0
Fudbal

FOTO: Gorica TV

„SRBI IMAJU BOLJE USLOVE OD NAS, ALI SMO IM UZORI“: Hrvatski trener zabrinut za razvoj tamošnjeg fudbala!

Objavljeno: 09.04.23 u 09:50

Najviše ga pogađaju neispunjena obećanja.

Trener Gorice Željko Sopić je u velikom intervjuu za hrvatski Dnevnik govorio o razvoju tamošnjeg fudbala, za šta je pokazao zabrinutost. Upitali su ga novinari kako to objašnjava sjajne uspehe hrvatskog fudbala u odnosu na skromne uslove rada, za šta Sopić pravi poređenje sa Srbijom.

Prema njegovim rečima naša zemlja ima daleko bolje uslove, kao i mnoge u okruženju.

– Teško je to objasniti. Što god da objašnjavate, oni ne mogu shvatiti. A pola toga je u principu laž jer kada to stavite na papir, ne drži vodu. Kako stvarate talente, kako ih oplemenjujete na veštačkoj travi? Pa, kako to objasniti, to je drugi sport. Na prvoj travi u juniorskoj ligi igraju možda tek tri-četiri kluba. Ne pratim politiku, ali svaki put kada su neki izbori, vizuelno se grade neki stadioni, centri, kampovi, a na kraju jedna škola i jedan vrtić. Hvala i doviđenja. I to ako. Ne znam da li ti ljudi svesni da sve zemlje oko nas imaju stadione i infrastrukturu. Mađarska nemerljivo bolju, čak i Srbi, kojima smo mi uzori, imaju bolje uslove. Poražavajuće i žalosno je da Slovenija ima više stadiona od nas.

Prokomentarisao je Sopić i nove najave da će Hrvatska graditi stadion, u koje ipak sumnja.

– Dajte da nas ovaj put prevare. Mi svi mislimo da neće, pa neka nas prevare i izgrade. „Pampas“ (stadion Osijeka, prim. aut) su izradili mađarski investitori. To nema veze sa državom. Žalosno je da imamo jedan stadion, to je Rujevica (stadion rijeke, pri. aut), a i to je privatna inicijativa. „Poljud“ treba ići u rekonstrukciju, „Maksimir“ je neupotrebljiv. Dinamo treba novi stadion i zaslužuje ga. Isto tako i neki drugi centri. Ako želimo da naša reprezentacija bude dobra, trebamo imati više centara. Da bi nešto dobili, morate nešto uložiti, a kod nas sve hoće od vazduha. Trebate samo jednom poslušati strance koji dođu kod nas i gledaju tu našu decu. Samo govore: „Unbelievable, unbelievable.

Od svih zemalja u regionu, prema treneru Gorice, Hrvatska najmanje ulaže u fudbal i samim tim, Sopić zaključuje da velika većina dece tek sa 19 godina vidi pravu travu.

Na temelju čega sve ovo gradimo? Na temelju čega smo bili drugi i treći na svetu? Kada pogledaš naše stadione i akademije, pa to je sramota. Strašno je gde naša deca treniraju, 90 posto naše dece tek s 19 godina vide pravu travu. Veštačka trava i prava trava, to su dva različita sporta. Mi smo država koja najmanje ulaže, a imamo najbolje rezultate u fudbalu. I sada se pitamo što će biti za pet godina? Možda ćemo imati sreće i dalje, a može doći sve na napletu nered i nerad države. Najvažnije je da kada reprezentacije igra finale ili polufinale da za obične ljude nema ulaznica. Političari su sve pobrali. Majstori, pa dajte nam nešto sagradite kada se želite toliko slikati.

BONUS VIDEO:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter