0
Košarka

FOTO: AdmiralBet Košarkaška liga Srbije

HOTSPORT ANALIZA ADMIRALBET KLS LIGE: Zlatibor brani trofej, ambiciozni Valjevci i nova Vojvodina! (1/2)

Objavljeno: 09.09.22 u 16:44

Ovde je sve što treba da znate.

Za prave košarkaške sladokusce, AdmiralBet Košarkaška liga Srbije startuje 1. oktobra, a ako se po jutru dan poznaje, imaćemo priliku da gledamo nikad zanimljivije domaće prvenstvo.

Ono što može da raduje sve ljubitelje domaće košarke jesu obezbeđeni prenosi utakmica na Jutjubu i to visokog kvaliteta uz sve dorađene tehničke detalje i uživo prikazane statističke parametre. U tom smislu, pokrenut je postupak jedne sveopšte modernizacije, uz ugrađivanje kamera u halama za snimanje različitih uglova u strimovanju mečeva.

Branilac trofeja je čajetinski Zlatibor, nesuđeni učesnik ABA lige, koji se do poslednjeg časa nadao promeni odluke odbora regionalnog takmičenja, no ipak nije došlo do toga. Veliki broj timova konkuriše za visok plasman, a mi vam predstavljamo kratku analizu prelaznog roka i ciljeva svih timova u nacionalnom šampionatu.

KK ZLATIBOR ČAJETINA:

Prvak KLS-a je i premašio svoja očekivanja za prethodnu sezonu, ali ambicija ne manjka ni u novoj, te su na letnjoj pijaci Čajetinci bili izuzetno aktivni. Velika rupa nastala je odlaskom kapitena Dušana Kutlešića u Poljsku, no sportski sektor kluba je brzo reagovao dovođenjem adekvatne zamene u vidu Brana Đukanovića, nekadašnjeg juniora beogradske Crvene zvezde. Na poziciji plejmejkera zadržani su Protić i Grubelič, a njima se iz Vršca pridružio mladi Užičanin Bogdan Tejić. U unutrašnjoj liniji stigao je Marko Tejić, zanimljivo rođak malopre pomenutog Bogdana, a prethodnu sezonu većinski je proveo u sarajevskim Sparsima. Zajedno sa Đukanovićem prošao je podmladak Zvezde, a imao je priliku da igra i za prvi tim. Vernost Zlatiboru produžili su i Tadija Tadić i Filip Đuran, uz Aleksu Čabrila, koji je bio pod važećim ugovorom. U klub su stigli još i Petar Kusovac (Lovćen Cetinje), Lazar Milošević (Varda Višegrad), kao i povratnik Boško Čorbić (Student Bajina Bašta). Košarkaši Zlatibora bez sumnje pretenduju na ponavljanje istorijskog uspeha iz sezone 2021/22, a ostaje nam da vidimo kako će trener Strajin Nedović da uklopi nešto izmenjeniji sastav u odnosu na prethodnu godinu.

KK METALAC VALJEVO:

Poskoci sa zapada, kako ih od milošte nazivaju tamošnji navijači, ulaze u novu sezonu sa gotovo potpuno renoviranim timom. U Valjevu možda i najveće pojačanje stiglo je pri kraju prelaznog roka, kada je Uroš Luković odlučio da ostane u klubu. Valjevci su tako nadomestili povredu Radoša Šešlije, igrača sa dugogodišnjim stažom u ABA ligi. U klub su stigla i dvojica Amerikanaca, jedan sa iskustvom igranja evropske košarke, Džorden Dafi, i drugi, kome je ovo prvi profesionalni angažman van granica SAD-a, Čarls Mening. Obojica pokrivaju spoljne pozicije. Još početkom jula, u Valjevo su pristigli talentovani bek Altin Islamović (Novi Pazar) i deset godina stariji, krilni centar Marko Ilić (Radnički Kragujevac). Ligu BiH ligom Srbije zamenili su Ibrahim Durmo (krilo, Sloboda Tuzla), kao i Stefan Simanić (centar, Igokea). Pored svega toga, Metalac je angažovao i krilnog centra Ivana Gavrilovića, koji je poznat po nastupima za čačanski Borac. Od starosedelaca u Metalcu su ostali Marko Bajić, Nikola Stefanović, Nemanja Janković i Aleksandar Teofilović. Iz kluba su stavili do znanja da je za njih letnji prelazni rok završen, a trener Branislav Ratkovica ima u planu da nešto ozbiljnije računa i na nekolicinu perspektivnih košarkaša iz Valjeva, od kojih će neki igrati na dvojnu registraciju za Metalac i Student 014.

KK VOJVODINA NOVI SAD:

Prvoligaš iz srpske Atine tokom leta ušao je u postupak remonta, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu i upravi. Na mesto sportskog direktora postavljen je legendarni bivši košarkaš, Željko Rebrača, koji je odmah po stupanju na novu poziciju aktivno birao prvotimce Voše za novu sezonu. Miroslava Mutu Nikolića na klupi je zamenio mladi stručnjak, Miloš Isakov Kovačević, dosadašnji prvi pomoćnik trenera i trener koji je do svoje diplome došao sa prosekom 10.0 na fakultetu. Povratnici u Novi Sad, mada su neki bili deo nekadašnje Vojvodine Srbijagas, a neki baš ove Vojvodine, su Marko Ljubičić (plejmejker, Mladost Zemun), Ljubomir Čampara (krilni centar, Filingen), Nikola Pešaković (bek, Hradec Kralove), Stefan Šajin (krilni centar, Škrljevo), te Koča Jovović (plejmejker, Spartak Pleven). Roster su popunili krilo Andrija Ristanović i bekovi Nemanja Živković i Stefan Mitrović, a ono što bi u mnogome moglo da odredi put kojim će ići Vojvodina u novoj sezoni je potencijalan ostanak Dušana Beslaća (velike šanse) i Nikole Gaćeše, nosilaca igre tokom prethodnih godina. Novosađani nisu izrazili ambicije da u prvoj sezoni u novom ruhu napadnu plasman u ABA 2 ligu, ali ne bi bilo iznenađenje da tako nešto ipak ostvare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Vojvodina (@kk_vojvodina)

KK SLOGA KRALJEVO:

Najprijatnije iznenađenje prošlosezonske AdmiralBet Košarkaške lige Srbije zasigurno su bili Kraljevčani, osvojivši drugo mesto koje ih vodi u regionalnu ABA 2 ligu. Ekipa čije kormilo predvodi Marko Dimitrijević imala je manjih poteškoća finansijske prirode tokom leta, no izgleda da je sve rešeno i da će Sloga imati spreman tim za borbu na dva fronta. Iako su tim napustili neki bitni igrači poput Stevana Karapandžića i Nikole Kostića, sve je nadomešteno dolaskom Amerikanca Dimitrijusa Andervuda s koledža i Libanca Žada Kalila iz libanskog Dinama, koji je sa Dimitrijevićem već sarađivao u više navrata, a najskorije pretprošle sezone u lazarevačkoj Kolubari. Olakšavajuća okolnost po ovaj tim je ostanak kraljevačkog dua na poziciji krila, koji čine Jovan Stamenić I Đorđe Simeunović. Zvučno ime koje se poslednjih dana pojavilo na treninzima u Novoj hali, ali i odigralo par prijateljskih mečeva za Slogu je nekadašnji član juniorskog pogona Crvene zvezde i bivši mladi reprezentativac Srbije, Zoran Paunović. Sloga traga za još nekim pojačanjima u spoljnoj liniji, ali i na petici, te će po kompletiranju tima biti jasnije koji su dometi kraljevačkih plavo – belih.

KK MLADOST ZEMUN:

Doskorašnji ABA 2 ligaš nešto je docnije započeo formiranje rostera za izazove koji ga iščekuju u novoj sezoni. Promenjen je kostur tima, uz zadržavanje mladih igrača poput kapitena Marka Milenkovića, beka koji je stavio paraf na novi dvogodišnji ugovor s klubom, kao i krilnog košarkaša Petra Živojinovića. Za sada je poznato da su u Zemun stigla dva američka igrača, Teri Armstrong, bek iz slovenačke Rogaške, i Džon Dejvis, plejmejker koji je najskorije nastupao za Tihuanu u meksičkoj letnjoj ligi. Reket je ojačan dovođenjem povremenog gruzijskog reprezentativca, Jorgija Turdziladzea. U slučaju Mladosti, još je rano za bilo kakve predikcije pred novu sezonu, ali vodeći se poslovanjem kluba u bližoj prošlosti, možemo očekivati makar borbu za ulazak u Superligu na kraju sezone. Uz to, stigla su i dvojica košarkaša iz Crvene zvezde na dvojnu registraciju, talentovani Filip Radaković i Lazar Đoković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mladost MaxBet (@kkmladostzemun)

KK DINAMIK BALKAN BET BEOGRAD:

Pored reči hvale upućenih kraljevačkoj Slogi, ništa manje ne zaslužuju ni Dorćolci, koji su sa drugim najmlađim timom u ligi (pored OKK Beograda), pronašli svoje mesto u gornjem delu tabele prethodne sezone. Iskusni trener Saša Nikitović napravio je velike stvari sa talentovanim klincima, koji su već stasali u kvalitetne igrače za naše uslove, sa tendencijom da napreduju još više. U prvom redu mladi reprezenativci Ilija Milijašević, Mihailo Bošković i Vojin Medarević, uz nešto starijeg Dušana Radosavljevića, kao i dva momka iz Turske, Merta Akaja i Jigita Onana. U svemu tome, svojim iskustvom u mnogome su doprineli bekovi Vuk Đorđević i Božidar Babović, uz prekaljenog centra Nenada Šulovića. Pridošlice ovog leta u Dinamik Arenu su mladi bek Vukašin Arsović, koji stiže iz beogradskog IBC-a, i defanzivno orijentisani bek Nikola Kostić, iz kraljevačke Sloge. Većinu mlađih igrača iz prošle sezone gledaćemo i u novoj, a ostaje da se vidi ko će uz Šulovića da ostane, od iskusnijih igrača. Dorćolci bi bez sumnje ponovo mogli da konkurišu za mesto u gornjoj polovini ligaške tabele. Jedna zanimljivost za sam kraj priče o Dinamiku jeste ta da je novi pomoćnik trenera Nikitovića doskorašnji bek ove ekipe, Božidar Babović, koji je odlučio da okonča igračku karijeru u 27. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Dynamic VIP PAY (@kkdynamicbg)

KK SLOBODA UŽICE:

Popularni rosoneri u novu sezonu ulaze sa mladim snagama i predvođeni novim trenerom, Velimirom Gašićem, nekadašnjom desnom rukom Duška Vujoševića u Partizanu. Odlaskom šefa stručnog štaba, Olivera Popovića, čini se da ipak neće biti nekih većih promena u sistemu koji grade Užičani već duži niz godina. Klub su napustili plejmejkeri Jan Novak i Aleksandar Ilkić, bek Đorđe Dimitrijević, kao i krilni centar Nedeljko Prijović. Veliku ulogu u sezoni za nama imali su visoki igrači, Aleksa Ilić i David Miladinović, a njima se priključuje i letošnje pojačanje, Lazar Nekić iz aleksinačkog Napretka. Novi organizator igre Užičana je Nikola Ćirković, koji stiže iz Bratunca, a ostatak tima biće većinski sačinjen od izdanaka Slobodine škole, među kojima su za sada najistaknutiji Đorđe Božić, Luka Aksentijević, Čedomir Matić, Petar Bogićević… Sloboda kao primarni cilj ističe afirmaciju mladih igrača, ali ukoliko se ukaže prilika da dostignu i više domete, sigurno je neće preskočiti.

KK TAMIŠ PANČEVO:

Pančevci su većim delom prošle sezone vodili grčevitu borbu za opstanak, ali su ih dobri rezultati u završnici šampionata doveli i do visoke sedme pozicije na tabeli. Prelazni rok su počeli pre svih drugih timova iz lige, a prva akvizicija za sezonu 2022/23 jeste mladi plejmejker sa koledža Luizijana, Džoš Nikolas. Odlaskom Mihaila Todorovića u kragujevački Radnički, ostalo je upražnjeno mesto pod košem, koje je popunio doskorašnji član Kolubare, Aleksa Kojadinović. Pored pomenutog Nikolasa, u Strelište kao još jedan igrač koji se kalio preko bare, stiže Ognjen Pantović, koji pokriva poziciju krila. Tamiš je u svoje redove doveo po jednog igrača iz juniorskog pogona Crvene zvezde i Partizana. U pitanju su Marko Mihailović i Marko Krstić, brat nekadašnjeg reprezentativca i košarkaša Mege, Nemanje Krstića. Ipak, verovatno najvažniji potpis od svih navedenih, jeste produžetak ugovora sa Ivanom Smiljanićem, jednim od najboljih poentera u kratkoj istoriji Košarkaške lige Srbije. Pančevci su za naše domaće prvenstvo, nešto poput Evertona u Premijer ligi u fudbalu. Stalni član, koji je imao i neke sjajne epizode u prošlosti, učestvovavši i na završnom turniru Super lige u nekoliko navrata. U sezoni pred nama, Tamiš bi mogao da eventualno napadne mesto u prvih pet, što ih vodi u dalje nadmetanje sa ABA ligašima, ali ostaje nam da vidimo kako će trener Jovičić da uklopi dovedene igrače i kakvu će im ulogu pronaći, od čega i zavisi svaki potencijalni uspeh.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Tamiš Pančevo (@kktamis)

Pišu: Lazar Damnjanović i Ivan Dobrić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter