0
Košarka

FOTO: AdmiralBet Košarkaška liga Srbije

HOTSPORT ANALIZA ADMIRALBET KLS LIGE: Pravi reset subotičke košarke – Vrščani po taktu Vlade Đokića! (2/2)

Objavljeno: 22.09.22 u 21:49
Nastavljamo gde smo stali.

Predstavljamo vam drugi deo HotSport analize AdmiralBet Košarkaške lige Srbije, gde su prikazani timovi koji su minule sezone bili raspoređeni od devete do četrnaeste pozicije na tabeli, uz dva nova tima u prvenstvu. Domaći šampionat mogao bi da bude zanimljiviji nego ikad, a na osnovu onoga što smo vam pripremili o svim klubovima, procenite i sami!
Ako i dalje niste pročitali prvi deo analize, možete je pročitati OVDE:

DUNAV STARI BANOVCI:

Razvojni tim beogradskog Partizana u novu sezonu ulazi sa istom ambicijom, a to je afirmisanje mladih igrača koji bi kroz koju godinu mogli da dođu do dresa crno-belih. Klub su napustili talentovani centar Dušan Tanasković, koji se domogao ABA lige, potpisavši višegodišnji ugovor sa aleksandrovačkom Igokeom, kao i krilni košarkaš Luka Tarlać, koji i akademsku i igračku karijeru nastavlja preko bare, na koledžu Juta. Dres alasa više neće nositi ni bek-krilo Marko Grković, kojeg je doveo makedonski Kožuv, kao ni bek Miloš Milenković, skorašnje pojačanje Mladosti iz Smederevske Palanke. Ipak, roster nije preterano menjan te nije bio potreban veći period kako bi trener Lazić posložio kockice. Ostali su iskusni plejmejkeri Vuk Malidžan i Aleksandar Miljković, uz par Partizanovih klinaca od kojih se ponovo očekuje ozbiljna minutaža. Misli se pre svega na Mihaila Petrovića koji pokriva spoljne i Nikolu Radovanovića koji pokriva unutrašnje pozicije. Od pojačanja stigao je mladi Čačanin Srđan Krsmanović na poziciji centra (prethodni klub Železničar Čačak), perspektivni turski bek Alp Oktaj, zatim izdanak škole crno-belih, centar Viktor Mikić i kao šlag na tortu, bombastično pojačanje iz Igokee u vidu prekaljenog beka Milana Vulića. Dometi ovog tima nisu uopšte mali, uprkos osnovnom cilju da se teži opstanku, otvoren je prostor i za eventualni iskorak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Dunav Stari Banovci (@kkdunav)

OKK BEOGRAD:

Klonferi i dalje nastavljaju saradnju sa Abaligašem iz Braće Jerković, beogradskom Megom, te će slično Dunavu iz Starih Banovaca, glavni zadatak biti da se pruži šansa mladim igračima, od kojih će neki u bližoj budućnosti zadužiti opremu malopre pomenute Mege. Najistaknutiji pojedinci OKK Beograda iz sezone 2021/22, Petar Kovačević, Mihailo Mušikić, Oleksandr Kobzistji, Andrija Grbović i Luka Bogavac već su krenuli tim putem. Kao zamenu za njih, plavo-beli su doveli sledeća pojačanja: Nenad Miljenović (plejmejker, Dinamo Bukurešt), Stefan Miljenović (bek, Slodes), Aleksa Milenković (krilni centar, Mega U19), Andrej Paunović (krilo, Mega U19), Andrija Jelavić (centar, Mega U19), Timotej Malovec (Mega U19) i Asim Đulović (krilo, Mega U19). U timu su ostali Mihailo Milutinović, Danilo Labović i Ahmet Jonović. Prezimenjaci Nenad i Stefan Miljenović bez premca su prve zvezde ove ekipe i od njih se očekuje da budu pokretači igre ovog mladog sastava. Prvi pomenuti je nekada bio velika nada srpske košarke, iako nije dostigao svoj pun potencijal, svakako važi za preozbiljnog igrača za AdmiralBet Košarkašku ligu Srbije. Uzgred, novi trener OKK-a je mladi stručnjak Vule Avdalović, koji je pekao zanat kao pomoćnik Vladimiru Jovanoviću u Mega Basketu. Beograđani će garantovano igrati lepu i brzu košarku i ako iskoriste pozitivne strane mladosti svoje ekipe mogli bi bez problema da budu dosta više pozicionirani nego što im domaća košarkaška javnost predviđa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OKK Beograd (@okk_beograd)

ZDRAVLJE LESKOVAC:

„Srpski Mančester“ je velikim odzivom navijača Zdravlja na tribinama „Dubočice“ pokazao koliko mu je košarka važna, ali i koliko je potrebno da u najvišem rangu ovog sporta kod nas bude što više timova iz svih delova Srbije, odnosno da se izvrši svojevrsna košarkaška decentralizacija. Farmaceuti su shvatili da je za dobar rezultat potrebno vreme i strpljenje, te je na klupi ostao mladi trener Lazar Spasić, dok kostur ekipe čine Leskovčani. Dovedena su tri inostrana pojačanja u vidu slovenačkog organizatora igre Maksima Gorbačova, te američkih krilnih igrača Džejkoba Lempkina i Djuana Morgana. Iz Druge muške lige Srbije stigao je bek-krilo Milan Škundrić, doskorašnji član surduličkog Radnika. U klubu su ostali Miloš Jović i Noa Blekvel kao spoljni, te Miloš Stojanović i Stevan Jovanović kao unutrašnji igrači. Velika prednost košarkašima Zdravlja je to što se većinski poznaju, pa je potrebno manje vremena da se sklope sve kockice i time se ostavlja prostor za eventualni napredak u ligaškom plasmanu u poređenju s prošlom sezonom.

VRŠAC:

Banaćani koje s klupe predvodi iskusni strateg Vladimir Đokić, u novu sezonu ulaze sa dosta sličnim rosterom u odnosu na prethodnu sezonu, s obzirom na to da je za svaki odlazak igrača, doveden drugi koji se odlikuje vrlo sličnim karakteristikama. Klub su napustili mladi plejmejker Bogdan Tejić (Zlatibor), krila Nikola Radovanović (Čačak 94) i Vojin Ilić (Budućnost Bijeljina), te krilni centar Luka Jovanović (Kolubara). Na početku prelaznog roka došla su zvučna pojačanja u vidu krila Stefana Simića, koji je u prethodnoj sezoni nosio dres zemunske Mladosti i nikšićke Sutjeske, i centra Nikole Vujovića, nakon par godina provedenih u inostranstvu, a najskorije je bio u slovačkom Hradecu. Tokom septembra klub je dogovorio saradnju sa još nekoliko mladih igrača, a u pitanju su Lazar Vasić (bek, Slodes), Miloje Šušić (kombo bek, Železničar Čačak) i Matija Radović (Slodes). Uz ostanak bekova Slobodana Jovanovića i Miloša Dimića, uz odličnog centra Tomu Vasiljevića, Vrščani mogu da se bore za visok plasman, a da li će to biti dovoljno za napad na ABA2 ligu, vreme će pokazati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Vrsac (@kkvrsacofficial)

KOLUBARA LAZAREVAC:

Lazarevčani su definitivno bili najaktivniji u prelaznom roku, i to u oba smera. Došlo je do smene generacija u klubu, a karijeru je završio jedan od najboljih bekova AdmiralBet Košarkaške lige Srbije proteklih godina, Nikola Simić, kapiten crno-zelenih. Iz kluba je otišlo još par iskusnijih košarkaša, Sead Hadžifejzović je prešao u bitoljski Pelister, Milić Blagojević se vratio u Radnički iz Kragujevca, Aleksa Kojadinović je Lazarevac zamenio Pančevom, dok se Mateja Todorić dogovorio sa ambicioznim drugoligašem, Hercegovcem iz Gajdobre. Na poziciji plejmejkera pristigli su Amerikanac Riki Tores, koji je bio velika želja trenera Darka Kostića još iz vremena dok je ovaj vodio Novi Pazar, kao i Branislav Sužnjev, čiji je prethodni klub bio beogradski Žitko. Da neće biti problema u šutu spolja, rudari su najavili dovođenjem američkog đaka Nikole Ivkovića, koji igra baš na šuterskoj poziciji, a tu je i Mladen Grušanović, sin legendarnog Mikana Grušanovića, koji je nasledio meku ruku od oca. Od visokih igrača stigli su Omar Pajić (Zrinjski), Nikola Gašić (Pirot), Luka Jovanović (Vršac) i Lazar Grbović (Arkanzas). Kolubara bi mogla da bude kamen spoticanja ekipama koje slove za favorite, a to pogotovo važi za utakmice igrane na domaćem terenu, koji se pokazao i ranije teško osvojivom tvrđavom.

NOVI PAZAR:

Ekipa iz Raškog okruga u novu sezonu ulazi s novim trenerom, pošto je Darka Kostića na klupi Pazaraca nasledio Vasilije Budimić, doskorašnji šef struke OKK Beograda. Novi Pazar je napravio pravi marketinški bum dovođenjem omalenog japanskog organizatora igre, Koa Takahašija. Društvene mreže su danima pisale o pomenutom momku koji je visok samo 168 centimetara, ali zato može da zakuca bez većih problema. No, nisu to jedini njegovi kvaliteti, te bi Pazar mogao košarkaški u mnogome da profitira naredne sezone. Povratnik u redove plavo-belih je krilni centar Tarik Brunčević, nakon igranja za rumunsku Steauu i slovenački Tajfun. Stigao je i crnogorski bek Filip Bakić, nekadašnji junior podgoričke Budućnosti, kao i američki plej Džordon Tali, iz slovačke lige. Velika rupa nastala je odlaskom bekovskog dua Nemanja NikolićAltin Islamović, gde je prvi završio u Slogi iz Kraljeva, a drugi u valjevskom Metalcu. Ostao je kostur tima, na poziciji četvorke i dalje su tu kapiten Asmir Numanović i vižljasti Vladimir Radomirović. Pazarcima je proteklo par sezona otkako su bili članovi ABA2 lige, prve naznake su da možda nisu spremni za vraćanje u istu odmah, ali ukoliko ista ekipa ostane na okupu više godina, mogla bi opet da se gleda regionalna liga u Doguš Areni.

SPARTAK SUBOTICA:

Na redu su povratnici u domaći košarkaški šampionat, koji su prošle godine pokrenuli ambiciozni projekat pod sloganom ’’reset subotičke košarke’’, čija je prva etapa bila vraćanje u AdmiralBet Košarkašku ligu Srbije. Veći deo tima koji je sastavljen prethodne sezone, ostao je i ove, a to se pre svega odnosi na plejmejkera Aleksandra Sokolovića, beka Aleksu Jugovića, krila Filipa Barnu i Stojana Dodića, krilne centre Predraga Prlju i Aleksandra Živojina Danilovića, te centra Vanju Gazibegovića. Stiglo je nekoliko internacionalnih pojačanja, krilni košarkaši Nana Opoku i Kasim Nikolson, kao i bek Patrik Hardi, kog smo gledali u dresu Tamiša. Pored njih, na sever Srbije preselili su se i Aleksandar Ilkić (plejmejker, Sloboda Užice) i Marko Šarenac (krilni centar, Crvena zvezda U19). Ideja trenera Srećka Sekulovića je da se u prvoj povratničkoj sezoni ne strepi za opstanak, ali i da se ne trči pred rudu. Pokazalo se u praksi da timovi koji se ambicijama upravo nalaze negde između previsokih i preniskih, obično bolje pozicioniraju od nekog zacrtanog cilja, a to bi možda mogao da bude slučaj i sa Spartakom.

ČAČAK 94:

Za sam kraj ostaje novajlija, koji se prvi put domogao najvišeg ranga nacionalne košarke. Čačak važi za grad košarke, a KK Čačak 94 je samo još jedan od indikatora date tvrdnje. Slično subotičkom Spartaku, ljudi iz kluba su radili na tome da ostane većinski deo tima koji je obezbedio istorijski uspeh. Tako su svoj ostanak potvrdili nekadašnji centar Partizana Đorđe Majstorović, vremešni centar Mladen Pantić, iskusni plejmejker Radenko Pilčević, sjajni košgeter Đorđe Tresač i krilni košarkaš Vuk Gugović. Dres Čačka nosiće i Ćurčići, Đorđe (2004) i Đorđe (2005). Drugi pomenuti već je bio deo ove ekipe, a obojica važe za ogromne talente, zbog kojih će, dokle god budu igrali zajedno, komentatore boleti glava tokom prenosa utakmica. Stranci koji su stigli tokom leta su Džon Pol Mendi. Kleg Mukenge i Mamadu Endiaj. Celu priču zaokružuje preiskusni plejmejker i jedan od najboljih asistenata naše najjače lige minulih godina, Filip Dumić, koji se ekipi priključio nakon par sezona u dresu kragujevačkog Radničkog. Čačani su izjavili kako ih zanima samo opstanak, a ta doza obazrivosti je sasvim racionalna s obzirom na to da su novopečeni članovi prvenstva. Ipak, ne bi bilo iznenađenje i da se nađu u gornjem delu ligaške tabele.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter