0
Evrobasket 2022

FOTO: FIBA

HOTSPORT ANALIZA EVROBASKETA: Mitska zver Janis, Hrvati i Italijani – Srbija apsolutni favorit u grupi! (2/2)

Objavljeno: 31.08.22 u 18:25

Sutra startuje Evropsko prvenstvo u košarci.

Kao što smo ranije pominjali, od 1. septembra igra se Evropsko prvenstvo u košarci, koje će prema mnogima biti jedno od najkvalitetnijih ikada. Juče smo vam predstavili prvu i drugu grupu, dok je došao red i na ostatak, uz poseban osvrt na našu selekciju.

JUČERAŠNJA ANALIZA:

U novoj HotSport analizi, možete čitati o našim favoritima za prolaz u narednu fazu, kao i o pojedinostima svih selekcija.

FOTO: FIBA

Grupa C (MILANO) – Grčka, Estonija, Ukrajina, Velika Britanija, Italija i Hrvatska

GRČKA:

Dolaskom Dimitrisa Itudisa na mesto selektora, Janis Adetokumbo je dobio potpuno novu ulogu u reprezentaciji. Igra se potpuno bazira na njemu, pa samim tim, neretko brani i protivničke centre.

Važnu podršku pod košem, pružaju mu braća Kostas i Tanasis, koji svojim atleticizmom prave ogromne probleme protivničkim odbranama. Kalates i Slukas su već dugo godina u reprezentaciji i vrhu evropske košarke, pa nema potrebe pričati o njihovim kvalitetima. Deluje da je naturalizovanjem Tajlera Dorsija, Grčka dobila dodatnu dimenziju u igri, a celu priču upotpunjuju Jorgos Papajanis, koji je trenutno pod znakom pitanja za Evrobasket, kao i novi košarkaš Partizana Joanis Papapetru.

Centralna figura na oba kraja parketa, pored Adetokumba je i Papapetru, iskusni košarkaš i odličan šuter za 3 poena. Heleni su i u susretu sa Srbijom pokazali da ih je izuzetno teško zaustaviti, dok se sve potvrdilo i ranije u pripremnom meču sa Španijom. Konačan spisak još uvek nije poznat, jer dosta zavisi od oporavka pojedinih igrača, ali deluje da su Grci spremni za borbu za medalju.

BELGRADE, SERBIA – AUGUST 25: Giannis Antetokounmpo (R) of Greece in action against Nikola Jokic (L) of Serbia during the FIBA Basketball World Cup 2023 Qualifier game between Serbia and Greece at Stark Arena on August 25, 2022 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

UKRAJINA:

Imala je selekcija Ukrajine i sreće na žrebu, pa je prema do sada prikazanom favorit u duelima sa Estonijom i Velikom Britanijom. Glavni igrač ovog tima je Svjatoslav Mihaljuk, dugogodišnji NBA košarkaš koji pokriva pozicije 2 i 3.

Igra Ukrajine potpuno je podređena njemu, ali se takođe ističe i Artem Pustovij, nekadašnji centar Barselone, koji je većinu karijere proveo u španskoj ligi. Zanimljivo ime na spisku ove selekcije je i Aleks Len, nekadašnji 5. pik na NBA draftu, koji u najjačoj ligi sveta nije opravdao očekivanja. Na spisku nema Oleksandra Lipovija, košarkaša poznatog domaćoj javnosti, koji će ovaj Evrobasket propustiti zbog povrede.

U proteklim utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Ukrajinci su namučili Italiju, koja je meč prelomila fantastičnom trećom četvrtinom, dok su nakon produžetka poraženi od Islanda. Prema našim predviđanjima, Ukrajinu vidimo kao 4. ekipu u grupi B.

FOTO: FIBA

ITALIJA:

Pred sam Evrobasket, selekcija koju sa klupe predvodi čuveni italijanski košarkaš Đanmarko Poceko, doživela je ogroman peh. Naime, u duelu sa Gruzijom, povredio se najbolji igrač Danilo Galinari, koga nažalost nećemo gledati na prvenstvu.

Ipak i pored toga, Azuri su pokazali da mogu da igraju sa svakim, što je i naša selekcija osetila na svojoj koži na prijateljskom turniru u Nemačkoj. Italija igra agresivnu odbranu, dok u napadu igru uglavnom baziraju na izgrađenim šutevima van linije 6.75 metara. Kao jedan od lidera, istakao se Simone Fontekijo, novi igrač Jute, za koga protivnici često nemaju rešenja. Selekcija Italije igra specifičnu košarku, bez pravog centra, dok tu ulogu preuzimaju Nikolo Meli, dokazani evroligaški igrač, dok se u duelima sa dominantim centrima angažuje i Pol Biliga.

Poceko dobro rotira igrače, a treba posebno napomenuti i Nika Meniona, koji uvek unosi posebnu energiju na parket. Jedan od najiskusnijih igrača Luiđi Datome, dobio je ulogu koju vrlo dobro ispunjava, a bitni igrači u rotaciji su Stefano Tonut, Ahile Polonara i Đanpaulo Riči. Italija će prema našim prognozama proći grupu bez većih problema.

FOTO: FIBA

HRVATSKA:

Iako su se komšije u kvalifikacijama za evropska takmičenja predstavili u lošem izdanju, deluje da na Evrobasketu možemo očekivati dosta toga. Velika polemika prvo je nastala kada je Ante Žižić otpisan sa spiska vrlo rano, ali je selektor Mulaomerović tako želeo da stvori što bolju hemiju u timu na vreme.

Pozivu su se odazvali NBA košarkaši Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac, koji predstavljaju nosioce ove ekipe. Ovaj tim dodatno je upotpunio Džejlen Smit, košarkaš Albe, za koga je u jednom momentu i Partizan bio zainteresovan. On popunjava poziciju prvog plejmejkera, koja je Hrvatima problematična već dugi niz godina. Novi košarkaš Reala iz Madrida Mario Hezonja, u svakom momentu donosi ekstra kvalitet svojim individualnim sposobnostima, dok ne treba zaboraviti iskusnog Krunoslava Simona, koji je zaista pružio ogromne napore kako bi bio na raspolaganju svojoj zemlji.

Spoj mladosti i iskustva upotpunjuju Lovro Gnjidić, talentovani plejmejker, kao i Karlo Matković, perspektivni centar i zalog za budućnost Hrvatske. Deluje da ova selekcija zaista može da pokaže mnogo toga, a ne bi bilo iznenađenje i da savladaju Italiju ili Grčku. Svakako ih vidimo kao sigurnog putnika u narednu fazu takmičenja.

FOTO: FIBA

VELIKA BRITANIJA I ESTONIJA:

Deluje da je selekcija Velike Britanije u blagoj prednosti nad Estonijom, ali za korak više, potrebno je iznenađenje. Generalna proba za Evrobasket, bila im je utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Letonije, u kojoj su pokazali određeni kvalitet. Što se tiče Estonije, deluje da je ta selekcija autsajder u grupi C.

FOTO: FIBA

Grupa D (PRAG) – Holandija, Finska, Poljska, Češka, Izrael i Srbija

ČEŠKA:

Kao i Italiju, Češku je pred ovo prvenstvo zadesio ogroman peh u vidu povrede Tomaša Satoranskog, najboljeg igrača ove selekcije. Njega nećemo gledati na Evrobasketu, što će se na igru ove selekcije itekako odraziti.

Vojteh Hruban, preuzeo je ulogu lidera, dok se nedostatak Satoranskog najviše vidi u igri Jana Veselog. Bivši košarkaš Partizana sada nema pouzdanog plejmejkera, koji će ga hraniti loptama i tako mu olakšati postizanje poena. Ondrej Balvin Veselom pravi društvo u reketu i sa svojih 2.17 metara, kontanstna je pretnja protivničkom košu. Bitnu ulogu ima i dugodišnji član nacionalnog tima Patrik Auda, košarkaš Jokohame.

Češka je u glavnim proverama pred EP, odnosno kvalifikacijama za SP, iznenađujuće poražena od selekcije Mađarske. Bez Tomaša Satoranskog, veliko je pitanje koji su dometi ove reprezentacije, a glavni zadatak biće im da prođu grupnu fazu.

FOTO: FIBA

SRBIJA:

Selektor Srbije Svetislav Pešić ostvario je primarni cilj pred Evropsko prvenstvo – savladane su Grčka i Turska u kvalifikacijama za SP. Orlovi su pokazali periode fantastične igre, a u grupnoj fazi Evrobasketa, deluje da će dodatno moći da se uigraju, posebno u fazi odbrane. Glavne vedete našeg tima su svakako dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić i plejmejker Anadolu Efesa Vasilije Micić.

Njih dvojica imaju potpunu slobodu u napadu, dok su defanzivni zadaci povereni tandemu KalinićLučić. Prema susretima sa Grčkom i Turskom, čini se da je pomenuti krilni duo potpuno podređen ekipi, o čemu je Pešić u više navrata pričao. Jokićeva fantastična sposobnost kreiranja nakon pika, omogućava našim bekovima otvorene pozicije za šut. Starter na toj poziciji, do sada je uglavnom bio Vanja Marinković, kome Pešić očigledno veruje, a košarkaš Baskonije je pokazao veliki napredak u odbrani.

Uloga bekap centra, pripala je izvanrednom Nikoli Milutinovu i deluje da Srbija ima najbolju unutrašnju liniju na ovom prvenstvu. Marko Gudurić, na vreme se vratio iz povrede, pa je pokazao i sjajne plejmejkerske sposobnosti, nakon povrede Vasilija Micića. Košarkašu Fenerbahčea prija i uloga šestog igrača, što smo videli i na konferenciji u razgovoru sa Svetislavom Pešićem. Ognjen Jaramaz itekako može da odigra kvalitetne minute na poziciji plejmejkera, a možemo reći da je izvanredno zamenio Micića u duelu sa Grčkom.

Serbia v Greece – FIBA World Cup Qualifiers on August 25, 2022 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Marko Jagodić Kuridža je takođe jedan od igrača koji se potpuno podredio timu, ima ulogu koju odlično ispunjava i selektor Pešić gaji određeno poverenje prema njemu. Nemanja Nedović, propustio je jedan deo priprema zbog povrede u prijateljskom meču sa Slovenijom, pa je za sada upitan njegov nastup na prvenstvu. Novi košarkaš Crvene zvezde, svakako bi svojom brzinom doneo posebnu dimenziju u napadu, a nebrojeno puta je pokazao da samo sa nekoliko poteza može da preokrene čitav meč. Veliki znak pitanja je i kod iskusnog Nemanje Bjelice, koji osim duela sa Crnom Gorom, nije igrao u ostalim pripremnim susretima, a trenutno čekamo selektorovu odluku o konačnom spisku.

Srbija je očigledno prvi favorit u grupi C i sve osim vodeće pozicije bilo bi ogromno iznenađenje. Takođe, FIBA je našu selekciju prema poslednjim prognozama rangirala kao favorite na čitavom prvenstvu.

FOTO: FIBA

FINSKA:

Ogromno pojačanje, selekcija Finske, dobila je u Lauriju Markanenu, koji je odlučio da igra na predstojećem Evrobasketu. Samim tim, košarkaš Klivlenda je apsolutni predvodnik jedine skandinavske ekipe na turniru.

Finci su poznati kao ekipa koja igra bez klasičnog centra, a umnogome se oslanjaju na šut za 3 poena. U tome prednjače Peteri Koponen i Sasu Salin, nekadašnji igrač ljubljanske Olimpije. Finska čvrstom igrom u odbrani, sa dosta faulova, pokušava da iseče ritam protivničkim ekipama. Značajnu ulogu ima i košarkaš Manrese Elijas Valtonen, koji poenterski može da iskoči u svakom momentu.

Finska je u jednom od poslednjih mečeva pred Evropsko prvenstvo, savladala selekciju Izraela, koja joj je konkurent i u Pragu. Deluje da su u boljoj formi od Češke, a prema našim predviđanjima, naći će se u drugoj fazi takmičenja.

FOTO: FIBA

IZRAEL:

Pokušao je Izrael da napravi spoj mladosti i iskustva, koji do sada i nije dao očekivane rezultate. U generalnoj proveri pred Evrobasket, poraženi su od selekcije Švedske, što je u najmanju ruku bilo neočekivano.

Izuzetno zanimljivu ekipu, predvodi nekoliko poznatih imena – Deni Avdija, Tamir Blat, iskusni Gal Mekel, dok sjajnu ulogu ima i košarkaš Partizana Jam Madar. Upravo u susretu sa Švedskom, Madar je bio centralna figura ovog tima, ali ipak njegovih 27 poena, nije bilo dovoljno za trijumf. Oči evropske javnosti uprte su u Denija Avdiju, koji bi trebao da bude lider ove ekipe. Veteran Gaj Pnini, ima ulogu da svojim iskustvom pogura ovu mladu ekipu, koja u pojedinim momentima zaista igra odlično.

Ipak, ogroman problem za Izraelce predstavlja odbrana, gde još nisu pronašli odgovarajuću formu. Takođe, nekoliko igrača poput Sorkina, Koena i Zusmana, može da pruži dobre minute. Prema našim prognozama, Izrael će voditi borbu za plasman u narednu fazu.

FOTO: FIBA

POLJSKA:

Selekciju Poljske, mnogi ljubitelji košarke potcenjuju, ali bi mogli da budu kamen spoticanja mnogima. Glavnu reč vode Mateuš Ponitka, Ej Džej Sloter i Aleksander Balcerovski, nekadašnji košarkaš Mege.

Sloter je naturalizovani plejmejeker, koji je već duži niz godina u nacionalnom timu i savršeno poznaje sistem igre. Veliku pometnju izazvala je i svađa braće Ponitka, kada Mateuš nije želeo da njegov brat Marsel bude u nacionalnom timu. Poljska je protiv Hrvatske u kvalifikacijama za SP pokazala zube i malo je falilo da odnesu pobedu pred svojim navijačima. Ipak, u generalnoj probi, ubedljivo je savladana reprezentacija Austrije, što će sigurno dodati pozitivne energije pred start takmičenja.

Poljska poseduje određene kvalitete, a čini se da samo protiv selekcije Srbije nemaju velike šanse za pobedu. Svoj put u narednu fazu tražiće u sigurnoj pobedi nad Holandijom, kao i u nekom od duela sa Finskom, Češkom i Izraelom.

FOTO: FIBA

HOLANDIJA:

Deluje da je ova selekcija jedna od najslabijih na čitavom prvestvu i da ima minimalne šanse za prolaz u nokaut fazu takmičenja.

ANALIZA EVROBASKETA:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter