0
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

SKARIOLOVA MAŠINERIJA PONOVO NA POSTOLJU: Španija je šampion Evrope! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.09.22 u 22:20

Huančo Ernangomez u stilu Stefa Karija ‘srušio’ Francusku!

Šampionatu koji je već uveliko proglašen za najzanimljiviji u novijoj istoriji košarke, punom uzbudljivih, neizvesnih susreta, koji su ‘okićeni’ mnoštvom iznaneđenja, došao je kraj. U finalnoj utakmici Evrobasketa sastale su se nacionalne selekcije Španije i Francuske. Retko ko je mogao da pretpostavi, čak i oni najverniji fanatici igre pod obručima, da će baš ove dve reprezentacije voditi borbu za najsjajnije odličje u prestonici NemačkeŠpanija je bez obzira na nešto slabiji sastav od uobičajenog pokazala da ima sistem koji donosei uspehe. Ekipa Serđa Skariola savladala je Francusku sa 88:76  i tako se popela na krov Starog kontinenta.

FOTO: STARSPORT

Popularna ‘Crvena furija‘ otvorila je susret na željeni način. Španci su zatvorili prilaze svom košu, onemogućili protivnika u nameri da poentira i vrlo jednostavno rešavali akcije u ofanzivi. Ekipa Vensana Kolea mučila se u nameri da ugrozi koš Španije. Francuzi nisu uspevali da ‘preskoče’ prepreke ispred sebe i odgovore na dobru energiju u denazivnoj liniji protivničkog tima.

U ranoj fazi drugog perioda igre Španije je dostigla tada maksimalnih +19. Delovalo je da će Francuzi totalno posrnuti u tim momentima. Psihološka prednost bila je na strani Skariolove čete, dok su Furnije i ekipa bili pogubljeni. Seriju od 12:2, Francuzi su prekunili najpre sa linije slobdonih bacanja, a potom i ubačenom trojkom.

Španci su ponovo odvojili, povećali su prednost na +21, a onda je usledio pad u igri. Francuska je povezala nekoliko kvalitetnih odbrana, pa su disciplinu u defanzivi nagradili poenima. Furnije je pogodio trojku na nešto više od 30 sekundi do kraja prvog dela igre i smanjio zaostatak na -12. Furnije je zakucavanjem postavio za poluvreme konačnih 47:37.

Francuzi su nastavili u dobrom ritmu nakon velike pauze. Prednost Španije se postepeno topila, pa su Furnije i ekipa prišli na 49:46. Od tog momenta Španci su podigli nivo igre i ponovo zagospodarili terenom. Ključala je dvorana u Berlinu, a na tri minuta do kraja treće deonice, Španci su vodili sa 61:48. Bio je to period susreta gde su se poeni postizali u serijama.

Ponovo se približila Francuska, ali Rudi Fernandez je najpre fintom izbacio čuvara iz igre, a potom pogodio trojku za +9 u samom finišu treće deonice. U odlučujući period igre ušlo se pri rezultatu 66:57.

Španci su u četvrtoj deonici iskusno održavali vođsvto. Prednost je konsnantno varirala, ali Francuzi nisu prilazili bliže od -7, dok su neretko jurili dvocifren zaostatak.

Izostala je podrška raspoloženom Furnijeu, a Huančo Ernangomez je jednostavno briljirao i meč završio sa 27 postignutih poena, pet skokova i asistencijom. Njegov rođeni brat, Vili, dodao je 14 poena i osam uhvačenih lopti, dok su dvocifreni bili i Braun sa 14, kao i Fernandez sa 13 poena.

Francuze je predvodio NBA as, Evan Furnije, sa 23 poena. Podršku su mu pružili Ertel sa 16 i Jabusele sa 13 postignutih poena.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter