

Marko Lukić (Denver Univerzitet)

Miloš Dugalić (Ilinois)

Skot Blakni (Tačikava)

Džordan Kalahan (Esgueira)

Zakari Ditrik-Harvi

Otišli:

Stevan Jovanović (Vršac)

Strahinja Stojković (Borac 016)

Vojislav Stajić (Borac 016)

Milan Radivojević

Noa Blekvel

Milan Škundrić

Miloš Jović

Džon Džordan

Svetozar Stamenković


RADNIČKI KRAGUJEVAC

Tim iz srca Šumadije brzopotezno se vratio među prvoligaše, posle dominantnog nastupa u Drugoj muškoj ligi Srbije. Za novu sezonu, Kragujevčani su spremili jedan spoj mladosti i iskustva, uz dosta zadržanih igrača i sasvim dobra pojačanja na svakoj poziciji. U klubu su ostali trener Stevan Mijović, Milić Blagojević, Nenad Filipović, Đorđe Milosavljević, Marko Đerasimović, Đuro Dautović i Nenad Filipović, dok su novajlije sjajni levoruki američki kombo-bek Trej Kroft, plejmejker Danilo Labović, bek-krilo Vuk Dobrašinović, krilni centri Aleksa Čabrilo i Pavle Nikolić, te centarski duo – preiskusni Uroš Nikolić i talentovani Luka Kovačević.

Amerikanac Kroft bi, ako se po jutru dan poznaje, mogao da postane jedan od najdominantnijih spoljnih igrača u domaćem šampionatu, Nikolić je doveden da na neki način pruža ono što je ne tako davno pružao vremešni Raško Katić, par igrača je tu da donese iskustvo, a par borbenost i srce ratnika. Radnički nije najavio najviše ambicije, primarni cilj je ostanak u KLS-u i pravljenje podloge za napad na regionalno takmičenje u nekim narednim sezonama, ali da poseduju potreban kvalitet da to ostvare i ranije, svakako da poseduju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK RADNIČKI (@kk_radnicki_kg)

Došli:

Trej Kroft (Rustavi)

Danilo Labović (OKK Beograd)

Uroš Nikolić (Friburg)

Vuk Dobrašinović (Mladost Zemun)

Luka Kovačević (Slodes)

Aleksa Čabrilo (Zlatibor)

Pavle Nikolić (Borac Čačak – dvojna)

Otišli:

Mihailo Jovičić (Kaledonija Gladijators)

Mihailo Todorović (Handlova)

Stefan Milivojević

Borko Đorđević (Pirot)

Nikola Veljović (Klik Arilje)

Dimitrije Marić (Železničar Čačak)

Lazar Dimovski (Radnik Surdulica)

Uroš Vidosavljević (Penzija)


DŽOKER SOMBOR

Klub koji se nalazi pod ingerencijom porodice najboljeg košarkaša sveta, Nikole Jokića, za kratko vreme dospeo je od najnižeg ranga do AdmiralBet Košarkaške lige Srbije. Svake sezone, Somborci su se peli po jedan stepenik, te su sada u društvu najboljih domaćih ekipa. U sastavu su ostali veteran Zoran Krstanović, Aleksa Brbaklić, Marko Brekić i Nemanja Katušić, stigla je američka četvorka – Zakari Simons, Tomas Brajant, Hanter Strejt i Nadži Braun-Henderson, a iz domaćeg prvenstva, dovedeni su atletični krilni centar iz pančevačkog Tamiša, Lazar Lugić, i kombo-bek iz subotičkog Spartaka, Aleksa Jugović.

Jasno, ovaj mladi sastav, koji s klupe predvodi Nebojša Vagić, zasigurno u debitantskoj sezoni ne juri najviše domete, ali bi mogao da srpskoj košarkaškoj javnosti bude zanimljiv za praćenje. Džoker je klub koji godinama vredno radi na unapređenju apsolutno svega, gradeći svoj ugled, preko infrastrukture, do maksimalnog osiguravanja igrača, te je sve primamljivija stanica i za domaće, ali i strane košarkaše i trenere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK JOKER Sombor (@jokersombor.bc)

Došli:

Aleksa Jugović (Spartak)

Tomas Brajant (Karson-Njumen)

Hanter Strejt (Truman)

Zakari Simons (Blid Grin)

Lazar Lugić (Tamiš)

Nadži Braun-Henderson (Brempton)

Otišli:

Nino Čelebić (Borac Zemun)

Milan Munižaba (Metalac)

Saša Vuksanović (Metalac)

Aleksandar Sužnjev (Borac Zemun)

Dalibor Đapa

Dušan Simjanovski


PRVI DEO: HOTSPORT ANALIZA ADMIRALBET KLS: Subotička renesansa, rekonstrukcija na Zlatiboru i burno leto u Valjevu! (1/2) 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter