0
Evrobasket 2022

FOTO: FIBA

HOTSPORT ANALIZA EVROBASKETA: Šta očekivati od Španaca i Turaka – Dončić i ekipa u grupi smrti! (1/2)

Objavljeno: 30.08.22 u 22:22

U četvrtak kreće novo Evropsko prvenstvo.

Mnogi ljubitelji košarke, složili su se, da nas od 1. septembra očekuje jedan od najkvalitetnijih Evrobasketa ikada. Za najviši plasman, može se izdvojiti nekoliko favorita, a kada pogledamo koji su se sve igrači odazvali svojim reprezentacijama, jasno je o čemu se radi.

HOTSPORT ANALIZA EVROBASKETA: Mitska zver Janis, Hrvati i Italijani – Srbija apsolutni favorit u grupi! (2/2)

U HotSport analizi, u utorak i sredu možete pročitati predstavljanje svih ekipa, kao i njihove mogućnosti, odnosno domete u prvoj fazi takmičenja.

Grupa A (TBILISI) – Belgija, Bugarska, Gruzija, Crna Gora, Španija, Turska

FOTO: FIBA

TURSKA:

Selekcija Turske pokazala je i u duelu sa Srbijom, da ume da iskoristi crne minute protivnika, pa da sa raspoloženim Osmanom, Korkmazom, Šengunom i Larkinom napravi ozbiljne probleme svim ekipama. Trener Ergin Ataman poverio je potpuno drugu ulogu jednom od najboljih bekova Evrope Šejnu Larkina, a on se na nju uspešno privikao.

U selekciji Turske, Larkin znatno više razigrava, ali u svakom momentu može poenterski da iskoči i da tako okrene utakmicu u potpuno drugom smeru. Čedi Osman je u NBA ligi najviše napredovao na fizičkom planu, dok je Šengun zasigurno budućnost ove selekcije. Furkan Korkmaz, sada već proveren igrač na koga Ataman ozbiljno računa, u svakom momentu može da pridoda ogroman doprinos.

Tu su igrači poput Sertača Šanlija, centra Barselone, kao i Meliha Mahmutoglua na koje svakako treba obratiti pažnju. Reprezentacija Turske legitimno može da se bori i konkuriše za prvo mesto u ovoj grupi, posebno uzevši u obzir nikad slabiju selekciju Španije.

FOTO: FIBA

ŠPANIJA:

Iako je u okrnjenom sastavu, reprezentacija Španije, predvođena selektorom Serđom Skariolom, nikako nije za potcenjivanje. Nikola Mirotić, Riki Rubio, Sergio Ljulj, Aleks Abrines, neće biti sa nacionalnim timom, što se umnogome odrazilo na igru ove selekcije. Potez KS Španije da naturalizuje nekadašnjeg plejmejkera Crvene zvezde Lorenca Brauna, šokirao je mnoge ljubitelje košarke.

Sa druge strane, Usman Garuba velika nada španske košarke, imaće priliku da na ovom Evrobasketu pokaže pun potencijal. Tu je i dugogodišnji košarkaš Reala iz Madrida Rudi Fernandez, koji će imati ulogu „starešine“, kao i pravog primera odnosa prema reprezentativnom dresu. Braća Ernangomez svakako mogu ponuditi dosta toga u reketu, dok ne treba zaboraviti ni Darija Brizuelu, koji je imao veliku ulogu u kvalifikacionim mečevima za Svetsko prvenstvo.

Plasman u narednu fazu takmičenja se ne dovodi u pitanje, ali bi sam vrh i medalja bila nešto čemu se retko ko nadao.

FOTO: FIBA

GRUZIJA:

Veliki hendikep za domaćina ove grupe, selekciju Gruzije, dogodio se na meču sa Holandijom, kada je Tornike Šengelija doživeo povredu, zbog koje neće biti u nacionalnom timu. Ipak, tu je nekadašnji MVP ABA lige Goga Bitadze, sada član Indijana Pejsersa, koji ima šta da pokaže i koliko toliko preuzme ulogu nekadašnjeg igrača Baskonije.

Iskusni Šermadini, takođe igra bitnu ulogu u reketu, dok treba posebno ispratiti zvezdu u usponu Sandra Mamukelašvilija člana Milvoki Baksa. Gruzija takođe ima i Teda Mekfedena, naturalizovanog košarkaša, koji već nekoliko godina nastupa za nacionalni tim i dobro poznaje sistem igre. Deluje da Gruzijci mogu da naprave problem i ozbiljnijim reprezentacijama, što se videlo i u duelu kvalifikacija za SP protiv Italije.

Košarkaš koji je poznat ljubiteljima domaće košarke jeste Duda Sanadze, jer je protekle sezone nosio dres Borca iz Čačka. Gruziju će svakako bodriti puna hala u Tbilisiju, a prema našoj proceni, mogu do nokaut faze.

FOTO: FIBA

CRNA GORA:

Selekcija Crne Gore na ovo Evropsko prvenstvo ide bez Nikole Ivanovića i Nikole Vučevića, što svakako predstavlja ogroman hendikep. Džastina Kobsa zamenio je Kendrik Peri, koji ima odličnu ulogu i jedan je od glavnih u fazi napada.

Pored njega, pod košem su zvezda u usponu Marko Simonović i iskusni Bojan Dubljević, a obojicalegitimno mogu da ispariraju i kvalitetnijim visokim igračima, što su dokazali i protiv Litvanije. Vladimir Mihailović rekorder ABA lige po broju postignutih poena na jednom meču, svakako može ugroziti koš svakog protivnika, dok je sjajnu igru u FIBA prozorima pokazao i Nemanja Radović.

Iz senke, dobre minute mogu da odigraju Petar Popović, Zoran Nikolić i Dino Radončić. Ova selekcija ima kvalitet za narednu fazu, ali će morati da opravda ulogu favorita protiv Belgije i Bugarske. Takođe, Crna Gora je protiv Litvanije i Francuske pokazala da može da se nadmeće i sa kvalitetnijim protivnicima.

FOTO: FIBA

BUGARSKA I BELGIJA:

Selekcija Bugarske je apsolutno predvođena košarkašem Olimpijakosa Sašom Vezenkovim, koji je nezaustavljiv. Ipak, pored toga, raspolažu vrlo skromnim sastavom, ne računajući Amerikanca Di Bosta, ali sve u svemu, nemaju kvalitet za narednu fazu.

Što se tiče Belgije, ovu ekipu je na svojoj koži osetila naša selekcija, kada je u kvalifikacijama za SP poražena u oba susreta. Belgijance krasi fantastična timska hemija, ali deluje da su za nijansu ispod crte za plasman u osminu finala.

FOTO: FIBA

Grupa B (KELN) – Bosna i Hercegovina, Francuska, Nemačka, Mađarska, Litvanija, Slovenija

SLOVENIJA:

Reprezentacija Slovenije svakako spada u najuži krug favorita za zlatnu medalju, što je apsolutno opravdano. Aktuelne evropske šampione predvodi jedan od najboljih igrača na svetu Luka Dončić, dok se u nacionalni tim vratio iskusni Goran Dragić, sa željom da osvoji novu medalju.

Slovenija igra brzu košarku, sa izrazito kvalitetnim šutem za 3, na koji se prevashodno oslanjaju. Amerikanac Majk Tobi, savršeno se uklapa u igru Slovenaca, a to se posebno ističe u saradnji sa Lukom Dončićem. Svoju igru u NBA ligi značajno je unapredio Vlatko Čančar, Jokićev saigrač u Denveru, dok svakog momenta mogu pozitivno da iznenade Klemen Prepelić i Zoran Dragić.

Problem za Sloveniju mogu praviti selekcije sa jakom centarskom linijom, mada su često uspevali da reše taj problem. Ova ekipa može svakome da ubaci 90 poena, a ako nametnu svoj ritam nezaustavljivi su.

FOTO: FIBA

FRANCUSKA:

Selekcija Francuske bila je na pomolu da napravi ogromnu bombu na prvenstvu, kada je naturalizovala Džoela Embida. Ipak, centar kamerunskog porekla, zbog povrede neće moći da pomogne ekipi Vensana Kolea, ali će Francuska svakako imati moćnu liniju pod košem u vidu Rudija Gobera i Vensana Poarijea.

Glavna opcija u napadu je Evan Furnije, za koga se igra ogroman broj akcija, dok bitnu ulogu u ovom timu ima Geršon Jabusele, koji je u Realu pokazao sve svoje kvalitete. Doskorašnji igrač igrač Asvela, a novo pojačanje Monaka, Eli Okobo, svakako je neko zbog koga odbrane bilo koje ekipe neće moći da se opuste. Ova selekcija, možda je fizički najsnažnija na prvenstvu, što će na svojoj koži osetiti mnoge ekipe.

Dosta iskustva Francuskoj će na plejmejkerskoj poziciji doneti Tomas Ertel, dok u svakom momentu može da se istakne i Timoti Luvavu nekadašnji igrač Mege. Francuska je bez dileme sigurna za prolaz u narednu fazu, dok će bitku za prvo mesto voditi sa Slovenijom i Litvanijom.

FOTO: FIBA

NEMAČKA:

Generalnu probu za Evrobasket, reprezentacija Nemačke je odradila u velikom stilu. Savladana je selekcija Slovenije, koju su Nemci apsolutno nadskočili sa čak 56:27. Razlika u duelu sa Srbijom, jeste svakako nastup Denisa Šrudera koji je alfa i omega ovog tima. Ipak, ono što je najveći problem za domaćina ovog prvenstva, jesu povrede, koje su im znatno oslabile roster.

Nemačka igra čitavo prvenstvo na svom terenu, što je uz sve kvalitete dovoljno da ih vidimo u narednoj fazi. Mo Vagner zbog povrede propušta ovo takmičenje, dok će njegov brat Frenc, biti jedna od glavnih karika ovog tima. Evropska publika dobro poznaje i Johanesa Vojtmana, centra koji je izuzetno opasan iza linije 6.75 metara. Fantastični šuter Obst, u duelu sa Srbijom pokazao je da može da pogodi iz raznih situacija.

Danijel Tajs u poslednji momenat je uspeo da se oporavi od povrede, pa će svakako predstavljati bitan šraf u igri Nemaca. Maodo Lo će imati ulogu drugog plejmejkera, a svoje kvalitete pokazao je u Albi iz Berlina, zajedno sa saigračem Johanesom Timanom. Nemačka, kada im je dan, može da pruži mnogo toga, pa je vidimo kao putnika u narednu fazu.

FOTO: FIBA

LITVANIJA:

Predvođeni Domantasom Sabonisom i Jonasom Valančijunasom, koji su svakako centralne figure Litvanije, sigurno mogu mnogo toga. Litvanci trče izuzetno u kontranapade iako imaju dvojicu ‘gabaritnih’ igrača u petorci.

Mlada nada tamošnje košarke i novi član Panatinaikosa Rokas Jokubaitis, savršeno se uklopio sa pomenutim dvojcem. Kada god spomenemo Litvaniju, setimo se odličnog šuta za 3, što ovog puta baš i nije slučaj. Naime, deluje da je njihova spoljna linija znatno drugačija u odnosu na ranije godine, čemu u prilog ide i velika promena sistema igre. Ipak Marius Grigonis i Rokas Giedraitis naravno, mogu biti velika pretnja u šutu sa distance. Takođe, Litvanci, kao i uvek igraju čvrstu odbranu, koja može poremetiti mnoge selekcije.

Mindaugas Kuzminskas donosi posebnu dimenziju ovom timu. Nikako ne treba zaboraviti Lukasa Lekavičijusa košarkaša Žalgirisa, koji je odličan u ispunjavanju svih zahteva selektora. Litvanci lako mogu da se pobiju sa svakom selekcijom u ovoj grupi smrti, a procenjujemo da će se sigurno plasirati u narednu fazu.

FOTO: FIBA

BOSNA I HERCEGOVINA I MAĐARSKA:

Bosna i Hercegovina je sklopila najjači mogući tim, u kome vlada odlična atmosfera i pored mnogobrojnih finansijskih problema. Jusuf Nurkić je centralna figura ove ekipe, dok je takođe jedan od predvodnika novi košarkaš Reala Džanan Musa.

BiH se odlučila da od stranaca koristi Džona Robertsona, koji je uspešno igrao u kvalifikacijama za SP, umesto Luke Garce, koji je mogao zauzeti njegovo mesto. Bosna i Hercegovina lako može da napravi neko iznenađenje i uz senzaciju prođe u narednu fazu. To su pokazali i protiv Francuske, koja je savladana nakon 2 produžetka.

FOTO: FIBA

Deluje da je selekcija Mađarske apsolutni autsajder u ovoj grupi i da će teško doći do bilo kakvog trijumfa.

HOTSPORT ANALIZA EVROBASKETA: Mitska zver Janis, Hrvati i Italijani – Srbija apsolutni favorit u grupi! (2/2)

ANALIZA EVROBASKETA:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter