2
Katar 2022

FOTO: FIFA World Cup @FIFAWorldCup/ Twitter

HRVATI UGASILI BRAZILSKI SAN O ŠESTOJ TITULI: Dalićeva ekipa ostvarila neverovatan uspeh, penali su njihov adut! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 09.12.22 u 18:53

Veliko iznenađenje u Kataru!

Na ‘Education City‘ stadionu, koji se kako i sam naziv kaže nalazi u delu grana namenjenom za obrazovne institucije u Al Rajanu, igra se prvo četvrtfinale na Svetskom prvenstvu. Arbitar Majkl Oliver, iz Engleske, izveo je na teren fudbalere selekcija Brazila i Hrvatske tačno u 16 časova. Posle više od 120 minuta igre i dva produžetka, rezultat je bio 1:1, pa je pitanje pobednika rešeno posle penala. Hrvatska je slavila sa 4:2 u izvođenju jedanaesteraca i eliminisala je favorizovanu ekipu. Neverovatan uspeh napravila je Hrvatska reprezentacija.

Prvu šansu stvorili su Brazilci već u 5. minutu susreta. Vinisijus Žunior je demonstrirao zavidne driblerske sposobnosti, fintama se oslobodio od čuvara i ušao u sredinu terena. Brzonogi ofanzivac Real Madrida se namestio i šutirao desnom nogom, ali njegov pokušaj je bio prilično spor, pa je Livaković lagano intervenisao.

Karioke su imale inciijativu od samog početka, ali daleko od toga da se Hrvatska povukla. Aktuelni vicešampion planete je bio blizu vođstva u 13. minutu. Mario Pašalić je uputio gotovo perfektan, oštar centaršut sa desne strane, ali Ivan Perišić je promašio celu loptu u petercu. Bili su to momenti u kojima je Hrvatska odlično odgovarila na nalete Brazila. Perišić je izborio korner, koji je izveo Luka Modrić, ali Rišarlison je glavom otklonio opasnost.

Već tada je Titeu bilo jasno da njegovi igrači ne pronalaze prostor za kreiranje u ofanzivi između fantastično postavljenih odbrambenih fudbalera Hrvatske.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu Brazilci su ‘bacili u vodu’ u 20 minutu. Nakon serije kratkih dodavanja u šesnaestercu se našao Vinisijus, koji je uputio snažan udarac po zemlji, ali usledio je perfektan klizeći start jednog defanzivca i šut je blokiran.

Pokrenuta je brza polukontra u redovima Hrvatske, koju je u 25. minutu na ekstremno grub način zaustavio Danilo. Brazilac je postao prvi akter na meču koji je ‘zaradio’ žuti karton.

Na drugoj starni žutim kartonom zbog oštrog starta opomenut je vezista Intera, Marselo Brozović u 31. minutu.

Delovalo je da su Brazilci iznenađeni situacijom na terenu. Hrvati su pružili i više nego snažan otpor, te su u potpunosti naterali rivala da promeni svoj stil igre. Nisu Karioke izgledale ni približno onako kako su navikli svoje navijače.

Statično i intertno su delovale kretnje Brazilaca. Kako se bližila najduža pauza, sve više su akcije pokušavali da završe solo prodorima, ali uglavnom bez uspeha.

Gađao je Nejmar gol iz slobodnog udarca u 42. minutu. Lopta je pogodila jednog igrača u živom zidu, ali ubrzo je završila u naručju Dominika Livakovića. Bio je to prilično loš pokušaj prve zvezde tima, pa je čak izazvao i osmeh legendarnog Roberta Karlosa koji se nalazi u VIP loži. Jedno je sigurno, legendarni levi bek bi to izveo daleko bolje.

Brazilci su za dva i po minuta stvorili više prilika nego za celo prvo poluvreme. Krenuli su vrlo ofanzivno, ali Dominik Livaković je ponovo bio heroj Hrvatske. Fantastične intervencije čuvara mreže Dinamo Zagreba sačuvale su njegovu selekciju. Tražili su Brazilci penal u 48. minutu, ali nakon potvrde iz VAR sobe ustavljeno je da se pre sporne situacije jedan fudbaler Brazila našao u ofsajdu.

Nisu ni Hrvati ostali dužni rivalu u uvodnim momentima. Hrvatska je zapretila u jako kratkom vremenskom intervalu, u dva navrata. Najpre je pokušao Kramarić, da bi nešto slabiji centaršut Perišića onemogućio Pašalića da loptu zahvati glavom.

Livaković je svojim bravurama nastavio da oduševljava sve navijače Hrvatske. Nejmar je iskoristio sjajan pas u prostor od strane Rišarlsona, izašao je sam ispred čuvara mreže, ali Dominik je još jednom bio na visini zadatka.

Prva izmena na utakmici viđena je u 56. minutu, kada je Rafinja ustupio mesto zvezdi Mančester Junajteda, Entoniju. 

Nisu se Hrvati libili da uzmu loptu i krenu u napad. Njihov vezni red je neretko izgledao besprekorno. Neverovatno je koliko dodvanja su razmenili Kovačić, Brozović i Modrić. Ustezanja nije bilo, a jedini problem je predstavljao žuti karton Brozovića, koji je često bio na ivici isključenja.

Rodrigo je u 64. minutu zamenio saigrača iz Real Madrida, Vinisijusa Žuniora. 

Spetljali su se Lovren i Gvardiol u 66. minutu, lopta je stigla do Lukasa Pakete, ali još jednom je na čaroban način intervenisao Livaković. Junak meča protiv Japana se ponovo kandidovao za ulogu igrača utakmice, u slučaju da njegov tim dođe do velikog iznenađenja.

Kazemiro je dva minuta kasnije dobio žuti karton, jer je na nedozvoljen način zaustavio Pašalića. Stiče se utisak da je Oliver preterao u ovoj situaciji i da prekšraj iskusnog veziste nije bio toliko oštar.

Zlatko Dalić je odlučio da osveži tim i napravi dvostruku izmenu u 68. minutu. Bruno Petković i Nikola Vlašić su istrčali na teren, dok je meč ranije završen za Andreja Kramarića i Marija Pašalića. 

Paketa je primio tačan pas na ivici kaznenog prostora i šutirao je snažno po zemlji, ali Livaković je bio sjajno postavljen po ko zna koji put.

Do kraja nije bilo promene rezultata, a borba se nastavila u produžecima nakon kraće pauze za odmor.

Odnos snaga na terenu bio je prilično izjednačen, ali Brazil i dalje nije pronalazio put do gola Hrvatske. Dalić je taktički pripremio fantastičnu utakmicu i delovalo je da protivnik samo greškom hrvatskih igrača može do vođstva.

Petković je napravio ‘rusvaj’ u odbrani Brazila, driblinzima je izbacio dva čuvara i ostavio povratnu loptu Brozoviću, ali ovaj je šutirao visoko preko gola iz izgledne pozicije.

Brazil je otpor rivala uspeo da slomi tek u sudijskoj nadoknadi vremena prvog produžetka. Maestralna akcija krunisana je fenomenalnim pogotkom Nejmara. As Pari Sen Žermena je krenuo skoro sa centra terena, razmenio dva dupla pasa sa saigračima i rutinski matirao do tada neverovatnog Livakovića.

Dalić je u igru uveo čak četiri napadača. Mislav Oršić je istrčao odličnu tranziciju, proigrao je Bruna Petkovića, a golgeter Dinama je doneo veliko izjednačenje u 117. minutu.

Livaković je u nadoknadi vremena još jednom spasao Hrvate i izborio penale, koje njegova selekcija gotovo redovno šutira na velikim turnirima.

Nikola Vlašić je bio precizan sa bele tačke i Hrvatska je povela sa 1:0.

Rodrigo je očajno izveo penal, a Livaković je odbranio četvrti penal na Mundijalu.

Lovro Majer je šutirao po sredini gola i doneo prednost svom timu 2:0.

Kazemiro je fantastičnim udarcem smanjio na 2:1.

Luka Modrić je bio izuzetno siguran i povisio je na 3:1.

Pedro je nadmudrio Livakovića za 3:2.

Mislav Oršić je perfektno izveo jedanaesterac za 4:2.

Markinjos je pogodio stativu i Hrvatska je u polufinalu.

 

 

6
0

2 Komentara

  1. Bravo Hrvatska
    Vi ste heroji
    Tako se bori za svoje boje
    Dokazali ste svoju veličinu
    Proslavili ste svoju zemlju, svoj narod i ovaj dio Evrope
    Iskrene čestitke
    Idemo do finala

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter